На першу, легальну трубу, ще і субсидію отримував. Вкрав на мільйон, субсидію тримав на пів… Але оштрафували його лиш на 50000. Крадіть і далі?

Сусіди підозрюють, що «порішали», і просять правоохоронні органи втрутитись у ситуацію.

– Порішали? — запитують сусіди. – То що, внутрішня безпека газконтори показує усім приклад, що треба так робити? Бо ж цей житель Малих Хуторів вкрав газу мінімум на мільйон.

Він, як розповіли нашому кореспонденту на «гарячу лінію» сусіди, провів одразу, як побудував будинок, дві труби. Одну легальну, іншу — ні. Весь цей час варив самогон і продавав чи збував оптом. Дешеву собівартість підпільної горілки забезпечувала йому саме ця нелегальна труба.

То вже інше, не менш цікаве запитання: як так сталось, що інспектори, які щомісяця ходять і перевіряють лічильники і їхній стан, чомусь не помічали цієї нелегальної труби аж 40 років?..

Парадокс ще й у тому, що на легальну трубу «малоімущий» пенсіонер ще й отримував субсидію.

І отримував би далі, якби у когось із добросовісних громадян терпець не урвався і вони не повідомили, кому слід.

На виклик зреагувала внутрішня безпека. Коли виїхали за адресою на перший провулок Кооперативний до вказаного будинку, то таки дійсно застали господаря «на гарячому».

Він і під час приїзду опергрупи газовиків варив самогон і використовував «ліву» трубу.

На місці власник Михайло Семенович зізнався, що він дійсно врізав і користувався цією трубою. Напевно, знав, що щирі зізнання пом’якшують вину.

А далі – ще цікавіше. Чому за такий злочин його оштрафували лише на 50000? І ніякої кримінальної відповідальності?

Кажуть, що тут «рішаючу» роль зіграв чоловік його доньки.

Знайшов «кінці» у тій службі і все порішав.

У всьому світі людина, коли вчинила злочин, вкрала щось, повертає все в казну країни, та ще й платить величезний штраф, щоб вдруге не спокусилась на злочин. І так розслідування та покарання за них стають прикладом, що красти дуже дорого.

А тут, виходить, приклад показують, щоб крали. Бо вкрав на мільйон – субсидії отримав на півмільйона. А заплатив 50000 тисяч. Чим не бізнес!

Але коли в нас будуть такі врізальники та такі порішальники, то чесні люди завжди потерпатимуть. І в цій країні ніколи не вистачатиме газу для людей за адекватними цінами.

Андрій Власенко