У своїх соціальних мережах дівчина повідомляє про можливість отримати фальшивий сертифікат вакцинації. Запевняє, що він буде кодуватись як офіційний документ. Адже у «дєлі» лікарі..

Як зізналась нашому журналісту, фіктивна вакцинація робиться у реальній клініці.

– Я особисто уточнювала, де робляться сертифікати про вакцинацію. Мені організатори сказали, що співпрацюють із кліні­кою. І у них все чітко. Зараз я на відпочинку. Та після приїзду збираюсь також зробити собі.

Схема працює через засекречений телеграм-канал, де вже більше 2 тисяч підписників. Так і називається: «Сертифікати Covid-19».

Блогерка вказує посилання. Лише через нього можна підключитись до засекреченого каналу із продажу сертифікатів.


– Вартість сертифікату із внесенням в Дію/Helsi коштує 1500 гривень. Якщо зробите відгуки про своє замовлення, вам буде знижка 10%. Від замовника потрібен номер паспорта, ПІП на українській мові та на англійській...

Аванс за зроблений документ — 50%. Це для того, щоб ми розуміли: чесність клієнта і зроблена робота буде недаремною. Якщо клієнт бажає внести передплату 100%, ми повністю оплачуємо доставку, — інформують на їхньому каналі.

Нашому журналісту вдалось поспілкуватись із адміністратором секретного каналу.

– Вже 154 людини придбало сертифікати, і всі задоволені. Якщо замовите сьогодні, то завтра вже буде у вас. Лікар ставить вакцину заднім числом. Документ повністю офіційний і вноситься у «Дію». Тому ніяких питань не виникає. Із ним можна вільно виїхати за кордон, — впевнено говорить Анастасія.

Акаунт адмі­ністратора веде нібито лікарка Анастасія Ільчен­ко. Є навіть фото. Проте чи реальна це особа — дізнатись неможливо, адже жодних персональних даних немає — схема цілком засекречена.

Марина Романова