Православна церква 22 листопада вшановує пам’ять преподобної Матрони Константинопольської. Народилася вона близько 392 року в Східній Римській імперії (місто Пергія Памфлійська). В молодому віці дівчину віддали заміж за багатого чоловіка Дометіана. Коли у них народилася донька Феодотія, родина переїхала в Константинополь. Там Матрона часто приходила в Храм Господній, де проводила час у молитвах, стенаннях про свої гріхи. Там же вона познайомилася з благочестивими старицями Сусанною та Євгенією. Якось Матроні приснився віщий сон, після якого вона віддала доньку Феодотію на виховання до стариць, а сама постриглася і пішла в монастир Вассіана. Щоб монахи не зрозуміли, що серед них жінка, вона назвалася євнухом і постійно мовчала. Та преподобному Вассіану приснився сон, що євнух насправді жінка. Цей же сон побачив ігумен монастиря, Анакій. Преподобний викликав до себе Матрону і почав її розпитувати. Жінка зізналася і розповіла, що хотіла стати монахинею, але її чоловік почав переслідувати свою дружину. Вассіан вирішив відправити Матрону в жіночий монастир Ємес, де вона стала наставницею. Проте її чоловік дізнався про те, де перебуває дружина. Матрона ховалася від переслідування в Єрусалимі, в Бериті (язичницькому храмі) та на горі Сінай. На своєму шляху вона навертала на християнську віру багато людей. Померла Матрона близько 492 року.

У цей день у світі відзначається День синів (ООН).

22 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1087 — вбитий святий Ярополк Ізяславович.

1248 – Після 15-місячної облоги військами короля Кастилії, Леона і Галісії Фернандо III капітулювала Севілья, яка понад півтисячоліття перебувала під владою мусульман. Це стало фактичним завершенням першого етапу християнської Реконкісти Піренеїв, де єдиним оплотом ісламу залишився Гранадський емірат, який проіснував ще майже 250 років.

22 листопада 1641 року англійський парламент прийняв “велику ремонстрацію” – перелік зловживань короля.

1675-рік — Оле Крістенсен Ремер представив в Паризьку академію звіт про визначення швидкості світла.

1708 — РПЦ, з ініціативи Петра І, проголосила анафему гетьману Івану Мазепі, яка, попри майже трьохсотлітню давність і неправомірність накладення й досі вважається Московським партіархатом легітимною.

1806 – Російська армія перейшла Дністер і зайняла Дунайські князівства. У відповідь Туреччина розірвала з Росією дипломатичні стосунки і 27 грудня оголосила їй війну, яка закінчилась 28 травня 1812 року Бухарестським миром.

У 1909 році брати Орвілл і Вілбер Райт організували першу компанію для виробництва аеропланів.

1906 – з ініціативи голови Ради міністрів Росії Петра Столипіна видано указ про порядок виходу селян з громади і закріплення в особисту власність надільної землі – головний пункт столипінської аграрної реформи.

У 1917 році в Канаді була утворена Національна хокейна ліга (НХЛ), тоді складалася з п’яти клубів – “Монреаль Канадієнс”, “Монреаль Марунз”, “Торонто Аренас”, “Оттава Сенаторз” і “Квебек Булдогз”.

1921 – біля селища Базар на Житомирщині вояки Червоної армії почалися розстріли 359 полонених вояків Армії УНР. Сьогодні виповнюється сто років з часу тих трагічних подій.

Перед цим, 17 листопада, учасники ІІ Зимового походу Армії УНР зазнали поразки в бою з більшовиками-котовцями.

За даними червоних, у цьому бою загинуло понад 400 козаків, у полон потрапило 537 чоловік, в тому числі й поранені. З них 83 особи були направлені для допиту в Київ, частина померла від ран, а решту засудили до розстрілу.

Козаків і старшин розстрілювали групами, по 25 чоловік у кожній. Страта була публічною. Смерті можна було уникнути, адже червоний комісар пообіцяв дарувати життя тим, хто перейде на службу до комуністів. Однак пролунав голос Степана Щербака, який вийшов поперед гурту товаришів:

– Я, козак 6-ї Стрілецької січової дивізії, від себе й козаків, яких знаю, кажу вам: ми знаємо, що нас чекає, але не боїмося смерті і до вас служити не підемо.

Щербак покрив омофором своїх товаришів, врятувавши їх від можливої зради. Після його слів вже ніхто не наважився погодитися на ганебну пропозицію.

Розстріли продовжувалися два дні – 22 і 23 листопада. Козаки могли відповісти тільки співом гімну “Ще не вмерла Україна”

У 1928 році в Парижі відбулося перше виконання оркестрової п’єси Моріса Равеля “Болеро”. Цей твір, написаний французьким композитором, відразу отримало найширше визнання.

