19-річна вінничанка Ірина Козачковська успішно виступила у Румунії на чемпіонаті Європи з карате кіокушинкай. Вона здобула срібну нагороду серед молоді в особистому заліку та перемогла в командному заліку (в складі збірної України).

Учениця голови Вінницької міської федерації карате кіокушинкай Олександра Вихованця в Румунії провела три бої. Два із них виграла, а в фіналі рішенням суддів поступилася суперниці із Литви. До речі, раніше Ірина Козачковська неодноразово була призеркою чемпіонатів Європів та одного разу – Кубку світу (в командному заліку).

Дівчинка зацікавилася японським видом єдиноборств у шість років. У карате її привели батьки, спорт Іру одразу зацікавив. Батько раніше допомагав її тренувати, адже мав спортивний досвід.

Батько-каратист Ірини Козачковської – кандидат у майстри спорту України. Такий же розряд поки що має і сама спортсменка. Після завершення навчання Ірина Козачківська хоче стати тренером.

Нагадаємо, у карате можна атакувати суперника і руками, і ногами. Також дозволяється робити підсічки, «вертушки». А ось кидки і штовхання забороняються. Ірина Козачковська перемагає за допомогою різних прийомів. Нерідко долю її поєдинку вирішує удар у голову.

Уподобання Ірини Козачковською не обмежуються єдиноборствами. Вона займалася танцями, два роки грала у баскетбол. За браком часу гру з м’ячем довелося закинути. Тренер дівчини Олександр Вихованець не вважає, що карате для дівчини є гіршим за танці чи гімнастику.

Василь ПЕТРЕНКО