Вчителі та батьки звернулись по допомогу до нар­депки Ірини Борзової… А голова громади Володимир Барецький заявив, що школу №2 ніхто не закриває, а об’єднує із сусідньою опорною гімназією…

Шкільний скандал по-шаргородськи розгорівся під час чергової сесії Шаргородської громади на Вінниччині… Бо, за версією народного депутата України Ірини Борзової, депутати тут хочуть посеред начального року закрити школу №2, де навчається 189 дітей, з яких 30% — діти з малозабезпечених та багатодітних родин.

Водночас наші кореспонденти отримали коментар голови Шаргородської громади Володимира Барецького, який пояснив усі деталі цього резонансного шкільного рішення.

Володимир Барецький

Ось подробиці скандалу в Шаргороді.

— До мене як народного депутата звернулись батьки дітей і вчителі Шаргородської школи №2 із проханням допомогти захистити права їхніх дітей.

У школі №2 навчається 189 учнів, працює 29 педагогічних працівників. Створені інклюзивні класи, де навчаються діти з особливими освітніми потребами.

Але посеред навчального року місцева влада взялась за реорганізацію, яка означає закриття 2-ї школи.

Дітей планують перевести до школи-гімназії №1. Зараз там навчається 411 учнів, при тому що спроможність закладу 384 учні (ліцензований обсяг). Інклюзивних класів в школі немає, ресурсної кімнати теж немає.

Де мають розмістити додатково майже дві сотні дітей? Де мають навчатись діти з особливими освітніми потребами? Що буде з вчителями?

Ні педагогів, ні батьків про реорганізацію місцева влада не попередила.

А голова Шаргородскьої громади Володимир Барецький так пояснив наміри депутатів на сесії, яка дотепер не закінчена і має прийняти доленосне рішення найближчим часом із огляду на «червону зону» коронавірусу на Вінниччині.

— Я хочу всіх заспокоїти — школу №2 ніхто не закриває, а, навпаки, ми створюємо в громаді 4 опорні школи — сучасні навчальні заклади, зручні для всіх дітей та педагогів… Хочу пояснити ідею юридичного об’єд­нання цієї школи із сусідньою опорною гімназією необхідністю оптимізувати апарати обох навчальних закладів… І якщо депутати підтримають це рішення на сесії, яка дотепер не завершена, то це все відбудеться із нового навчального року, — зазначив міський голова Шаргорода Володимир Барецький.

— Є ідея, щоб молодші класи із вересня 2022-го року пішли навчатись в приміщення більш нової, 2011-го року забудови, яке ми за час канікул поремонтуємо і забезпечимо усім необхідним — від їдальні до класів для навчання учнів із особливими потребами. Так само нинішня школа №2 отримає фінансову підтримку громади, щоб стати дійсно сучасним навчальним закладом для учнів старших класів… Тут інтереси дітей та батьків не постраждають жодним чином! Звісно, ця оптимізація керівництва та апарату шкіл не всім подобається в Шаргороді, а тому містом запущені «страшилки» про закриття шкіл та спільне навчання всіх дітей в одній школі… Це неправда! Просто дехто боїться змін та хоче все залишити, як є…

Тому я запрошую всіх зацікавлених до спокійного і предметного обговорення цієї шкільної реформи в Шаргороді без звинувачень і спекуляцій. А сесія, яка, ймовірно, відбудеться в найближчі тижні, прийме зважене і розумне рішення, перш за все, на користь школярів та їхніх батьків. Бо якість освіти та її доступність для всіх дітей громади — завдання №1 перед створенням 4-х опорних шкіл у нашій громаді… Скажу ще раз — другу школу ніхто не закриває!!!

«33-й канал» бере на контроль ситуацію із школами в Шаргороді та вестиме пряму трансляцію із сесії міської ради, яка найближчим часом буде приймати доленосне рішення саме по школі №2…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