Вінничанин Матвій Дмитрик почав плавати із дельфінами у три роки. Мати Тетяна згадує, що він тоді погано розмовляв, практично не вимовляв слів. Аби допомогти дитині вирішити цю проблему, батькам порадили спробувати дельфінотерапію. Зокрема, в одеському дельфінарії «Немо».

– Там дельфіни плавають разом із дітьми і своїми звуками, вібрацією знімають м’язові блоки, а також розвивають у дітей мову. Отже, відбувається своєрідне лікування, стимулюється розумовий і мовний розвиток, – каже Тетяна.

У чотири роки Матвій Дмитрик плавав із дельфінами вже сам, без нарукавників! Він тримався за плавник ссавця, занурювався на глибину і перебував багато часу під водою. Потім розумний дельфін піднімав дитину на поверхню. Адже розумів, що їй потрібно вдихнути повітря!

Із часом тренер, який займається дельфінотерапією, запропонував Матвію проходити навчання за спеціалізацією «юний тренер дельфінів».

– Наставник звернув увагу, що Матвій добре розуміє дельфінів. Вивчив жести, якими можна ними керувати. Приміром, запропонувати своєму «другу» танцювати, поспівати, вийти на поміст тощо. Після проходження навчання у шість років Матвій отримав диплом «юного тренера дельфінів».

Нині Матвію Дмитрику – вісім років. Але він не збирається зупинятися на досягнутому. Цими днями хлопчик знову поїхав до одеського дельфінарію Немо, підвищувати там свою кваліфікацію. Довго чекав зустріч із улюбленими дельфінами. Проведе із ними десять днів.

– На сьогодні Матвій виправив свої колишні недоліки – він добре розмовляє. Ходить до другого класу і непогано вчиться. Син має математичний склад розуму, адже займається усною арифметикою. Тому навчання у школі йому легко дається. Не виключаю, що на це вплинула й допомога і від дельфінів, які посприяли розвитку інтелекту сина, – вважає мати Тетяна.

На сьогодні робота із дельфінами для юного вінничанина – вже не для оздоровлення, а заради спортивного інтересу. Він хоче з часом стати професіональним тренером дельфінів, бути ведучим шоу-програм із ними.

Фелікс ЖАНІН