Фонд державного майна повторно виставив на приватизацію підприємство з переробки алмазів – АТ “Вінницький завод “Кристал”.

Вінницький завод “Кристал” розпочав свою діяльність у 1973 році в системі алмазопереробної промисловості.   Левину долю обробітку займали якутські алмази із Росії.

В 1992 році на підприємстві було створено ювелірне виробництво, яке виготовляє ювелірні вироби з дорогоцінних металів з вставками з діамантів та іншого дорогоцінного каміння. У 2020 році підприємство перетворено в акціонерне товариство.

«Кристал» зробив Вінницю діамантовою столицею. Тут готували професійних огранників діамантів. Місцеві ювеліри настільки відточили свою майстерність, що утворили цілі сімейні династії з виготовлення виробів із коштовним камінням. Як не дивно, вони піднялись, а завод, не дивлячись на потуги врятувати його попередню славу, втрачав свої позиції.

Його вже хотіли приватизувати 10 років тому. Але тоді колектив та керівництво заводу переконували, що вони спроможні працювати.

Однак, не вийшло…

Фонд держмайна уточнює, що на підприємстві працює 55 осіб, технологічне обладнання наявне в повному обсязі, необхідному для всіх операцій технологічного процесу обробки алмазної сировини та виробництва ювелірних виробів з діамантовими вставками.

Ювелірні вироби реалізуються під торговою маркою “Вінниця-Кристал”.

Раніше Фонд державного майна вже виставляв на приватизацію 100% акцій АТ “Вінницький завод “Кристал” зі стартовою ціною 89,9 млн грн на аукціоні 1 жовтня, однак не знайшов покупця.

Як відомо, в половині приміщень цього заводу із 2014-го року розміщується Донецький університет.

Андрій Власенко