1933 – У Харкові завершив свою роботу об’єднаний пленум ЦК і ЦКК КП(б)У, резолюцією якого вперше в історії УСРР український націоналізм було визнано головною небезпекою у національному питанні. Цим рішенням, яке сформулював особисто Йосиф Сталін, було формалізовано започатковану наприкінці 1932 року кардинальну зміну національної політики в Україні.

1941 – по льоду Ладозького озера вирушила за борошном для блокадного Ленінграда перша автоколона машин

1941 – англійський крейсер “Девоншир” торпедував і потопив найефективніше судно ІІ Світової війни – німецький есмінець “Атлантіс”

1943 – У Каїрі почалась чотириденна конференція за участю президента США Франкліна Рузвельта, прем’єр-міністра Великобританії Вінстона Черчілля і китайського генералісімуса Чан Кай-ши, на якій були обговорені питання про спільні військові дії проти Японії. Було досягнуто згоди про позбавлення Японії всіх островів і територій, завойованих нею в 20-у столітті, включаючи Корею, Формозу і Манчжурію, а також умовою припинення бойових дій проти Японії була визначена її безумовна капітуляція.

1955 – на Семипалатинському полігоні підірвана радянська супербомба – термоядерна РДС-37, енергія вибуху склала “300 Хіросім”. Для повної розробки та створення бомби знадобилося лише півтора року; випробуваннями керував академік Ігор Курчатов

У 1960 році Запорізький завод “Комунар” (тепер – АТ “АвтоЗАЗ”) випустив першу партію малолітражних легкових автомобілів “Запорожець”.

У 1963 році в Далласі був убитий президент США Джон Кеннеді. Він ще на посаді сенатора придбав всенародну популярність. Чому сприяла в тому числі і його дружина – чарівна аристократка Жаклін Був’є. У січні 1961 року Джон Кеннеді був обраний президентом США, ставши наймолодшим главою держави за всю історію країни. В кінці 1963 року Кеннеді відправився в поїздку по країні. 22 листопада 1963 року він і його Жаклін урочисто в’їжджали в центр Далласа на відкритому лімузині. О 12.30 снайпер відкрив вогонь. У президента влучили дві кулі – одна в шию, інша в голову. Через півгодини лікарі констатували смерть 35-го президента США. Йому було 46 років. Віце-президент Ліндон Джонсон, котрий перебував у президентському ескорті на три машини позаду автомобіля Кеннеді, о 14-39 на авіабазі в Далласі приніс присягу як 36-й президент США.  У вбивстві підозрювався 24-річний Лі Харві Освальд, колишній морський піхотинець. 24 листопада 1963 Освальд, що виходив з поліцейської дільниці в супроводі поліцейських, був застрелений власником нічного клубу Джеком Рубі. Тому винність Освальда так і не була ні доведена, ні спростована в суді. Джона Кеннеді поховали 25 листопада 1963 року на Арлінгтонському національному кладовищі. Дружина і брати запалили Вічний вогонь на його могилі. Вбивство Кеннеді стало одним з найгучніших політичних злочинів 20 століття.

1975 – В Іспанії відновлено монархію — по смерті диктатора Франсиско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, котрий цього дня став королем Іспанії. За життя Франко принц Хуан Карлос тримався в тіні і вселяв надії, що стане продовжувачем курсу диктатора, але вже в першій своїй тронній промові оголосив про перехід Іспанії до побудови демократичного суспільства.

У 1977 році почалися польоти “Конкорда” з Парижа і Лондона в Нью-Йорк.

У 1986-му Майк Тайсон став наймолодшим чемпіоном світу з боксу серед професіоналів у надважкій ваговій категорії. Цього дня, у віці 20 років і 4 місяців, у бою в Лас-Вегасі він переміг нокаутом діючого чемпіона Тевора Бербіка.

У 1987 році в Чикаго стався найвідоміший випадок вторгнення в телевізійний ефір. Під час показу вечірніх новин на каналі WGN-TV на екрані на 20 секунд з’явилася людина в масці героя науково-фантастичного серіалу Max Headroom. Зловмисник, який втрутився в ефір, не був знайдений.

1988 рік —у присутності членів конгресу і журналістів на авіазаводі №42 в місті Палмдейл (штат Каліфорнія) було вперше продемонстровано публіці бомбардувальник-невидимку B-2, виготовлений компанією Northrop. Літак, що розроблявся протягом десяти років в умовах повної секретності, був здатним долати найскладніші захисні рубежі супротивників, залишаючись непоміченим для інфрачервоних, звукових, радіохвиль і у видимому діапазоні. На момент демонстрації B-2 навіть не пройшов льотних випробувань, але зразу ж був підданий критиці за свою високу вартість – його розробка обійшлась в 40 мільярдів доларів, а виготовлення одного літака коштувало 1 мільярд.

