Катастрофа Ан-24 у Вінниці – авіаційна катастрофа, що сталася 12 листопада 1971 року у Вінниці з літаком Ан-24Б авіакомпанії “Аерофлот”, внаслідок чого загинули 48 людей.

Літак виконував місцевий рейс Н-63 з Києва до Вінниці, на чолі з командиром Л. М. Лазарєвим, всього його екіпаж складався з п’яти осіб, серед яких був колишній футболіст Анатолій Чеботар. О 10:31 МСК Ан-24 вилетів із Київського аеропорту та після набору висоти зайняв ешелон 2700 метрів, летячи при цьому над хмарами. На борту всього перебували 43 пасажири: 40 дорослих та 3 дитини.

В аеропорту Вінниці стояв туман. Горизонтальна видимість становила 800 метрів, а вертикальна — 70 метрів, що відповідало мінімуму № 1. Екіпаж вийшов на зв’язок з диспетчером аеропорту і той видав вказівку, що посадка здійснюватиметься за магнітним курсом 312°, після чого дозволила здійснювати захід на посадку. Але після виходу з четвертого розвороту, літак був вищий за глісаду і ліворуч від осі, у зв’язку з чим, після виходу на візуальний політ, екіпаж отримав команду від диспетчера йти на друге коло, що й виконав.

Повторний захід на посадку екіпаж виконав за схемою, а після виходу на візуальний політ отримав повідомлення від диспетчера: «Вийшов точно, але високо, смуга перед вами». Екіпаж підтвердив отримання інформації, коли через 5 секунд диспетчер наказав повторно йти на друге коло. Але при маневрі догляду, Ан-24 у посадковій конфігурації (випущені шасі, закрилки встановлені на 38 °) на великій вертикальній швидкості і з лівим креном 20-40 °

врізався в землю в 850 метрах від початку злітно-посадкової смуги і в 234 метрах ліворуч від її осі, повністю зруйнувався і згорів. Усі 48 осіб у літаку (5 членів екіпажу, 40 дорослих пасажирів та 3 дитини) загинули.