Нещодавно Український інститут майбутнього (UIF) презентував програму «Один трильйон доларів для України» за участі її керівника, економічного експерта і колишнього радника президента Росії Путіна Андрія Ілларіонова. Цей візит зібрав у «Франції» депутатський бомонд від Валерія Коровія і Сергія Кудлаєнка до депутатів міської ради і чиновників ОДА. А ще — місцевих бізнесменів.

Андрій Ілларіонов – особистість цікава. Він відомий економіст, старший науковий співробітник Інституту Катона. Спочатку говорили про досягнення України за 30 років Незалежності. Найголовніше те, що ця незалежність легітимна, наголосив Андрій Ілларіонов. Ще одне досягнення – будівництво української державності, демократія і протистояння планам агресора.

«Незалежність, яку отримали в 1991 році була «де-юре», але «де-факто», тобто, свідомість людей, які жили понад 70 років в СРСР, була іншою. Тому проукраїнські партії та лідери спочатку не мали великого відсотку підтримки виборців. – каже Андрій Ілларіонов – Найважливіший показник держави – дотримання права. Найкращий показник державності і правового характеру того що відбувається на території це індекс верховенства права.

Цей показник змінюється від 0 до 100. В Україні він не на досить високому рівні. Але варто звернути увагу, що дві сусідні країни, які мають багато спільного в історії та культурі мають набагато нижчі показники. Це означає, що всупереч всій критиці, українцям вдалось зробити те, що не змогли «сусідки». Україні вдалось створити та утримувати протягом 30 років не авторитарний політичний режим. Ті хто живуть в Україні, сприймають це як належне, а в Білорусі і Росії знають, наскільки цінні політична і громадянська свобода. Це особливе досягнення і цінність для вас і для народу сусідніх республік, які дивляться на вас із заздрістю.

Про взаємостосунки з агресором гість сказав так:

«Зверніть увагу, як змінювались плани. 2003 рік – він пред’явив претензії на косу Тузла в Керченській протоці. Були спроби анексії Тузли. В 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті, президент Російської Федерації, зустрічаючись з президентом США заявив претензії на половину території України, говорячи про те, що з його точки зору половина території країни належить Росії. Це було 4 квітня 2008 року. Через 4 роки, в кінці січня 2012 року, вийшла стаття, в якій його претензії (президента РФ – ред.) збільшились до «історичної Росії». Це концепція розроблена російськими «неоімперцями» в 2000-х роках. За нею західні кордони Росії мали проходити по кордонах Російської імперії на кінець 18 століття. Це означає кордон по Збручу і Дністру. В статтях 2021 року «про єдиний народ», чітко прописано претензії на всю територію України. Не дивлячись на ці плани ми бачимо, що вдалось реалізувати. Тобто, найвищий результат – здатність країни захистити саму себе. Так, не вдалось втримати територіальну цілісність, але стратегічні плани агресора провалились».

З найбільших невдач України Ілларіонов виділив економічний ріст України

«Економічний ріст це підприємницька діяльність мільйонів людей. На яку впливає зовнішнє середовище, внутрішні громадські інститути і державна політика. З цих трьох сфер з’являються три основні фундаменти довгострокового економічного росту - зовнішня безпека, внутрішнє верховенство права і державна політика», - говорить економічний експерт. За словами Ілларіонова, корінь всіх проблем України в тому, що фіскальна політика завжди була безвідповідальна. Під час спілкування з вінничанами і відповідаючи на питання: чи можна досягти зростання ВВП, якщо продовжиться війна, він зазначив:

«Безвідповідальна економічна політика Яресько і Гонтарєвої, їх вклад в знищення української економіки, перевищує вклад пана Путіна в знищення української економіки. Це якщо порівняти хто, що зробив. Одна знищила банківську систему та ізолювала Україну від контактів із зовнішнім світом. Інша - влаштувала дефолт на пустому місці і відрізала Україну від фінансування кредиторами».

Так от, презентована економістом національна стратегія «Один трильйон доларів для України» передбачає до 2040 року для України - членство в НАТО, зменшення індексу рівня корупції до 6, індекс верховенства права становитиме 65 і вже 3 2025 року країна зможе перейти до бюджетного профіциту.

«Це показники, які сьогодні має Грузія, яка 15 років тому вважалась «провальною», де бандити хазяйнували на вулицях. Вони зробили це за 10 років президенства Саакашвілі і зараз утримують. Чому Україна не може так зробити. Перепон немає. Для цього потрібно зробити довгострокову стратегію, і робити все послідовно», - відмітив Ілларіонов.

Андрій Іларіонов родом з Ленінграду, закінчив економічний факультет Ленінградського державного університету, згодом став викладачем цього ж університету. У1993—1994 — керівник групи аналізу та планування при голові уряду Росії Вікторові Чорномирдіну. Подав у відставку через незгоду з політикою влади, зокрема грошовою реформою (звільнений із формулюванням «за порушення трудової дисципліни»). А в 2000 – 2005 роках був радником Путіна та представником президента Росії по зв'язках із лідерами «Великої сімки». Подав у відставку з поста радника президента Росії В. Путіна у зв'язку з незгодою з антиринковими (політичними) діями стосовно ціни на російський газ і через незгоду взяти участь у «газовій війні» проти України. З того часу більше живе в США, ніж в інших країнах.