Православна церква 25 листопада вшановує пам’ять Патріарха Іоанна Милостивого. Святитель Іоанн жив в VII столітті і був патріархом в Константинополі. Походив зі знатного роду. Після смерті дружини і дітей повністю присвятив себе Господу, за що цар Іраклій призначив його патріархом. Займаючи цю посаду, Іоанн наказав знайти всіх бідних і жебраків і сказати їм, що вони можуть приходити в храм за допомогою. Святий вважав, що раз він звертається до Ісуса за порадою, то і люди можуть це робити. Іоанн прославився, як лагідний і смиренний патріарх, який став прикладом благочестивого життя для багатьох християн. В цей час закінчувалися весільні тижні. Наступні шлюби заключали вже після закінчення зими – на Колодію. Інші назви свята – “Іван милостивий”, “Іван Сніговий”.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, у США – День подяки

25 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

У 1120 році в протоці Ла-Манш біля берегів Нормандії зазнав аварії “Білий корабель”, загинуло велике число англо-нормандських аристократів, включаючи спадкоємця англійського престолу Вільгельма Аделіна. Його смерть спричинила за собою феодальну анархію в Англії наприкінці 1130-х – 1140-х років.

1339 – закладено дубові стіни московського кремля

1487 • У Вестмінстерському абатстві в Лондоні відбулась коронація Єлизавети Йоркської, дружини короля Генріха VII Тюдора, єдиної жінки в історії Англії, яка була донькою, сестрою, племінницею, дружиною і матір’ю англійських королів. Через своїх сина і доньку вона доводиться предком всіх англійських і шотландських монархів, починаючи з Генріха VIII і Якова V, відповідно.

1500 • Під час своєї третьої подорожі до Нового Світу Христофор Колумб за звинуваченням у зловживанні владою і безгосподарності був заарештований в Санто-Домінго іспанським губернатором Франсиско де Бобадільєю і в кандалах відправлений в Іспанію.

У 1667 році загинули 80 тисяч людей при землетрусі в Шемасі (Азербайджан).

1735 – у Москві на замовлення імператриці Анни Іоанівни відлито Цар-дзвін вагою 200 тонн. Російські майстри Іван і Михайло Моторіни (батько й син) готувалися до цієї події півтора року

1764 • У церкві Святого Іоанна у Варшаві відбулась коронація Станіслава Августа Понятовського, обраного королем Польщі за підтримки Росії і Пруссії. Незважаючи на спроби провести реформи, його зусилля зміцнити державу виявилися марними і привели до втрати Польщею своєї державності. Це ще один приклад гібридної війни Росії, але у ХУІІІ столітті.

1795 – у день ангела Катерини II останній польський король Станіслав Август Понятовський був змушений зректися престолу і висланий до Росії

1837 – Вільям Кромптон із Таунтона, штат Массачусетс, запатентував механічний ткацький станок

1839 – величезні хвилі, спричинені циклоном під час великого приливу, вдруге після 1789 р. повністю зруйнували портове місто Корінга в Індії, яке після цього не було відбудоване вже ніколи. Хвиля викинула далеко на сушу 20 тисяч малих та великих суден. Загинуло близько 300 тисяч людей

У 1867 році Альфред Нобель запатентував динаміт.

1905 — у Лубнах вийшло друком перше число газети «Хлібороб», першої легальної україномовної газети в підросійській Україні

1914 • В ході Лодзинської операції 2-а і 5-а російські армії зуміли уникнути оточення і відтіснили 9-у німецьку армію з района Лодзі: за два тижні боїв росіяни втратили вбитими і пораненими 90 тисяч військових, німці — 35 тисяч. Спроба росіян прорватись в Німеччину через Північну Польщу зазнала невдачі.

1930 • У Москві почався “відкритий” судовий процес над групою представників науково-технічної інтелігенції, звинувачених в створенні антирадянської підпільної організації “Промпартія” з центром у Парижі, котра нібито фінансувалась колишніми російськими капіталістами. Звинувачені зізнались у зв’язках із французьким урядом та спробі повалення радянської влади і 7 грудня всі були засуджені до страти, котру згодом було замінено на різні терміни тюремного ув’язнення.

У 1940 році в мультфільмі Уолтера Ланца вперше з’явився персонаж Вуді Вудпекер.

