СБУ заблокувала її роботу. А масштаби діяльності мережі вражають: щомісячний обіг нелегального бізнесу становив понад 100 тис. грн.! Схему створили в’язні вінницької колонії. За допомогою «колег на свободі» вони виманювали гроші у клієнтів українських онлайн-магазинів.

У пресслужбі СБУ розповідають, що шахрайство відбувалося за рахунок фейкових сайтів відомих торгівельних платформ, онлайн продажів та оголошень. Зловмисники входили до потенційних жертв у довіру, представлялися співробітниками торгівельної платформи і пропонували заповнити реєстраційну форму для здійснення відправки начебто придбаного товару.

В подальшому, надавали посилання на спеціально створений фішинговий ресурс, який візуально ідентичний оригінальному сайту оголошень. Як наслідок, отримували доступ до реквізитів платіжних інструментів. Списання коштів здійснювалося на спеціально підготовлені банківські картки або гаманці небанківських платіжних систем. Нелегальний бізнес проіснував більше 3-х місяців, ошуканими стала значна кількість осіб з усіх регіонів країни.


За даними слідства, до складу групи входило до 10 учасників, у тому числі засуджені, які відбувають покарання за вчинення тяжких злочинів. Через своїх спільників вони отримували мобільні телефони, сім-карти та банківські картки та доступ до фейкових електронних ресурсів.

Отриманий «прибуток» від шахрайських дій використовували на утримання кримінальних кіл.

Під час проведених обшуків у пенітенціарному закладі правоохоронці виявили:

«чорну бухгалтерію» з прибутками-видатками і картковими рахунками різних банківських установ, засоби зв’язку.

Наразі у межах кримінального провадження за шахрайство тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної схеми. Планується повідомлення про підозри її активним учасникам.

Заходи з викриття оборудки проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з слідчими Нацполіції та оперативним відділом ДУ «Вінницька установа виконання покарань №1» за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.