Вчителі та батьки звернулись по допомогу до нардепки Ірини Борзової… А голова громади Володимир Барецький заявив, що 2-у школу ніхто не закриває, а об’єднує із сусідньою опорною гімназією…

Шкільний скандал по-шаргородськи розгорівся під час чергової сесії Шаргородської громади на Вінниччині… Бо за версією народного депутата України Ірини Борзової депутати тут хочуть посеред начального року закрити школу№2, де навчається 189 дітей, з яких 30% – діти з малозабезпечених та багатодітних родин.

Водночас, наші кореспонденти отримали коментар голови Шаргородської громади Володимира Барецького, який пояснив усі деталі цього резонансного шкільного рішення.

Ось подробиці скандалу в Шаргороді

– До мене, як народного депутата, звернулись батьки дітей і вчителі Шаргородської школи №2 із проханням допомогти захистити права їх дітей.

В школі №2 навчається 189 учнів, працює 29 педагогічних працівників. Створені інклюзивні класи, де навчаються діти з особливими освітніми потребами.


Але посеред навчального року місцева влада взялась за реорганізацію, яка означає закриття 2-ї школи.

Дітей планують перевести до школи-гімназії №1. Зараз там навчається 411 учнів, при тому що спроможність закладу 384 учнів (ліцензований обсяг). Інклюзивних класів в школі немає, ресурсної кімнати теж немає.

Де мають розмістити додатково майже дві сотні дітей? Де мають навчатись діти з особливими освітніми потребами? Що буде з вчителями?

Ні педагогів, ні батьків про реорганізацію місцева влада не попередила.

У школі №2 навчається хлопчик з аутизмом і дівчинка з синдромом Дауна. Діти мають друзів у школі, звикли до вчителів, і мають умови для навчання.

Я дивилась сесію Шаргородської міської ради. Там виступав вчитель Олександр Іванович Стус, його промова була емоційна, він сказав:

«Я ніколи я не думав, що так плюнуть в обличчя всім нам, громаді, плюнуть і розтруть наших діточок. В нас у 6-му класі навчається хлопчик. Він насилу навчився тримати м’яч, але він ходить до школи. Він знає дітей по іменах. Він грається з іншими дітьми - бере м’яч і кидає другій дитині. Що буде з цією дитиною?».

Також виступала мати дівчинки з синдромом Дауна.

«Я знаю, що моя дитина в цій школі огорнута теплом і ніхто її не образить», - зі сльозами каже мама дитини, у якої синдром Дауна.

Про наміри місцевої влади жителі Шаргорода дізнались, коли на сайті міськради 10 листопада опублікували проект рішення про реорганізацію закладів освіти, яким передбачено приєднання школи № 2 до гімназії з подальшою ліквідацією окремої юридичної особи та вивільненням працівників. Наступного дня, 11 листопада, на сайті опублікували ще один проект рішення яким, передбачено присвоїти статус опорного – гімназії №1 з наступною реорганізацією школи №2. 12 листопада питання щодо створення опорних закладів освіти винесли на сесію. Винесли на розгляд з порушенням регламенту. Один день дали депутатам на ознайомлення.

Проект рішення готував відділ освіти Шаргородської міської ради.

Звертаюсь до всіх депутатів Шаргородської міської ради. Сьогодні доля дітей зараз залежить від вас.

Я дивилась сесію, і хочу дати відповідь представникам Шаргородської міської ради. Люди, які прийшли д вас на сесію, батьки, вчителі, вони не гості, вони мешканці громади. Щодо висловів, що школа це забаганка певної політичної партії, а саме «Слуги Народу», то це не забаганка, це наша позиція. Ми проти ліквідації школи. Ми проти закриття школи, де навчається 189 дітей, де навчаються діти з багатодітних, малозабезпечених родин, де навчаються діти з особливими освітніми потребами. Я запевняю, що депутати політичної партії «Слуга Народу» будуть голосувати проти цього рішення.

Я, як народний депутат, буду звертатись у всі інстанції і у Міністерство освіти. Також хочу звернутись до голови Тимчасової слідчої комісії із захисту прав дітей, Павла Сушка, взяти це питання під особистий контроль., - повідомила народний депутат України Ірина Борзова.

А голова голова Шаргородскьої громади Володимир Барецький так пояснив наміри депутатів на сесії, яка дотепер не закінчена і має прийняти доленосне рішення найближчим часом із огляду на червону зону коронавірусу на Вінниччині.

- Я хочу всіх заспокоїти - 2-у школу ніхто не закриває, а навпаки ми створюємо в громаді 4-ри опорні школи – сучасні навчальні заклади, зручні для всіх дітей та педагогів… Хочу пояснити ідею юридичного об’єднання цієї школи із сусідньою опорною гімназією необхідністю оптимізувати апарати обох навчальних закладів… І якщо депутати підтримають це рішення на сесії. Яка дотепер не завершена, то це все відбудеться із нового навчального року., - зазначив міський голова Шаргорода Володимир Барецький. – Є ідея, щоб молодші класи із вересня 2022-го року пішли навчатись в приміщення більш нової, 2011-го року забудови приміщення, яке ми за час

канікулів поремонтуємо і забезпечимо усім необхідним від столової до класів для навчання учнів із особливими потребами. Так само нинішня школа №2 отримає фінансову підтримку громади, щоб стати дійсно сучасним навчальним закладом для учнів старших класів… Тут інтереси дітей та батьків не постраждають жодним чином! Звісно, ця оптимізація керівництва та апарату шкіл не всім подобається в Шарогороді, а тому по місту запущені «страшилки» про закриття шкіл та спільне навчання всіх дітей в одній школі… Це неправда! Просто дехто боїться змін та хоче все залишити, як є…

Тому я запрошую всіх зацікавлених до спокійного і предметного обговорення цієї шкільної реформи в Шаргороді без звинувачень і спекуляцій. А сесія, яка ймовірно відбудеться в найближчі пару тижнів прийме зважене і розумне рішення перш за все на користь школярів та їх батьків. Бо якість освіти та її доступність для всіх дітей громади – завдання №1 перед створенням 4-х опорних шкіл у нашій громаді… Скажу ще раз – другу школу ніхто не закриває!!!

33-й канал бере на контроль ситуацію із школами в Шаргороді та вестиме пряму трансляцію із сесії міської ради, яка найближчим часом буде примати доленосне рішення саме по 2-й школі…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