1947 • У Лондоні почалась зустріч міністрів закордонних справ Великої Британії, СРСР, США та Франції для обговорення питання післявоєнного устрою Європи. Головною темою переговорів була можливість об’єднаня Німеччини, розділеної за підсумками Другої Світової війни на чотири окупаційні зони. Міністри не дійшли згоди по жодному з питань порядку денного, оскільки позиція СРСР, озвучена В’ячеславом Молотовим, полягала в негайному об’єднанні Німеччини і накладанні на неї великих репарацій, а США, Британія та Франція наполягали на участі Німеччини в “плані Маршала”, що передбачав отримання великих фінансових позик для швидкої відбудови економіки.

1952 • В театрі “Амбассадорз” в Лондоні у присутності 453-х глядачів відбулась прем’єра спектаклю «Мишоловка» з Річардом Аттенборо і Шейлою Сім у головних ролях. Схвально зустріта публікою, детективна історія, написана Агатою Крісті на основі її ж радіоп’єси «Три сліпі мишки», стала найуспішнішою театральною постановкою 20-го століття — в день першого спектаклю ще були живі Черчілль, Сталін та Ейзенхауер, а до 2000-го року на 20 тисячах постановках побувало більше 10 мільйонів глядачів.

1960 – у Домініканській Республіці поплічники диктатора Трухільйо по-звірячому вбили противниць правлячого режиму сестер Мірабаль – 36-річну Патрію, 34-річну Мінерву і 24-річну Марію Терезу. У грудні 1999 р. ООН назвала 25 листопада Міжнародним днем за викорінення насильства щодо жінок

1969 • В знак протесту проти участі Великобританії в громадянській війні в Нігерії і політики підтримки американської війни у В’єтнамі Джон Леннон повернув вручену йому в 1965 році вищу нагороду країни — Орден Британської імперії.

1982 – італійська поліція заарештувала громадянина Болгарії, співробітника представництва болгарської авіакомпанії “Балкан” в Італії Сергія Антонова. Йому висунули обвинувачення в організації замаху на Папу Римського Івана Павла II, яке здійснив 13 травня 1981 р. турецький терорист Мехмет Алі Агджа.

У західних ЗМІ одразу спалахнула гучна пропагандистська кампанія, що пов’язувала “болгарський слід” із діяльністю спецслужб соціалістичних країн, які нібито стояли за всією цією історією. Майже три з половиною роки, доки тривало слідство та сам процес, призвели до виправдання Антонова за відсутністю доказів його причетності до замаху

1992 • На екрани США вишов фільм «Особистий охоронець» з Вітні Х’юстон і Кевіном Костнером у головних ролях. Це була перша велика роль Вітні Х’юстон в кіно, а саундтрек до фільму разом з композицією «I Will Always Love You» в її виконанні увійшов до списку 50 найпродаваніших у 20 столітті.

1992 • Федеральні збори Чеської і Словацької Федеративної Республіки прийняли закон про розділення Чехословаччини на Чехію і Словаччину.

2003 – Верховна Рада України на пропозицію уряду Януковича-Азарова ухвалила закон про зменшення рівня мінімальної заробітної плати з 237 до 205 гривень

2004 – Помаранчева революція: на засіданні вченої ради Національного університету “Києво-Могилянська академія” з формулюванням “дискредитація іміджу академії” ухвалено рішення про позбавлення колишнього президента України Леоніда Кравчука звання почесного доктора Академії (Кравчук став на бік фальсифікатора виборів Януковича).

У зайнятому “помаранчевими” “Українському домі” зареєструвалися вже 37 тисяч учасників акції громадянської непокори з інших міст України. На залізничній станції “Бориспіль” перебували два потяги з людьми зі Сходу України. Аналогічні потяги були й на інших станціях у напрямках Яготина і Ніжина, зокрема, в Баришівці та Бортничах. Станом на 7.00 до Києва на підтримку Віктора Януковича 198 автобусами прибуло 6 207 осіб, ще 20 965 осіб – на 31 потягу

2008 • У Дрездені на Всесвітній шаховій Олімпіаді українська збірна нагороджена «Кубком Нони Гаприндашвілі» за кращий сумарний результат жіночої та чоловічої команд.

2009 • Сайт WikiLeaks шведського інтернет-журналіста Джуліана Ассанжа опублікував більше 500 тисяч сторінок конфіденційної переписки під час терористичної атаки на Нью-Йорк 11 вересня 2001 року.