17 листопада відзначається церковне свято священномученика Никандра, єпископа мирського і Єрмея пресвітера. Згідно переказів, Єрмей та Нікандр навчалися у святого Тита, а він був учнем апостола Павла. Через проповідування вони навернули багатьох людей до християнської віри. Правителі, які все ще поклонялися ідолам, дізналися про двох проповідників. За це Нікандра та Єрмея схопили в катували, умовляючи відмовитися від віри. Вони не відреклися від Христа, за що поплатилися життям. У цей день зазвичай буває погана погода. День вважається небезпечним і тривожним. За повір’ями 17 листопада по землі розгулює нечисть і може нашкодити людям. Особливо приваблювали нечисть порожні будинки. Наші предки в цей день намагалися не виходити з дому. Жінки випікали хліб і займалися рукоділлям, а чоловіки готували хату до зими.

17 листопада в Україні та світі святкують Міжнародний день студента (День студента України). На жаль, святкування засновано на честь досить трагічної події, яка сталася в 1939 році в Чехії. Під час мирної акції протесту один зі студентів був поранений поліцією та від отриманих травм помер. Його смерть стала причиною кількох протестів, що прокотилися країною і привернули увагу окупаційної влади. Після наради з Адольфом Гітлером в Чехії закрили всі вищі навчальні заклади на 3-річний термін. Гуртожитки було окуповано, студентів виводили озброєні солдати в піжамах прямо на вулицю. Багатьох відправили до концтаборів, деяких розстрілювали на місці. Саме 17 листопада сталися найкривавіші події того року. 1941 року Міжнародною Радою Студентів було вирішено зробити цей день пам’ятним для всіх студентів. В Україні свято було запроваджено 1999 року президентом Леонідом Кучмою.


А ще сьогодні Всесвітній день передчасно народженої дитини. Ініціатором створення свята став Європейський фонд допомоги новонародженим і вперше цей день відсвяткували в 2009 році. Згідно зі статистикою, кожна десята дитина народжується недоношеною. Мета свята – надавати всю необхідну інформацію про дану проблему.

В третю середу листопада святкують Всесвітній день географічних інформаційних систем. Цього року він припадає на 17 листопада. З’явилося це свято ще у 1999 році, хоча навіть сьогодні про нього мало хто знає. Географічна інформаційна система – комп’ютерна система, за допомогою якої можна збирати, використовувати, зберігати, редагувати, відображати та аналізувати просторові дані з усією потрібною інформацією.

17 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1405 • На північному сході острова Калімантан і прилеглих островах архіпелагу Сулу мандрівник і релігійний дослідник Абу Бакр Шариф уль-Хашим заснував Султанат Сулу, яким правив під іменем Шаріф уль-Хашим, стверджуючи, що по батьківській лінії є нащадком пророка Мухаммеда. Заснована ним держава проіснувала до 1915 року.

1632 • Крістіна, 6-літня дочка загиблого у бою під Лютценом короля Густава II Адольфа і Марії Елеонори Бранденбурзької, стала королевою Швеції. До 1644 року країною від її імені правив рикстаг, очолюваний канцлером графом Акселем Оксеншерною.

1663 • Гетьман Лівобережної України Іван Брюховецький підписав з представниками російського уряду Башмаковим і Фроловим т. зв. Батуринські статті як додаток до основних Переяславських статей 1659 року. Батуринські статті підтверджували Березневі статті 1654 року, але містили додаткові пункти, за якими гетьманська адміністрація зобов'язувалась, зокрема, утримувати коштом місцевого населення російське військо в Україні, упорядкувати козацький реєстр, визначений попередніми договорами, заборонити українським купцям продавати збіжжя на Правобережжі, вивозити горілку й тютюн в російські міста, аби не порушувати державної монополії

1708 • На старшинській раді у Глухові в присутності кількох церковних ієрархів за наполяганням московського царя Петра І новим гетьманом обрано стародубського полковника Івана Скоропадського нібито замість Івана Мазепи, котрий перейшов на бік шведів. Скоропадський теж був прихильником Мазепи, але росіяни не мали інших кандидатур

1797 • По смерті Катерини II на престол Російської імперії зійшов її син Павло I. Своїм першим указом він відмінив установлений Петром I порядок успадковування престолу по заповіту і запровадив успадковування по праву родинності по чоловічій лінії.

У 1800 році Конгрес США вперше зібрався у Вашингтоні.

