Нещодавно Українська федерація вчених, очільником якої є академік НАН України Володимир Семиноженко, провела заключну частину Міжнародної програми «Наукова еліта України».Національного визнання «Науковець року – 2021» удостоєно професора Петра Лежнюка.

Петро Дем’янович очолював кафедру електричних станцій та систем Вінницького національного технічного університету чверть століття — 25 років! За цей час  він створив наукову школу, де під його керівництвом підготовлено понад 30 кандидатів технічних наук, цілу низку докторів технічних наук, розповідають  у пресцентрі ВНТУ. Варто зазначити, що професор Лежнюк – експерт в галузях технологій і розробок альтернативної енергетики при асоціації «Інноваційні підприємства України» та «Відкритої Європо-Азійської першості з наукової аналітики» при Міжнародній академії наук і вищої освіти (Лондон, Велика Британія).  Він автор понад 500 наукових публікацій, з них 19 монографій, 17 навчальних посібників, підручник, авторські свідоцтва та патенти на винахід принципово нових пристроїв та комплексів програм для ЕОМ, які впроваджено в енергосистемах України і Росії зі значним економічним ефектом.

А ще він заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії наук вищої освіти України, дійсний член Institute of Electrical and Electronics Engineers, доктор технічних наук, професор кафедри електричних станцій та систем факультету електроенергетики та електромеханіки.

До слова,  Українська федерація вчених – всеукраїнська громадська організація, яка об’єднує науковців країни – представників академічної, вищої і галузевої науки для всебічної підтримки наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні. Серед її  засновників –  Президент Національної академії наук України, академік Борис Патон, низка знаних академіків і вчених.

Ілона ВАЛЬТЕР