Наразі організатор злочиноної групи 33-річний мешканець Вінницького району, затриманий в процесуальному порядку та поміщений до ізолятора тимчасового тримання.

Організоване злочинне угрупування інтернет-шахраїв ошукали близько півсотні потерпілих по всій Україні. Троє зловмисників  розробили схему привласнення коштів громадян під приводом продажу товарів, які користувалися попитом, через Інтернет та завдали збитків громадянам на мільйони гривень.  Працювали за чітко розподіленими ролями, розміщували на популярному сайті оголошення про продаж різноманітних товарів, які користувалися попитом, на умовах повної або часткової попередньої оплати. Після отримання коштів від покупців, зловмисники на зв’язок більше не виходили, повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області.

За словами керівника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Івана Іщенка, слідчі провели ряд обшуків за місцем проживання трьох фігурантів кримінального провадження одночасно у Вінницькій та Полтавській областях, під час яких вилучили комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони, інші речові докази їх злочинної діяльності. В ході слідства встановлюються інші особи, які входили до складу угруповання.

Одна із учасників групи, мешканка Полтавської області, знаходила підставних людей, оформляла на них банківські картки, на які покупці перераховували кошти за товар. В подальшому, усі гроші жінка переказувала на основний рахунок організатора угруповання.

33-річний організатор групи добре орієнтувався в характеристиках товарів, які нібито продавав, тому у потенційних покупців не виникало підозр щодо можливого обману. Шахраї «продавали» сільськогосподарську продукцію, промислові товари, техніку і навіть автотранспорт.

Наприклад, один з потерпілих за 34 тисячі гривень «придбав» квадроцикл. Після повної оплати, чоловік товару так і не отримав. Інший вніс аванс за 1 тонну сортової бельгійської цибулі у розмірі 2,5 тисячі гривень.

Організатору злочинної групи оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого за ч.3 ст. 190 (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно – обчислюваної техніки) Кримінального кодексу України.

За такий злочин передбачено покарання – до восьми років позбавлення волі.