Православна церква 11 листопада вшановує пам’ять двох святих – преподобного Авраамія затворника і Анастасії Римської. Святу Анастасію прозвали Овечницею, так як вважали її заступницею овець, а святого Аврамія – Вівчаром або покровителем вівчарів. У народі свято назвали “Аврамій вівчар”, “Анастасія Овечниця”. Найголовнішим частуванням цього дня був овечий або козячий сир. Без нього святковий стіл вважався бідним.

У цей день у світі відзначаються День закінчення Першої світової війни (День пам’яті), День написання паперових листів,Міжнародний день фітнесу, Всесвітній день якості, Всесвітній день шопінгу, Міжнародний день енергозбереження.

11 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1111 – якщо не рахувати період до Р.Х., то цей день був єдиним в історії, коли дата записувалася однією цифрою: 11.11.1111

1215 • У Римі під головуванням папи Іннокентія III скликано найбільший церковний собор середньовіччя — IV Латеранський вселенський собор, в роботі котрого брали участь більше 800-т єпископів, королі європейських країн, посланці держав хрестоносців, а також патріархи захоплених хрестоносцями Константинополя і Єрусалима. Собор прийняв 70 канонів, ввів обов’язковий 5%-ий податок на церкву, засудив єретичні вчення, виробив юридичні основи для запровадження інквізиції, зобов’язав християн не менше разу в рік сповідатись, а священникам берегти таємницю сповіді, і перетворив хрестові походи на постійно діючий інститут.


1417 - у Констанці завершився церковний Собор тривалістю три роки, який поклав кінець Великої схизми (коли на папському престолі перебувало одночасно до трьох пап). Один із понтифіків - Григорій XII - задовольнився кардинальским титулом; другий - Іван XXIII - втік із собору, був арештований і повалений, а третього - Бенедикта XIII - довелося відставляти заочно. Новим Папою обрали представника римської знаті Оддо Колонну, який узяв собі ім'я Мартін V. Цікаво, що на початку Собору він був звичайним мирянином і пройшов усі церковні ієрархічні щаблі за час проведення форуму

У цей день в 1480 році завершилося "стояння на Угрі", що ознаменувало закінчення татаро-монгольського ярма. Війська великоординського хана Ахмата відступили у приазовські степи, щоб перезимувати перед новим походом на Москву. «стояння на Угрі» дало формальну політичну незалежність Московському князівств, яке через двадцять років стало васалом Кримського ханства.

1630 • Завдяки своєчасному розкриттю зазнала невдачі змова французької знаті, очолюваної королевою-матір'ю Марією Медічі, котрі вимагали від короля Людовика XIII відставки кардинала Рішельє. Король прийняв бік кардинала і замки всіх змовників були за його наказом повністю зруйновані. Через рік Медічі та брат короля Гастон, герцог Олеанський, були вислані з Франції.

1673 • У ході Польсько-турецької війни відбулась Хотинська битва, в результаті якої об'єднане польське і литовське військо під командуванням коронного великого гетьмана Яна Собеського розбило турецьку армію на чолі з Хусейном-пашею.

1702 - козацькі загони Семена Палія взяли Білу Церкву, відбивши місто в поляків

1737 • У Немирові невдачею закінчились мирні переговори між Росією, Австрією і Туреччиною, котрі почались ще в серпні, — Туреччина відмовилась йти на будь-які територіальні поступки і військові дії російсько-турецької війни (1735-39 рр.) поновились.

1790 - в Англію з Китаю вперше завезли хризантеми

1831 • В Єрусалимі (штат Вірджинія) повішений керівник повстання негрів-рабів Нат Тернер і 19 інших повстанців. Тернер, раб і проповідник, вважав себе пророком, обраним Богом для звільнення чорношкірих, і у серпні підняв повстання проти свого господаря Джозефа Трейвіса, під час якого загинуло 75 рабів і 57 білих. Після придушення повстання на півдні США були прийняті більш жорсткі закони проти рабів, котрі, зокрема, обмежували їх права на здобуття освіти і створення громад та організацій.

1837 - відкрилася перша в Росії залізниця загального користування. Вона зв'язала Санкт-Петербург із Царським Селом і мала довжину 27 км. Керував «вогнедишною машиною» головний будівник дороги інженер Франц Герстнер - чех за національністю, якому влітку 1835 р. вдалося отримати дозвіл на створення акціонерного товариства для будівництва залізниці

У 1842 році в Пльзені вперше був запропонований новий сорт пива - пільзнер.

У 1843 році в Данії вперше була опублікована казка Ганса Крістіана Андерсена "Гидке каченя".

1917 - український полк, сформований із делегатів III Всеукраїнського військового з'їзду, придушив більшовицьке повстання в Києві

1918 • О 5-10 ранку в залізничному вагоні маршала Франції Фердинанда Фоша в Комп'єнському лісі німецька делегація, очолювана депутатом рейхстагу Маттіасом Ерцбергером, підписала перемир'я з Антантою. Висунуті переможцями умови мали ультимативний характер і були безумовно прийняті Німеччиною. Через шість годин угода набула чинності — об 11-й годині 11-го дня 11-го місяця 1918 року закінчилась Перша Світова війна. У Німеччині Комп'єнське перемир'я було сприйняте як національне приниження, натомість у Франції воно сприймалося як торжество історичної справедливості і як вияв військової могутності та провідної ролі у світі країни, яка на своїх плечах винесла основний тягар війни.

1918 - румунські війська захопили Чернівці.

Територія Північної Буковини (сучасна Чернівецька область) передана до складу Румунії, якій належала до 28.06.1940

1918 • Регентська рада Польського королівства склала свої повноваження і передала всю повноту влади генералу Юзефу Пілсудському, який 14 листопада був проголошений Начальником Польської Республіки. Польща повернула собі незалежність.

1920 - після жорстоких боїв частини Червоної армії оволоділи Перекопом, відкривши дорогу в глибину Кримського півострова.

Головну роль у розгромі врангелівців відіграли частини повстанської армії Нестора Махна

1928 • Опубліковано книгу Еріха-Марії Ремарка «На Західному фронті без змін».

1930 — запатентований газовий холодильник, винахід Альберта Ейнштейна та Лео Сіларда

У 1936 році в Англії вперше в світі по телебаченню був показаний прогноз погоди.

1940 - у США випущені перші автомобілі марки «Джип»

1940 • Британський королівський флот провів першу велику авіаційну атаку супротивника з авіаносця. Цього дня з борту "Illustrious" піднялось дванадцять бомбардувальників і завдали удару по італійських кораблях поблизу Таранто в Середземному морі: перші шість літаків завдали бомбового удару по портових спорудах, а інші шість торпедами потопили два бойові кораблі. Через сорок хвилин атака повторилась, що привело до втрати ще одного, з шести, італійських кораблів і змусило італійців рятуватись втечею. Британські дії виявились настільки ефективними, що були взяті за основу японським адміралом Ісороку Ямамото при плануванні атаки на американську базу Перл-Харбор у Тихому океані.

1944 • За демонстративну відмову брати участь у бойових діях американський Едді Словік, рядовий 28-ї дивізії в кладі союзних військ у Європі, засуджений до смертної кари — єдиний випадок страти американця за дезертирство під час Другої Світової війни.

1960 • Керівник Албанської партії праці Енвер Ходжа залишив Нараду комуністичних і робітничих партій, що проходила в Москві. Принципова незгода у поглядах на оцінку методів і досягнень сталінської епохи стали початком довготривалого періоду ворожості СРСР і Албанії.

1967 • У Нью-Йорку засновано Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ), членами якої стали громадські організації, що представляли інтереси понад 20 мільйонів українців у 33 країнах світу. Першим президентом став канадець Василь Кушнір, а першим генеральним секретарем — Микола Плав'юк, останній Президент УНР в екзилі. У 1993 році організація змінила назву на Світовий Конгрес Українців.

1973 • Радянський Союз оголосив, що в знак протесту проти повалення уряду чилійського президента Сальвадора Альєнде він відмовляється від гри із збірною Чилі за право виходу у фінальну стадію Чемпіонату світу з футболу, якщо матч, запланований на 21 листопада, буде проводитись на стадіоні у Сантьяго, який хунтою генерала Піночета донедавна використовувався як концентраційний табір. СРСР пропонував провести матч в нейтральній країні, але ФІФА присудило радянській збірній поразку за неявку на матч і збірна СРСР вперше з 1958 року не брала участі у фінальній стадії змагань світової першості.

У 1983 році Каліфорнійський студент Фред Коен успішно завершив курсову роботу на тему про створення прототипу першого комп'ютерного вірусу - програми, яка була здатна до саморозмноження і поширення по мережах. На наступний рік Коен написав роботу, в якій не тільки передбачив небезпеки поширення вірусів по комп'ютерних мережах, але і розповів про можливість створення антивірусних програм. Перший не лабораторний вірус, що називається "Brain", здатний заражати тільки дискети, з'явився в січні 1986 року і мав пакистанське походження. А перша антивірусна програма була розроблена в 1988 році.

1987 • На аукціоні Сотбіс у Нью-Йорку картина ван Гога "Іриси" з колекції Джоан Уітні Пейсон була продана невідомому покупцю за 53.9 мільйона доларів.

1993 - війська Едуарда Шеварнадзе взяли останній оплот прихильників президента Грузії Звіада Гамсахурдіа - місто Зугдіді

1994 • Засновник компанії Microsoft американський мільярдер Білл Гейтс за 30.8 мільйона доларів на аукціоні Сотбіс у Нью-Йорку придбав 72-сторінковий рукопис Леонардо да Вінчі, присячений теорії руху водних і повітряних мас і написаний у дзеркальному відображенні.

1999 • 40-річний пакистанець Джавед Ікбал вбив свою 87-у жертву — 15-річного Мохаммеда Імрана. Ікбал розчленовував трупи вбитих ним людей і розчиняв їх у кислоті, залишаючи на місці злочину фогорафії і опис жертв. У грудні вбивця сам здався властям у Лахорі, коли кількість його жертв досягла 100 чоловік.

2000 - у тунелі в Австрійських Альпах біля курорту Капрун загинули 159 осіб, врятуватися вдалося лише 12 гірськолижникам із Німеччини. Причиною трагедії стала пожежа в поїзді-фунікулері

2002 — оглядач «Нової газети» Анна Політковська, посилаючись на джерела в Кремлі, оприлюднює твердження щодо препарату налоксон, який використовували російські спецслужби під час штурму театрального центру у Москві і від якого загинули понад 120 заручників, добраного з кількох варіантів особисто президентом Володимиром Путіним

2011 • У Греції, яка перебувала на межі дефолту і охоплена протестами, до присяги приведений новий уряд. Президент країни Каролос Папульяс доручив формування коаліційного кабінету міністрів колишньому заступнику голови Європейського центробанку Лукасу Пападімосу.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА