Де є легкі гроші — там є аферисти. Обговорюємо разом із «33-м». Що думають наші читачі?

Ще одну проблему і шахрайство навколо неї пока­зало резонансне викриття та розслідування угруповання шахраїв у Вінниці, які заробляли на сурогатному материнстві. Вже арештували раніше судимого організатора та його 26-річну супутницю.

Вони «кинули» бажаючих мати дитину від сурогатної матері на мільйони гривень. Залучали бездітні пари з усього світу, збирали жінок на Вінниччині, інших областях, купували громадянство та влаштовували фіктивні шлюби. Неважко здогадатись, скільки вони мали спільників у органах влади. Ця публікація викликала величезний резонанс. Ось що повідомили нам наші читачі.


– Сурогатною мамою вирішила стати моя подруга, яка працює перукарем у Вінниці. Вже виносила 4 дитини для іноземців. І планує п’ятий раз стати сурогатною мамою. Каже, що все це робить, аби фінансово утримувати свою родину. Бо зачісок в час карантину вінничанки роблять в рази менше, а 2-х дітей годувати треба. Ця сурогатна мати не одружена. Каже, що в неї тут кращі заробітки, аніж земляків в Італії чи Польщі. Але її ніхто не «кидав». Платили справно. В середньому виходило 14 тисяч доларів за дитину. На перших місяцях її вели лікарі із Вінниці. Потім відправляли в Київ. Там вона народжувала в приватній клініці. Одразу оформляла документи і більше не бачила цих дітей. Каже, що зовсім до них не було материнських інстинктів. Щоб не прив’язуватись, сурогатка зі стажем радить не брати на руки та не прикладати до грудей цих дітей.

А ось за своїх, рідних, готова піти навіть на таке. І вже за ці кошти купила новий будинок, зараз готується до чергового запліднення, бо потрібно робити ремонт.

Марина Веренюк
Вінниця

– Моя сусідка виносила двох дітей для поляків. І першу, і другу вона віддала без сліз. І раділа, що заробила на цьому кошти. Всі гроші пустила у бізнес. Пройшла курси манікюру та купила інструменти. Почала розвивати свою справу... Бізнес почав давати прибуток, тому вирішила відкрити свій салон краси.

І втретє зважилась на сурогатне материнство. Народила донечку для німців. І влаштувала цілу істерику у пологовому. Адже не могла віддати дитину. Вже потім зрозуміли, що в неї була післяпологова істерика. За день трапився нервовий зрив. Її поклали у психіатричну лікарню підлікуватись. Чим зробили ще гірше. Депресія у жінки затягнулась на 2 роки. А потім нервові зриви та панічні атаки. Зовсім нещодавно вона повернулась до нормального життя. І тепер відкрито критикує сурагатне материнство та жаліє, що так заробляла кошти. Застерігає, що після відданих дітей таких «мамаш» буде кошмарити все життя. А потім ще доведеться відповідати перед Богом....

 Лариса Контуш
 Жмеринка


– Батьки, у яких троє і більше дітей, постійно бідкаються. То їм грошей мало, то діти таке витворяють, що на голову не налазить. Доводиться суміщати дві та більше робіт. Та я б всі гроші світу віддала б, щоб мати ось такі клопоти. Сама працюю педагогом, та дітей мені мати не судилось. Тому, як то кажуть, виховую чужих. Ще змолоду не так боліла ця тема, а тепер дах зриває. Бо щодня дивлюсь на чужих дітей і розумію, що своїх ніколи на руках не триматиму. Вже декілька разів збирала кошти на ЕКО вагітність. Та все марно... нічого не виходить. Низький уклін тим жінкам, що стають сурогатними мамами. Ось такі люди насправді вирішують глобальне питання — дають життя новим людям. Ось і я збираю кошти, щоб скористатись послугами таких жінок.

Марина Журанчак,
Козятин

– Я і сама готова народити малюка і допомогти тим людям, котрі не можуть дозволити собі такого щастя — мати дитину. У мене аж троє малюків. Та ще й один менше другого. Чоловік... Він просто втік. На роботу з трьома маленькими дітьми не дуже розганяються брати. Максимум, що світить — продавець у сусідньому магазинчику. Зарплата мізерна, відповідальності забагато, часу на дітей взагалі нуль...

Сурогатне материнство — спірне питання. Але я готова ощасливити бездітну родину.

 Алла Максимчук,
 Тростянець

– Сурогате материнство як бізнес існує в Україні давно... Але дотепер вінничанки, які готові за гроші на замовлення народити іноземцям дитину, їхали типу «на курорт» до Туреччини чи Єгипту в не сезон і народжували там. А тут у Він­ниці після «вербування» і укладення контракту вони лише проходили медогляд на стан здоров’я. Але, мабуть, часи змінились, що нині сурогатні матері вже сиділи вдома і народжували безпосередньо в Україні? Значить, «інвестиції» від бездітних іноземців йшли безпосередньо в нашу країну?.. І тут чергова «схема», чергове викриття і «облом»! Тепер не зрозумло, хто виграв і хто програв? Чи знову турецькі готелі в грудні будуть забиті вагітними вінничанками?

Тетяна Бондарець,
Немирів