Хтось заробляв біткоїни, а вона оплатила рахунок за електроенергію $4000.

Такі схеми вже стали звичними у Вінниці. До електричних мереж відомих підприємств підключаються майнінг-ферми, які заробляють на криптовалюті завдяки безперервному потоку енергії. А за рахунками платять власники бізнесу, бо не можуть довести підключення до їхнього джерела електроенергії любителів біткоїнів.

Відома дизайнерка Світлана Теренчук повідомила, що їй довелося заплатити майже 120 тис. грн за електроенергію, яку її швейне підприємство не використовувало. Ось що вона розповіла:

– Ми придбали комер­ційне приміщення в новому будинку — ЖК «Резиденція» по Коріатовичів. Я заїхала першою, поруч стоять ще вільні площі. Тому за каскадний лічильник відповідаю особисто, він на мене оформлений. Але щитова знаходиться у підсобному приміщенні. Туди є доступ багатьом людям. Має ключі голова ОСББ, робітники, які првадять ремонтні роботи. І мешканці будинку могли заходити, хоча за законом доступу до щитової вони не мають. Але оскільки вона просто відгороджена стіною, без додаткових дверей, то, звичайно, хто завгодно міг туди втрутитися.


Поки я оформляла документи на комерцію, то руки не доходили до тієї щитової і лічильника. У салоні велися ремонтні роботи, але не кожен день. Стільки кіловат аж ніяк не могло накрутити. Коли прийшов час оплачувати комунальні послуги, я звернула увагу на покази лічильника. Там цифри хоч не дуже великі, але коли помножити на кофіцієнт 40, то вийшла захмарна сума — 4 тис. дол.

Намагалися знайти вихід з цієї ситуації. Залучали усіх можливих спеціалістів. Проблема в тому, що на момент перевірок там уже стояла пломба. Якби раніше я це побачила, ще могла б щось довести. Не виключаю того, що до цієї схеми долучалися професіонали з майнінгової сфери. Бо все зроблено так, що не підкопаєшся, і довести щось нереально.

У мене договір з «Енерою». Зверталися туди, але там теж шоковані. І ніхто нічим не може допомогти. Не звинувачую ні «Енеру», ні «Обленерго», бо у мене ніяких доказів немає... Тому до правоохоронців і не зверталася.

У звичайному режимі роботи нашого підприємства ми використовуємо тисячу кіловат на місяць. А на той період лічильник намотав аже 10 тис. Ні за яких умов ми не могли стільки використати. Спеціалісти заміряли все наше обладнання на повну потужність — це не­реально.

Багато хто з моїх знайомих розповідали, що мали по­дібну ситуацію, але ніхто нічого не зміг встановити і знайти винних, тільки втратили час, нерви, проплатили кошти на юристів, але марно. Рахунок я сплатила у повному обсязі, а на щитову повішала замок, і тепер туди ніхто не має доступу.


Дизайнерка вирішила на загал розповісти про свою проблему, щоб застерегти інших від по­дібних схем.

– Хочу своїм гірким досвідом поділитися, щоб інші під­приємці, особливо початківці, не повторювали таких помилок. Я вже 13 років займаюся під­приємницькою діяльністю, але після цієї ситуації готова була продати нове приміщення салону. Бо мені доведеться багато працювати, щоб компенсувати витрати на кимось використану електроенергію, — розчарована Світ­лана Теренчук.

Людмила ПОЛІЩУК