Документ про стратегічну співпрацю підписаний між Вінницькою міською радою та громадською організацією «Фрі Ардуіно». Про це йдеться на сторінці у Фейсбук обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Укладення меморандуму відбувалося в рамках онлайн-конференції, до якої долучилися фахівці обласного Центру контролю та профілактики хвороб, Центру громадського здоров’я, ВНТУ, Державної екологічної інспекції, обласного центру з гідрометерології. Передовим досвідом боротьби за чисте повітря у Чехії з присутніми поділилася менеджер чеської неурядової організації «Арніка».

– Підписання меморандуму – це важлива справа для мешканців Вінниччини,– каже завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Оксана Скоробогач, – бо впровадження інноваційних технологій у напрямку моніторингу якості атмосферного повітря – це можливість покращити ситуацію спільними зусиллями. Це надзвичайно потрібна громаді справа.

За словами директора ВОЦГЗ Олександра Мельника, заходи по зменшенню забруднення повітря – це одне із стратегічних завдань громадського здоров’я, адже хвороби органів дихання входять в п’ятірку найпоширеніших хвороб, які реєструються серед мешканців області та міста.

– І лише спільними зусиллями, за участі усіх гілок влади, підприємств, установ різних форм власності, громадських організацій і громадськості можна зменшити забруднення атмосферного повітря і зберегти чисте повітря для майбутніх поколінь, – зазначає фахівець.

Соня Іванчук