На початку літа керівником Вінницької митниці став Сергій Буяльський. Хоча перемогу предрікали синам та братам відомих вінницьких нафтових магнатів та зернотрейдерів…

А вибрали аж надто скромного, «без понтів» митника зі стажем та трьома освітами. Він – син звичайних інженерів…

У Вінницькій митниці сьогодні 46 вакансій, оголошено конкурс на посади державної служби.

Як став начальником, який основний напрямок роботи, скільки тепер отримують він­ницькі митники, – Сергій Буяльський розповів в ексклюзивному інтерв’ю.

– Сергію Володимировичу, не секрет, що керівників у митницю чи не завжди призначали «по блату». За кожним стояла «криша». Розкажіть про ваш шлях на цю посаду.

– Моя біографія як на долоні у вінничан, бо я сам корінний вінничанин. Мої батьки закінчили Вінницький політех, за фахом інженери. Мама все життя пропрацювала на керівних посадах на заводі «Маяк». Зараз пенсіонерка, батько помер… І я першу свою освіту здобував у Вінницькому національному технічному університеті, закінчив факультет машинобудування. Але для кар’єрного росту потрібно було удосконалюватися. Тому згодом отримав диплом магістра державного управління у Національній академії державного управління при президентові України. А юридичну освіту — у Київському національному університеті МВС. У митних органах працюю з травня 1999 року. Пройшов шлях від інспектора до начальника Вінницької митниці. Призначений як переможець конкурсу, який був оголошений Державною митною службою України. Бо сьогодні призначення на державну службу відбувається виключно через конкурс.


- Яка ваша основна мета, на що найбільше будете звертати увагу у своїй роботі?

- Основна мета – якісно виконувати ті завдання, які ставить керівництво Державної митної служ­би України: наповнення державного бюджету, виявлення та протидія порушенням митних правил, створення сприятливих умов для полегшення торгівлі, сприяння транзиту, належні умови для під­приємств та громадян під час проходження ними процедур митного контролю та оформлення. Змі­нюючись відповідно до вимог часу, Вінницька митниця йде назустріч громадянам, суб’єктам зовнішньо-економічної діяльності. Ми відкриті до предметного діалогу за принципом законності.

- Вінницька митниця укрупнилася? Скільки зараз налічується кад­рів? Чи усі пройшли ротацію?

- Відповідно до плану заходів з реформування та розвитку системи органів, що реалізують митну політику, Він­ницьку митницю утворено як відокремлений підрозділ Державної митної служби України із граничною чисельністю 310 осіб. Зараз у Вінницькій митниці працює 267 осіб, з них 170 митників безпосередньо здійснюють процедури митного контролю та митного оформлення на внут­рішніх митних постах, а також в пунктах пропуску на кордоні з Республікою Молдова.

Комплектування особового складу у митниці відбувалось за результатами перевірки рівня їх професійності та доброчесності. Посадові особи пройшли тестування в рамках кадрової складової реформи Держмитслужби і переведені до Вінницької митниці з випробувальним терміном 6 місяців. На жаль, 6 посадових осіб вже звільнені як такі, що не змогли підтвердити свій рівень професійної підготовки.

До речі, у Вінницькій митниці сьогодні 46 вакансій, оголошено конкурс на зайняття посад державної служби. На сайті career.gov.ua можна знайти всю інформацію, чекаємо професіоналів з різних напрямків роботи.

- Про доходи митників ходять легенди. Які зарплати зараз у вінницьких митників?

- Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України, посадовим особам митних органів встановлені нові посадові оклади. Для порівняння, оклад, напри­клад, головного державного інспектора до 27 жовтня було визначено на рівні 5500 гривень та 8250 для посадових осіб не на контракті та на контракті відповідно. На сьогодні посадовий оклад головного державного інспектора становить 8 200 грн, разом з тим посадові особи, які перешли на контрактну форму служби, мають оклад у розмірі 12 300 грн. Варто зауважити, що середня заробітна плата, враховуючи усі складові (надбавку за вислугу років, спеціальне звання, стимулюючі надбавки та премії), складає сьогодні 18 000-20 000 грн.

Держмитслужбою визначено ряд посад, призначення на які здійснюється з укладанням контракту про проходження державної служби. Контракт забезпечує збіль­шення базових ставок заробітної плати з одного боку і більш жорсткі механізми контролю – з іншого. Це абсолютно новий інструмент в роботі з кадрами, адже основне завдання у сфері кадрової реформи – підвищення престижу професії митника.

- Що зараз відбувається на кордоні? Як працює Могилів-Подільський пункт?

- На кордоні з Республікою Молдова сьогодні працюють близько 130 посадових осіб Вінницької митниці. Щодня вони здійснюють пропуск орієнтовно 500 транспортних засобів та 1,5 тис. громадян.

Тільки з липня на митному пункті «Дністер» складено 11 протоколів про порушення митних правил, де предметом порушення є алкогольні та тютюнові вироби.

- Закінчився термін розмитнення «євроблях»: скільки таких автівок офіційно заїхало в область і який дохід отримала обласна казна?

- Під час умов дії Закону України №1402, 1403 у період з 15 червня по 11 листопада за спрощеною схемою здійснено митне оформлення 4362 транспортних засобів. До Державного бюджету перераховано 152,5 млн гривень. Частина цих коштів також буде направлена на боротьбу з Covid-19. До речі, 95% працівників митниці вже вакциновані, і ми можемо говорити про стабільну охорону митного кордону в такий непростий період.

З 11 листопада Вінницька митниця готова до другого етапу спеціальнх спрощень. Нагадуємо, що учасники бойових дій, які перебували безпосередньо на території Операції Об’єднаних сил більш як на 90 днів з дня набрання чинності законів (15 травня 2021 р. — уточнення), можуть здійснити митне оформлення транспортних засобів за спрощеною процедурою, яка діятиме до 8 лютого 2022 року включно. Для цього необхідно підтвердити їх безпосереднє перебування на території проведення ОСС під час дії пільгового періоду.

- Розкажіть про себе: сім'я, хобі, захоплення.

- У вільний від роботи час біжу в спортзал, і так уже 11 років. Люблю подорожувати і читати. З улюблених авторів - Макіавеллі, Д. Х. Чейз, цікавлюся китайською філософією.

Спілкувалася
Людмила Поліщук,
фото Олексія Бойка