Трудові мігранти перераховують на батьківщину більше грошей, ніж бізнес заробляє на експорті чорних металів, зерна та IT-послуг. Так свідчить статистика.

Навіть коли глобальні ціни на зерно та метали бʼють рекорди, виробники цих продуктів все одно заробляють на експорті менше грошей, ніж українські трудові мігранти пересилають на батьківщину. Лише за девʼять місяців 2021 року заробітчани відправили $10 млрд, а за останні 12 місяців – $13,7 млрд, за даними Нацбанку. Для порівняння: експортний виторг виробників зернових культур за останні 12 місяців – $12,3 млрд, виробників чорних металів – $10,4 млрд, IT-послуг – $3,4 млрд.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень цього року кількість українців, які їдуть за кордон на заробітки склала до 3 мільйонів чоловік. Роботодавці за кордоном зацікавлені у трудових мігрантах: вони готові давати бонуси, допомагати з документами та асиміляцією. В одній Польщі у 2020 році загальна кількість приїжджих, які працюють понад три місяці, зросла на 9% – до 48%.

Торік через пандемію трудова міграція сповільнилася, а нинішнього року за рахунок вакцинації та відкриття кордонів – знову пішла вгору, пише керівництво Національного банку в інфляційному звіті за жовтень. У чому причина? Україна не витримує конкуренції із зарплат, пише Нацбанк. Мінімальна зарплата в Україні – близько €200, а в Чехії – €597, Польщі – €619, Німеччині – €1585, свідчать дані Eurostat.