Про це говорить завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань обласного центру контролю та профілактики хвороб Степан Томин.

За словами фахівця, щодня ситуація в регіоні із захворюваністю на COVID-19 загострюється.

– Вірус, через який була оголошена пандемія, змінює свої властивості, мутує. Штам «Дельта» стрімко поширюється Україною та Вінниччиною зокрема. Це підтверджується результатами лабораторних досліджень.

Зразки, які ми надсилаємо у вірусологічну референт-лабораторію Центру громадського здоров’я вказують на те, що майже у 95% випадків – реєструється штам «Дельта». Цей штам є агресивнішим, викликає важкий перебіг захворювання саме у тих, хто не вакцинувався.

Нині зростає кількість хворих дітей. Запобігати розповсюдженню штаму «Дельта» можна завдяки вакцинації. Це доведено досвідом багатьох європейських країн. Імунізація захищає від будь-яких мутованих штамів, оскільки вакцина розроблялась с такою перспективою. Доведено, що у вакцинованих людей перебіг хвороби набагато легший, ніж у людей, які не щеплені, – пояснює Степан Ярославович.


Нагадаємо, що в області достатньо пунктів щеплень та центрів вакцинації, кожен охочий має право обрати її за власним бажанням. Є три види вакцини, запаси постійно оновлюються. Днями область отримала ще 60 тисяч доз вакцини Coronovac, очікується партія вакцини Moderna.

- Незважаючи на це, обсяги вакцинації в області не дозволяють говорити про покращення епідситуації. Серед тих, хто захворів, а це 700 і більше випадків щодня, вакциновані лише 6%. Більшість госпіталізованих, які хворіють з ускладненнями, – не вакциновані. Лише охопивши щепленням 70% дорослого населення, можна досягнути певних успіхів у боротьбі з COVID-19.

Що до того, чи може людина інфікуватися після щеплення, і чому буває, що після вакцинації люди одразу хворіють, епідеміолог пояснює так .

- Так буває, що щеплена людина може інфікуватися. Зазвичай, це може статися протягом двох тижнів, після вакцинації, першою чи другою дозою. Так відбувається через те, що імунітет не встиг сформуватися. Чимало людей вважають, що захворіли через вакцинацію, що певним чином погіршує ставлення до щеплення. Можу запевнити, що від вакцини захворіти неможливо! Рекомендую після отримання кожної з доз вакцини ретельно дотримуватися правил протиепідемічної безпеки. Уникати скупчень людей, по можливості, не наражати себе на ризик інфікування, - переконаний епідеміолог.

Соня Іванчук