1989 – У Бейруті, всього лише через 17 днів після обрання, від вибуху радіокерованої бомби загинув президент Лівану Рене Муавад. На місці вибуху утворилась воронка діаметром до 10 метів і глибиною до 2 метрів; крім президента загинуло більше 23-х осіб, включаючи 10-х його тілоохоронців. Муавад став четвертим за попередні 12 років ліванським лідером, що загинув у результаті теракту.

У 1990 році прем’єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер оголосила про свою відставку. Вона займала це крісло з 4 травня 1979 року. Перша жінка на цій посаді на Заході вважається переможцем “холодної війни” разом з президентом США Рональдом Рейганом. Маргарет Хільда Тетчер народилася в 1925 році в родині провінційного бакалійника, закінчила Оксфордський університет. Ставши біля керма нації, вона проявила себе майстерним, енергійним, рішучим керівником і зуміла домогтися значного зміцнення економіки і міжнародного престижу Англії. Прем’єрство Тетчер було найтривалішим в 20 столітті. Довше, ніж вона, британський уряд очолював тільки лорд Ліверпуль в 19 столітті. Тетчер і після відставки ще два роки залишалася членом Палати громад, а потім перейшла в Палату лордів. Після виходу у відставку написала книгу “Мистецтво управління державою”. 26 червня 1992 Тетчер було присвоєно особисте дворянство з титулом баронеси і герб. В останні роки життя Маргарет Тетчер важко хворіла. 21 грудня 2012 року вона перенесла операцію з видалення пухлини сечового міхура. Тетчер померла рано вранці 8 квітня 2013 року на 88-му році життя в готелі “Рітц” в центрі Лондона, де проживала після того, як в кінці 2012 року її виписали з лікарні. Причиною смерті став інсульт. Прах Тетчер, це була кремація, згідно волі покійної, поховали поруч з чоловіком Денисом на кладовищі військового госпіталю лондонського району Челсі. Похорони відбулися 17 квітня і обійшлися в 6 мільйонів фунтів стерлінгів.

В 1990 році  у Києві завершено зведення найвищої у світі піраміди з пробок для пляшок. Команда з 11 чоловік під керівництвом Євгена Лепехова за п’ять днів виготовила конструкцію висотою 70 сантиметрів і площею 4 на 4 метра, в якій в 129 рядів було викладено 362194 пробки.

1996 – президент Росії Борис Єльцин одразу після виходу з лікарні підписав указ про виведення 121-ї та 205-ї (близько 6 тисяч військових) бригад російських міністерств внутрішніх справ та оборони з території Чечні.

Фактичне завершення першої війни в Чечні

2003 – Революція троянд, яка розпочалась в Грузії після фальсифікації виборів, що пройшли 2 листопада, досягла свого апогею — мітингувальники захопили будинок парламенту під час першого засідання парламенту. Президент з охороною змушений був залишити засідання. Наступного дня, після зустрічі президента Грузії Едуарда Шеварнадзе з чільниками опозиції Міхеїлом Саакашвілі та Зурабом Жванією, Шеварнадзе оголосив про свою відставку та залишив країну.

2004 рік  — початок Помаранчевої революції. Від 2005 року відзначається як День Свободи. Уранці після другого туру виборів на майдан Незалежності в Києві підтримати кандидата від опозиційних сил Віктора Ющенка вийшли десятки тисяч людей. У центрі Києва розбито намети, оголошено “паралельний підрахунок голосів”. Увечері кількість маніфестантів на майдані, де не припинявся мітинг, сягнула сотень тисяч.

Дані Національного екзит-полу (проводився консорціумом за участю КМІС, Центр Разумкова, Фонд “Демократичні ініціативи” методом анонімного анкетування): Віктор Ющенко набрав 54% голосів, Віктор Янукович – 43% голосів

 

2005 – 51-річна Ангела Меркель обрана федеральним канцлером ФРН — 397 депутатів Бундестагу проголосували «за», 202 — «проти», 12 — «утрималися». Вона стала першою жінкою на цьому посту і наймолодшим канцлером в історії ФРН.

2008 – В Україні за участю Президента Віктора Ющенка пройшли масштабні заходи зі вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Зокрема, в Києві відкрито Меморіал пам’яті жертв Голодоморів. Пам’ятники пам’яті відкрито в Одесі, Вінниці, на Сумщини обласний меморіал в селі Піски. В Україні оголошено Загальнонаціональну хвилину мовчання.

2014 – Василь Ломаченко захистив свій титул чемпіона світу за версією WBO у напівлегкій вазі, вигравши бій з Чонлатарном Піріяпіньйо.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА