З нагоди восьмої річниці Майдану до українців через сторінку у Фейсбуку свого прессекретаря Юрія Кірасіра несподівано звернувся  президент-втікач Віктор Янукович. Той президент, котрий у період розстрілу Майдану 11 разів спілкувався телефоном з Путіним. Востаннє Янукович  звертався до українців напередодні Дня незалежності. Головною помилкою 30-річної історії  тоді він назвав «відмову від добросусідства з Росією».

“Наближається чергова річниця трагічних подій, котрі відбувалися в нашій країні майже 8 років тому. З цієї дати  знову виникає ключове питання, котре не знімається з повістки дня з моменту, коли мирна Україна припинила своє існування — що далі?

Де мир, обіцяний як майданною владою, так і тією, яка прийшла їй на зміну? Адже у 2019 році народу пообіцяли, що з війною буде покінчено. І з корупцією, і із соціальною несправедливістю, і з беззаконням та іншим. Адже саме на цих обіцянках і прийшли до влади”, – заявив російською мовою  колишній президент, котрого в Україні засудили до довічного увязнення.

Він називає Україну “найбільш бідною та нестабільною країною на континенті”. Мовляв, “промисловий потенціал України практично зруйнований, енергетична безпека перебуває в критичному стані, а дефіцит бюджету постійно зростає”.

За його словами, не варто розраховувати на підтримку зовні: “Захід нічого не робитиме на шкоду собі. І в ЄС, і в США достатньо проблем”. А також радить перейти “до абсолютно нової стратегії розвитку країни”.

У своєму тексті  президент, що втік, пише, що країна вісім років не знає “правду про події на Майдані”. “Майже 8 років українцям не хочуть сказати правду про події на Майдані, про яку більшість із них знає. Народ сам зміг без “слідчих” та “прокурорів” зрозуміти та визначити, кому була вигідна ця трагедія і до чого вона призвела. Трагедія, яка через бажання наживи “влади Майдану”, призвела країну до втрати територій, війни та краху”, – йдеться у зверненні. А ще Янукович пропонує свою «стратегію розвитку» з нейтральним статусом,  переговорними процесами і заграванням  з Росією…

Нагадаємо, що на Віктора Януковича в Україні чекає довічне увязнення. Водночас генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова зазначила, що всі підозрювані у справах, включно з Януковичем, ховаються на території Росії, і вони навряд понесуть покарання. Бо країна-агресор не видасть українським правоохоронцям фігурантів справи Майдану.