1804 рік – в Харкові засновано університет;

1855 • Шотландський дослідник Африки Дейвід Лівінгстон першим з європейців побачив водоспад на річці Замбезі висотою 120 метрів, котрий він назвав іменем англійської королеви — Вікторія.

У 1869 році в цей день відбулося офіційне відкриття Суецького каналу для судноплавства. Він з'єднує Середземне і Червоне моря. Першою по каналу пройшла яхта "Егль", на борту якої знаходилися Французька імператриця Євгенія, дружина Наполеона III, і головний будівельник каналу - французький інженер віконт Фердинанд Марі де Лессепс. На перших етапах будівельних робіт земляні роботи проводилися з використанням примусової праці бідних верств населення Єгипту. З технічної точки зору будівництво, яке велося 11 років, не було занадто складним: це був просто рів довжиною 163 км, без жодних шлюзів. Проте, проект буквально розорив Єгипет, і в 1876 році країна була оголошена банкрутом. Це спричинило за собою встановлення над нею фінансового контролю держав-кредиторів - Франції та Англії. Канал надав негайне і неоціненне значення для світової торгівлі. Шістьма місяцями раніше була введена в дію перша трансконтинентальна залізниця, і весь світ можна було тепер обігнути в рекордні терміни. Канал дозволив водному транспорту проходити в обидві сторони між Європою і Азією без огинання Африки. До відкриття каналу, транспортування здійснювалося шляхом розвантаження кораблів і сухопутного перевезення між Середземним і Червоним морями. Канал зіграв також важливу роль в експансії і подальшій колонізації Африки. На сьогоднішній день Суецький канал є головним бюджетоутворюючим проектом Єгипту. За словами фахівців, канал дає країні навіть більше коштів, ніж видобуток нафти, і набагато більше, ніж розвинена інфраструктура туризму.

1873 • На спільному засіданні ради муніципалітетів Буди, Обуди і Пешта було проголошено утворення нового міста Буда-Пешт. Завдяки бурхливому будівництву і значній міграції населення до Першої світової війни стало одним із найбільших і найзаможніших міст Європи.

1875 • Олена Петрівна Блаватська і Генрі Стіл Олкотт заснували у Нью-Йорку Теософічне товариство, метою котрого було створення всесвітнього братства, покликаного поширювати теософський світогляд, сприяти досягненню абсолютної етики і загальної досконалості.

1919 • В Одесі делегація Української Галицької Армії уклала договір з представниками Добровольчої армії Півдня Росії про припинення бойових дій та перехід УГА під командування Антона Денікіна. Він поклав край воєнній історії УГА та засвідчив остаточний розрив між УНР та ЗУНР.

1920 - проголошена Горська автономна радянська соціалістична республіка, до якої увійшли округи: Чеченський, Інгуський (Назранський), Північноосетинський (Владикавказький), Кабардинський, Балкарський, Карачаєвський та Сунженський із козачим населенням

1921 - у селі Малі Міньки поблизу смт Базар на Житомирщині в ході ІІ Зимового походу в бою з радянськими військами (9-та Кримська кавалерійська дивізія, командир Григорій Котовський) зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерала-хорунжого Юрія Тютюника.

За кілька днів 359 українських вояків, які відмовилися перейти на бік більшовиків, будуть розстріляні

1929 - пленум ЦК ВКП (б) вивів зі складу політбюро Миколу Бухаріна як "застрільника і керівника правих капітулянтів"

1935 - в останній день всесоюзної наради стахановців Йосип Сталін заявив: "Жити стало краще, жити стало веселіше"

1941 • Посол США в Японії Джозеф Грю телеграфував на батьківщину, що йому стало відомо про "плани Японії завдати найближчим часом несподіваного удару по США в районі Перл-Харбора". Ця інформація була проігнорована керівництвом американської розвідки як недостовірна.

1941 - в СРСР вийшов наказ ставки головнокомандувача № 0428 "...Руйнувати і спалювати вщент усі населені пункти в тилу німецьких військ"

1948 - крейсер "Аврора" в Ленінграді став на вічну стоянку біля набережної на Великій Невці

1948 рік – засновано Київтрансгаз;

1959 рік – початок виготовлення штучних діамантів південно-африканською компанією “Де Бірс”;

1962 - в СРСР вийшов друком черговий номер журналу "Новый мир", в якому опублікована повість "Один день Івана Денисовича". Країна вперше дізналася ім'я письменника Олександра Солженіцина

1966 рік – в ніч проти 17 листопада було зареєстровано найбільший метеорний дощ;

1969 рік – між США та СРСР проходять переговори з обмеження стратегічних озброєнь;

1970 рік – на Місяць висаджується “Місяцехід-1”;За наступну 301 добу від проїхав відстань 10,54 кілометра, дослідив територію площею 80 тисяч квадратних метрів і передав на Землю більше 200 панорамних телевізійних зображень поверхні Місяця.

