10 листопада 1993 року. Цей день став початком кінця тоталітарної секти «Біле братство», котра у буремні дев’яності поламала долі тисячам українців, забравши їх з сімей, «віджавши» їхні квартири і останні заощадження.

Цей день адепти «Білого братства» оголосили кін­цем світу і привели сотні зазомбованих вірян до Софії Київської, аби вчинити масове самогубство – акт самоспалення. Тільки втручання правоохоронців відвернуло загибель людей. Організаторів братства затримали того ж дня, незважаючи на те, що вони підготували для себе шляхи для втечі.

Вже згодом експрокурор Віктор Шокін, який тоді вів справу «Білого братства», згадував, що у дуже багатьох адептів секти виявили психічні відхилення, а ось саму Марину Цвігун, котра назвалася Матір’ю Світу Марією Деві Христос, визнали осудною.


Чому ж і досі навколо «Білого братства» чимало запитань? Чому не зроблені висновки з цього явища, бо тоталітарні секти чи релігійні (а радше – псевдорелігійні) спільноти, облаштовані за аналогічним принципом, нікуди з України не поділися? Бо вже після всього в Україні з’являються інші послідовники цієї секти. Наприклад, колишній мер Києва Леонід Черновецький пишався, що був ледь не головним парафіянином скандально відомого «Посольства Божого», лідер якого Сандей Аделаджа з’явився в Києві саме того року, коли «Біле братство» ліквідували.

Ще одна відома секта «Від­родження», яку очолював не менш одіозний пастор Мунтян і яка рекламувала себе цілком легально, збирала у своїх лавах зірковий і політичний бомонд! А що сталося з засновниками «Білого братства»?

Марина Цвігун (до одруження Мамонова) народилася в 1960 році у Донецьку. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету, стала членом Спілки журналістів СРСР і навіть була обрана депутатом Ленінської райради Донецька.

А потім раптом настала точка неповернення. 11 квітня 1990 року під час операції вона пережила клінічну смерть, протягом якої, за словами самої Цвігун, вона отримала Откровення Боже. Суть якого в тому, що вона «Месія Епохи Водолія і Матір Світу». Мамонова прийняла духовне ім'я Марія Деві Христос.

У той час у Марини був складний період в особистому житті. До слова, стверджують, що ця доленосна операція була пов’язана з її десятим абортом. Марина була гарною жінкою, і її бурхлива комсомольська молодість не минулася даремно… Невдовзі після операції вона закохалася у кандидата технічних наук, фахівця з психічного впливу на особистість, лектора товариства «Знання», який займався вивченням маніпуляцій масовою свідомістю Юрія Кривоногова, покинула чоловіка, сина і пішла жити до старшого на 25 років коханого.

Того ж року Марія Деві Христос публічно закликала об'єднатись усіх у «Велике Біле Братство» Юсмалос перед входженням людства в нову Шосту расу. А наступного – Юрій Кривоногов, котрий прийняв ритуальне ім’я Юоанн Свамі, заснував Інститут Душі. За два роки громади Юсмалос були створені у всіх містах СРСР! Дуже швидко «Біле братство» стало досить успішним для його засновників біз­нес-проєктом, бо виникло у вдалий для цього час і у вдалому місці. Коли впала «залізна завіса», наївні і вразливі у багатьох питаннях громадяни колишнього СРСР перетворилися на легку здобич для різних аферистів.

Матеріальні статки засновників секти сягнули небачених висот. Юрій з Мариною купили дорогі автомобілі і величезний будинок у Києві, де, відгороджені від навколишнього світу високою сті­ною, вони промивали мозок своїм прихильникам. На утримання адептів виділялися крихти.

90 відсотків грошей, котрі отримувало братство з різних джерел, конвертувалося і переказувалося на рахунки засновників до однієї зі скандинавських країн.

9 лютого 1996 року Марія Деві Христос була засуджена до 4-х років позбавлення волі; Кривоногов отримав 7 років. Ще під час слідства Марія Деві Христос розлучилась з Юрієм Кривоноговим, офіційно вигнавши його з братства за зраду. Але вже 13 серпня 1997 року Марію Цвігун достроково звільнили. У 2006 році Марія Цвігун виїхала у Москву, де, змі­нивши ім'я на Вікторія Преображенська, заснувала ряд мистецьких організацій. Кривоногов взяв прізвище нової дружини — Сільвестров — і повністю зрікся попередніх поглядів.

Утім, напередодні російсько-української війни Марина Цвігун (Вікторія Преображенська) раптом активізувалася і знову з’явилася у Києві! Вона відкривала виставки своїх картин підпільно, у підвалах будинків. Жодних номерів телефонів чи реклами. Все дуже законспіровано.

Преображенська-Цвігун мріяла приїхати і до Вінниці, але люди вчасно про все дізналися і цей візит так і не відбувся. Хто знає, можливо, її харизму, маніпулювання людською свідомістю і вплив на людей свого часу використовували наші вороги, фінансувавши народження «Білого братства»?

Ідея «Білого братства» виявилася живучою. Взагалі деструктивні псевдорелігійні культи — це улюблений інструмент в гібридній війні РФ проти України. Тому чогось нового наші опоненти вигадувати не стали і трансформували її у... міжнародну громадську організацію «АллатРа».

Цей неорелігійний рух теж народився у Києві у 2007 році, його засновники – теж донеччани: Галина Яблочнікова та «професор і академік» Ігор Данилов. А з початком російської військової агресії осередки з'явилися у всіх містах України, в Росії, Білорусі, ряді європейських країн. Як бачимо, паралелей чимало. Тим більше, фахівці припускають, що до діяльності «АллатРа», яку називають екстремістською інтернет-сектою, має стосунок та сама Марія Цвігун, котру взявся колись підтримувати ватажок «ДНР» Олександр Захарченко...

Три роки тому «АллатРа» організувала у Вінниці телеміст з державою-агресором – Росією! Причому онлайн-трансляція здійснювалася з Москви. Тема заходу не викликала підозр, але за фактом захід перетворився на черговий сеанс промивання мозку, де здоровий глузд під­міняється езотеричним маренням. Не дивно, що очільники цього осередку мракобісся на Вінниччині опинилися у базі «Миротворця» через маніпулятивність та орієнтацію на Кремль.

Війни за мізки і серця людей стають жорстокішими і безжальнішими. Наше основне завдання — не втрачати пильності і триматися за здоровий глузд.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА