Православні відзначають 24 листопада церковне свято преподобного Федора Студита. Про цей день в народі говорили, що Федір землю студить і викликає справжні морози. До цієї дати потрібно завершити всі сільськогосподарські роботи. А ще – день пам’яті святих мучеників Віктора та Стефаниди. Вони були страчені через своє небажання відмовитися від християнства. Святий Віктор служив на службі в римському війську за часів правління Марка Аврелія. Воєначальник вимагав у своїх воїнів зречення від релігії під час гоніння християн. Але Віктор твердо стояв на своєму. За це його піддали жорстоким тортурам. Здивуванню катів не було меж, коли вони побачили, що рани на тілі воїна не з’являються, а сам він своїми молитвами зцілює сліпих. Стефанида була дружиною одного з катів. Вона також бачила ці дива і відкрито заявила, що хоче перейти в християнство. За це її схопили, прив’язали між двома схиленими пальмами і розірвали. А Віктора в той час обезголовили.

24 листопада за давньоукраїнським звичаєм відзначали день Долі Божество Долі (Стріча) супроводжує кожну людину від першого до останнього її подиху. Коли людина з’являється на цей світ, Доля починає прясти її нитку. Скільки вона пряде, стільки й триває людське життя. Тому Доля ще називається Пряхою, а звідси й вислови «міцна нитка життя», «нитка життя обірвалася». Неодмінними атрибутами Долі є прядка та веретено.


У цей день у світі відзначаються День еволюції, Дату обрали на честь публікації всесвітньо відомої книжки Чарльза Дарвіна “Походження видів”. Книжка в той час викликала чималий ажіотаж в суспільстві, оскільки була написана в популярно-публiцистичному, а не науковому стилі. Навіть сьогодні вона вважається одним із найбільш вагомих творів в історії науки. Саме вона поклала початок цілій науковій теорії, яка згодом почала називатися “дарвінізмом”.

Міжнародний день вина "Карменер".Заснували свято ще 2014 року на честь 20-ї річниці відродження цього сорту. Дуже давно виноград Карменер вважався у провінції Бордо найпопулярнішим. Його цінували винороби за неперевершені нотки слив, кедру, м’яти. На той час з ним не могли зрівнятися ні мерло, ні совіньйон. Але в 60-х роках минулого століття під час зараження плантацій попелицею філоксери, карменер було в Бордо втрачено. На щастя, чилійські винороби змогли заздалегідь вивезти кілька саджанців і вирощували їх в себе на батьківщині, вважаючи, що це один з сортів мерло. Аж 1994 року французький вчений Жан-Мішель Бурсіко вивчив ДНК цього винограду і дізнався, що перед ним карменер. Так унікальний сорт було відроджено.

24 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1642 • Голландський мораплавець Абель Тасман відкрив біля берегів Австралії острів, названий Земля Ван-Дімена на честь генерал-губернатора голландських володінь в Ост-Індії, відомий сьогодні як Тасманія.

У 1859 році Чарльз Дарвін опублікував свою книгу "Походження видів шляхом природного відбору або збереження сприятливих порід у боротьбі за життя". Це видання 1250 примірників, розійшлося за один день.

24 листопада 1874 року американець Джозеф Глідден отримав патент на колючий дріт. Винахід полягал в тому, що на несучий дріт навивалися спіралі, що закінчувалися шипами. Саме така конструкція колючого дроту, яка була проста і надійна, спочатку використовувалася для створення огорож навколо загонів для худоби – це був дешевий і ефективний спосіб огорожі величезних територій, що дало поштовх до розвитку пасовищного скотарства.

1905 - початок Севастопольського повстання моряків на чолі з лейтенантом Петром Шмідтом

1947 • Палата представників конгресу США 346-а голосами проти 17-и прийняла рішення вважати позицію 10 діячів Голлівуду, які відмовились свідчити Комісії по розслідуванню антиамериканської діяльності, проявом зневаги до конгресу, за що їх згодом було засуджено до року тюрми. "Голлівудська десятка", до якої воходили Альберт Мальц, Дальтон Трамбо, Рінг Ларднер, Джон Лоусон, Семюел Орніц, Лестер Коул, Алва Бессі, Герберт Біберман, Едвард Дмитрик і Роберт Скотт відмовились відповісти на питання чи є вони зараз або були в минулому членами компартії, посилаючись на першу поправку до конституції, що гарантувала свободу політичних уподобань.


1963 • О 12-20 у підвалі Даласького поліцейського управління Джек Рубі, власник місцевого нічного клубу, застрілив 25-річного Лі Харві Освальда, людину, що підозрювалась у вбивстві президента США Джона Кеннеді, вчиненому два дні перед тим. Свідками цього злочину стали не тільки поліцейські, що вели Освальда до машини для перевезення в більш безпечне місце, але й мільйони телеглядачів. Джек Рубі (справжнє ім'я — Якоб Рубінштейн) був схоплений на місці і заявив, що вбив Освальда в знак помсти за вбивство Кеннеді.

У 1971 році Ді Бі Купер (псевдонім американського злочинця) захопив літак Boeing 727 компанії Northwest Airlines, що прямував з Портленда в Сіетл. Отримавши викуп в 200 тисяч доларів, викрадач випустив пасажирів, змусив пілотів злетіти і вистрибнув з парашутом приблизно в 50 кілометрах на північний схід від Портленда. Після цього його ніхто не бачив і досі залишається загадкою чи вижив він, адже в момент стрибка за бортом була від'ємна температура, а сила вітру становила до 160 км/год. Лише в 1980 році на півночі штату восьмилітній хлопчик відкопав у піску на березі ріки Колумбія пакет з 5880 поміченими поліцією доларами, виданими Куперуяк викуп. Незважаючи на тривале розслідування, ФБР не вдалося ні встановити особу викрадача, ні з'ясувати його подальшу долю, і в липні 2016 року розслідування було офіційно призупинено. Випадок з Купером залишається єдиним нерозкритим викраденням літака в історії комерційної авіації.

1974 • Американо-французька експедиція на чолі з Дональдом Джохансоном в долинні ріки Аваш в Ефіопії знайшли скелет автстралопітека афарського, названого «Люсі», — перший відомий науці представник свого виду. Визначено, що Люсі жила приблизно 3,2 млн. років тому і є істотою з невеликою ємкістю скроні як у людиноподібної мавпи і з прямоходінням як у людини.

1983 • Після розгортання перших американських ракет "Першинг-2" в Європі радянський лідер Юрій Андропов заявив, що СРСР припиняє участь в женевських переговорах, відміняє мораторій на розгортання ядерних ракет середньої дальності і прискорює процес розміщення тактичних ракет в НДР і Чехословаччині.

1985 • Викрадений терористами єгипетський авіалайнер, що знаходився в аеропорту на Мальті, взято штурмом єгипетськими командос. В результаті загинуло 58 чоловік і двоє були застрілені терористами. Один з викрадачів, Алі Резак, котрому вдалось вижити, був засуджений на Мальті і отримав 7 років тюрми. Після свого звільнення він був заарештований американським ФБР в Нігерії в 1993 році і отримав довічне ув'язнення.

У 1992 році поблизу Гуйліня зазнав аварії літак Boeing 737-3y0 компанії China Southern Airlines. Загинули 142 людини. На той момент це була найбільша авіакатастрофа в КНР.

1994 — в Україні розпочала свою діяльність місія ОБСЄ.

1997 • Мільйони японців побачили на телеекранах ридаючого Сехея Нодзаву, президента однієї з найстаріших японських компаній "Ямаічі Шокен". Нодзаву вибачився за банкрутство фірми, котра стала черговою жертвою "економіки мильної бульбашки": штучно завищені ціни на землю і нерухомість почали різко падати, що й привело до повного краху. 7500 співробітників компанії втратили роботу, а збитки компанії склали 2 мільярди доларів.

2013 • У Києві у зв'язку з відмовою уряду підписати договір про асоціацію з Євросоюзом на майдані Незалежності відбувся найбільший мітинг опозиції за період президентського правління Віктора Януковича, який зібрав за різними оцінками від 60 до 150 тисяч чоловік. «Євромайдан» одноголосно прийняв вимогу відставку уряду Азарова, скасування рішення уряду про відмову від асоціації ЄС, підписати «Угоду про асоціацію України та Євросоюзу» на саміті у Вільнюсі, звільнити з ув'язнення Юлію Тимошенко, а також звернення до країн Заходу із закликом запровадити персональні санкції проти Януковича та представників його влади. Мітинги з аналогічними вимогами пройшли в Харкові, Львові, Луганську, Вінниці, Донецьку, Кривому Розі, Сумах та Чернівцях.

2015 • Близько 9:24 ранку один з двох турецьких винищувачів F-16, піднятих по тривозі через вторгнення двох російських літаків Су-24 у повітряний простір Туреччини, після 10 протягом 5 хвилин попереджень екіпажу Су-24 на висоті 6000 м атакував російський літак. Обидва пілоти встигли катапультуватися, а літак упав у сирійській провінції Латакія на відстані 4 км від кордону.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА