Майже 9 тисяч мешканців міста та області звернулися за минулий тиждень до лікарів з приводу ГРВІ. Серед захворілих більше 3 тисяч – діти. На стаціонарне лікування госпіталізовано майже 400 хворих, зокрема – 121 дитину.

Відтак, за минулий тиждень найвищі рівні захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції реєструвались у Тульчинському районі, а також в Іллінецькій, Калинівській, Липовецькій та Ладижинській територіальних громадах. Такі дані оприлюднили на сайті ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України». Поряд із цим там зазначають, що рівень інтенсивності захворюваності низький.

Нагадуємо, що в області поряд з вакцинацією від коронавірусу триває щеплювальна кампанія від грипу. З початку епідемічного сезону від грипу щеплено 5170 людей. Від коронавірусу з початку року вакцинувалися майже 778 тисяч людей. Найбільше щеплень зроблено вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech та CoronaVac/Sinovac Biotech.

За інформацією МОЗ України, грип та коронавірусна хвороба COVID-19 небезпечні тяжким перебігом, ускладненнями та ризиком померти. Тому єдиним порятунком від цих ризиків є вакцинація.

Нині вакцинуватись від грипу та коронавірусу можна в один день. Отже, ці два щеплення можна робити без інтервалу, але в різні руки.

У відомстві наголошують, що щеплення від COVID-19 не захищає від грипу, як і щеплення від грипу не захищає від коронавірусної хвороби. Проте і та, і інша вакцина значно зменшує ризик важкого перебігу та смерті внаслідок хвороби.

Соня Іванчук