Чи потрібне Новорічне свято у розпал корона­вірусу? Які пріоритети Хмільницької те­риторіальної громади? Як тут заробляють і на що витрачають кошти – розповів місь­кий голова Микола Юрчишин.

– Миколо Васильовичу, коли Ви прийшли на посаду, декларували забезпечення мешканців громади роботою. Чи відгукнулися люди на Вашу пропозицію розвивати ягідництво, садівництво, фермерство?

– Я як міський голова та міська рада робимо усе, щоб люди мали робочі місця, щоб самі ставали інвесторами. У громаді є чимало підприємців, які займаються ягідництвом та садівництвом. Нещодавно вони звернулися до мене, щоб допомогти придбати морозильну камеру та сушку. Цього ро­ку мали великий врожай яблук, груш, слив. Але багато згнило, не було чим їх переробити. Під­приємці, які вирощували малину, змушені були її продати по 60 грн за кілограм, хоча вартість на ринку стартувала від 130 грн. Якби була морозильна камера, ягоди можна було б довше зберігати. Але для цього потрібно завантажити камеру повністю, бо на її роботу потрібні чималі витрати. Так само й сушку. Є задуми, щоб на кожному окрузі поставити такі морозильні камери чи сушки, щоб була кооперація.

На території нашої громади понад 4,5 тис. голів великої рогатої худоби. Є певна кількість землі, яку ми віддаємо людям на безоплатне пасовище. Але ми хочемо узаконити прийом молока, бо багато хто працює «по-чорному», навіть не є зареєстрованим підприємцем. А це податки, бюджет громади. Ми не диктуємо людям, з ким працювати, кому здавати молоко. Але хочемо 20 копійок з літра молока в казну громади. Таким чином зможемо отримати до 5 мільйонів грн. За ці кошти зможемо зробити рекультивацію пасовища, посипати вулиці, зробити освітлення, провести водопровід. У такий спосіб  суб’єкти господарювання, громада і влада стануть інвесторами для себе, поліпшать життя на своїй території.

Ми сьогодні маємо змінюватися хоча б заради наших дітей, які хочуть бачити сучасний світ навколо себе. Наші учні мають право вчитися у школах європейського рівня. З цією метою плануємо будівництво басейну у ЗОШ №4. Це буде перший басейн, але ми ставимо за мету усі школи Хмільника забезпечити басейнами.

Минулого тижня школярі вимушено навчалися дистан­ційно. Виникла проблема, що наші вчителі не забезпечені ноутбуками. До кін­ця 2021 року ми це питання вирішимо. Закупимо оргтехніку, мультимедійні дошки, усе необхідне обладнання для якісного навчання.

Хочу подякувати нашим вчителям! Вони чудово знають свою справу! Сьогодні педагоги готові викладатися на повну, і ми готові їх підтримати.

– Після децентралізації планувалося, що земля стане одним з джерел наповнення бюджету. Як у Хмільниць­кій громаді? Торгують землею чи віддають в оренду?

– Немає у нас такого прибутку від землі, як хотілося б бачити. Ми продали через аукціон деякі ділянки, які були під будівництво. Стараємося дати землю воїнам АТО/ООС, дітям-сиротам, людям з інвалідністю І групи, чорнобильцям.

Звичайно, хочеться, щоб було побільше особистих селянських господарств, щоб люди мали можливість стати господарями, мати власну справу. Але зараз у судах на розгляді чимало позовів. Держгеокадастр виділяв людям земельні ділянки, і я зобов’язаний виконати ці рішення, як би мені не хотілося. Бо судитися — це лише витрачати бюджетні гроші, які можуть бути корисні для інших цілей.

– З фермерами домовляєтеся за оренду?

– Ні. Я не маю права втручатися у господарську діяльність під­приємств. Ми живемо в правовій державі. Фермери сплачують податки. Якщо хтось уникає сплати податків, ми можемо звернутися у податкові органи, але не більше.

– У Хмільнику одна з десяти опорних лікарень Вінниччини. Заклад сьогодні працює в ковіді?

– Сьогодні у лікарні 107 ковід­них ліжок, але можемо розгорнути їх до 130. Киснем забезпечені, працює киснева станція, яку минулого року обладнали, маємо запас балонів. Ліками також забезпечені. Тому звертаюся до жителів громади, щоб повідомляли про факти, коли у лікарні їм дають списки медикаментів.

Нам потрібно було 8-9 місяців, щоб реорганізувати систему охорони здоров’я – первинну і вторинну ланки. Зараз розглядаємо, щоб  приватний бізнес, зокрема аптечний, відокремити від  діяльності на території комунальних закладів охорони здоров’я. У громаді будуть комунальні аптеки, які будуть надавати повний спектр товарів і послуг, але дешевше, доступ­ніше для людей.

Наші лікарі – справжні профі. Але в ритмі медичних реформ і новацій треба назавжди відкинути стереотипи мислення минулого, змінюватися, вибудовувати зрозумілу комунікацію лікаря з пацієнтом на засадах уваги, поваги і довіри.

Спектр медичних послуг гарантує НСЗУ і вони мають бути доступними для всіх однаково жителів громади.

Намагаємося змінити головне – ставлення лікарів і пацієнтів один до одного. За один день цього не досягнути.

– Як з вакцинацією у громаді?

– Не в моїй компетенції змушувати чи навіть радити. Тут кожен сам вирішує. Скажу про себе: я вакцинувався двома дозами.

– У Хмільнику активно обговорюють наміри влади встановити першу штучну ялинку у парку. Чому таке рішення ухвалили?

– Міський парк є найбільш улюбленою, і головне, безпечною зоною відпочинку для жителів і гостей нашої громади. Тому й вирішили встановити ялинку там, на центральній галявині парку. Плануємо створити цікаві локації із фото-зонами та яскравими інсталяціями, щоб у всій красі засяяла новорічна казка і жителі громади усією родиною могли б щасливо відпочити.

Ялинка буде штучною і сягатиме ростом 15 метрів. Хочу бачити посмішки дітей, які радітимуть новорічним святам. Та й ми, дорослі, не повинні забувати про радість, яка має перемогти усі проблеми і негаразди.

Людмила Поліщук