1970 • Отримано патент на комп'ютерну мишу, яку було розроблено в Стенфордському університеті під керівництвом Дугласа Енгельбарта. Перша миша була зібрана ще в 1964 році руками аспіранта Біла Інгліша і представляла собою дерев'яний контейнер з кнопкою і двома перпендикулярними коліщатами, які виступали за межі корпуса. За свій винахід в 1997 році Енгельбарт отримав премію Масачусетського технологічного інституту, а 1 грудня 2000 року — медаль технологій від уряду США.

1973 - військова хунта Греції придушила повстання студентів Політехнічного університету в Афінах, що тривало з 14 листопада. Студенти забарикадувалися у виші й транслювали на місто відозви про боротьбу проти диктатури. Політех штурмували танками. За офіційними даними, ніхто не був убитий, лише кілька людей поранені. за неофіційними - 24 жертви і сотні поранених.

Після цього по всій країні на тиждень запровадили воєнний стан, комендантську голину, розпустили 28 студентських організацій

1978 - Радянський Союз повідомив про успішне випробування нейтронної бомби

1988 • Беназір Бхутто обрана прем'єр-міністром Пакистану — вона стала першою жінкою-лідером мусульманської держави.

1988 - у Баку на площі Леніна (нині площа Свободи) почалися перші безстрокові масові мітинги протесту проти політики Москви відносно нагірнокарабахського конфлікту. Прозвучали заклики до виходу Азербайджану зі складу СРСР

1989 • У Празі чеська поліція жорстоко розігнала студентську демонстрацію, що привело до масових маніфестацій у всій Чехословаччині і політичної кризи, в результаті якої в країні була повалена гегемонія комуністичної партії і президентом був обраний лідер опозиції Вацлав Гавел.

1990 - у Києві в готелі "Україна" (нині "Прем'єр-палас") правоохоронці зі скандалом арештували Степана Хмару - народного депутата з опозиційної Народної ради.

Члена парламенту, вже позбавленого депутатської недоторканності, звинуватили в побитті полковника міліції, провокатора Григор'єва. Інцидент трапився 7 листопада, коли на державному рівні святкували День Жовтневої революції. С. Хмара йшов підземним переходом під площею Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності). Побачивши, як невідомий ногами б’є розкладушку, на якій лежав чоловік, депутат втрутився і вступив у бійку з невідомим, яким виявився полковник МВС Вадим Григор’єв. Це була спланована провокаційна операція за участі численної «групи підтримки», спорядженої відеотехнікою. Прокуратура УРСР постановила заарештувати С. Хмару, зазначивши, що після звільнення він «на шлях виправлення не став, скоїв цілу низку нових злочинів». Справа отримала широкий суспільний резонанс, ставши відомою як «справа Хмари». 26 листопада він оголосив протестне голодування, якого дотримувався 18 діб. У квітні 1991 р. знову розпочав голодування, яке припинив, бо під тиском національно-демократичних сил був звільнений із СІЗО. Повернувся до депутатської роботи. Степан Хмара – Герой України, політв'язень радянських таборів та народний депутат трьох скликань постійно в опозиції до влади. В радянські часи його запроторили в табори за антирадянську діяльність, в дев'яності – щоб не заважав будувати "правильну" Україну

1993 - судді з 11 країн зібралися на перше засідання Міжнародного трибуналу у справах колишньої Югославії. Воно стало першим зібранням подібного роду з часів судових процесів у Нюрнберзі та Токіо після ІІ Світової війни

1994 рік – в Україні скасована Декларація про суверенітет Криму.

1997 • У єгипетському місті Луксор шестеро терористів з органцізації "Гамаа аль-Ісламія" з метою вчинення тиску на США щодо звільнення Шейка Омара Абдель-Рахмана, котрий відбував довічний термін за вчинення теракту в Нью-Йорку, з автоматів убили 65 туристів., які оглядали храм цариці Хатшепсут Всі нападаючі були розстріляні на місці поліцією.

2003 • Перемігши на виборах 7 жовтня, актор і колишній бодібілдер Арнольд Шварценнегер, інавгурований як 38-й губернатор штату Каліфорнія.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА