Православна церква 26 листопада вшановує пам’ять святого Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського. Він є одним з трьох Вселенських святителів. У народі говорили, що на Златоуста все перестає рости, завмирає природа, земля покривається снігом, що нагадує людям про швидке настання зими. У народі день назвали “Осінні зяби”.

У цей день у світі відзначаються “Чорна п’ятниця”, Всесвітній День інформації, Міжнародний день шевця, Всесвітній день відмови від покупок. В Україні – Всеукраїнський день логіста.

26 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1394 – Сеул став столицею Кореї

1476 • Влад Цепеш за підтримки угорських і молдовських військ захопив Бухарест і втретє став господарем Валахії. Однак його правління виявилось нетривалим — за кілька місяців він загинув у бою з поваленим ним турецьким васалом Басарабом III Старим, з часом ставши героєм на батьківщині і демонічною постаттю численних легенд про жорстоко страчених за його наказом ворогів і підданих. Законсервована в меді голова Влада була відправлена до Константинополя, де за присутності султана Мехмеда II її спалили у вогнищі як знак торжества над Цепешем, а тіло (за однією з версій) за наказом Басараба Старого було поховане поблизу місця загибелі в монастирі, збудованому Дракулою в 1461 році в містечку Комана. Основою майбутніх легенд про небувалу жорстокість Влада Дракули став анонімний збірник з 46 коротких розповідей про його звірства, опублікований у Німеччині в 1463 році. Демонізації Дракули сприяло і те, що у румунській мові слово “драк” з часом набуло значення “диявол”.Натомість у румунських і болгарських джерелах XV століття Дракула зображується як герой, справжній лідер, який суворо, але справедливо боровся проти корумпованих та багатих бояр і завойовників-турків.

1812 • Відступаючи з-під Москви, французькі війська дістались західних рубежів Росії, де були атаковані при переправі через Березину. Вирватись з оточення вдалось ціною величезних втрат за три дні боїв, й до Вільно дісталось лише 50 тисяч чоловік з колись понад півмільйонної Великої армії Наполеона.

1864 – Чарльз Доджсон послав як різдвяний подарунок Алісі Ліддел рукопис під назвою «Пригоди Аліси в підземеллі». Пізніше під псевдонімом Льюїс Керролл цей твір буде опублікований у двох частинах як «Пригоди Аліси в Країні Чудес» та «Аліса в Задзеркаллі»

1867 – американець Джей Сазерленд із Детройта отримав патент на вагон-рефрижератор

1890 — У місті Боржомі (Грузія) почався промисловий розлив однойменної мінеральної води.

1901 — У Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету.

У цей день в 1917 році була заснована Національна хокейна ліга (НХЛ) – професійна спортивна організація, що об’єднує хокейні клуби США і Канади. У першу формацію увійшли клуби: Монреаль Канадієнс, Монреаль Вондерерс, Оттава Сенаторс, Квебек Бульдогс і Торонто Аренас.

1918 • Велика народна скупщина Чорногорії, що зібралась у місті Подгоріца, прийняла рішення про входження Чорногорії до складу Королівства Сербія.

1919 • В умовах ворожого оточення, відомого як «Трикутник смерті», в Старокостянтинові відбулася інформаційна нарада за участі головного отамана Симона Петлюри, прем’єр-міністра Ісака Мазепи та членів уряду і військових. Вона засвідчила прагнення політичного керівництва продовжувати боротьбу за незалежність, однак продемонструвала радикалізацію настроїв окремих загонів.

1922 • Британські археологи лорд Карнарвон і Говард Картер стали першими за останні 3 тисячі років людьми, що увійшли в усипальницю єгипетського фараона Тутанхамона. Те, що вони там знайшли було згодом назване “найбільшою археологічною знахідкою всіх часів”. У чотирикімнатній усипальниці були знайдені тисячі унікальних предметів старовини, найціннішим з котрих виявився кам’яний саркофаг, в котрому містилися три, вкладені одна в одну, труни, в найменшій з котрих, зробленій з чистого золота, знаходилась мумія 18-літнього фараона Тутанхамона.

1924 – Великий народний хурал проголосив Монгольську Народну Республіку та затвердив конституцію другої у світі соціалістичної держави.

Монголія перестрибнула від феодалізму до соціалізму, оминувши капіталізм

1939 • В районі міста Майніла відбувся збройний інцидент, який став приводом до початку Радянсько-фінської війни — за офіційцним повідомленням уряду СРСР о 15:45 фінська артилерія випустила сім снарядів по позиціях 68-го стрілецького полку на радянській території, що привело до загибелі чотирьох чоловік. Жодних документальних підтверджень цьому інциденту немає, проте того ж СРСР звернувся з нотою протесту до уряду Фінляндії і зажадав відводу фінських військ від кордону на 20-25 км.

1941 • З бухти Ітуруп (Курильські острови) в умовах повної “радіотиші” під командуванням віце-адмірала Чуйчі Нагумо в море ввийшли 6 японських авіаносців з 400 літаками і прикриттям з 2 лінкорів, 3 крейсерів, 9 міноносців, котрі, згідно з планом адмірала Ісороку Ямамото, мали нанести несподіваний і потужний удар по американській базі Перл-Харбор.

1942 • В Нью-Йорку відбулась прем’єра одного з кращих фільмів світового кіно «Касабланка» з Хемфрі Богартом та Інгрід Бергман у головних ролях. «Касабланка» виграла три «Оскари», у тому числі у категорії «найкраща картина». Персонажі, діалоги й музика стали світовими культурними символами.

1944 • Глава СС Генріх Гіммлер віддав наказ про знищення газових камер в концтаборі Освенцим — командуванням табору було розстріляно останніх 204 чоловік, котрі займались похованням страчених в цих камерах людей.

1950 • Війська Китаю втрутились у збройний конфлікт в Кореї, виступивши на боці комуністичної Півночі. Китайська 300-тисячна Визвольна народна армія почала контрнаступ на 40-кілометровій ділянці фронту і до початку грудня змусила війська ООН відступити з території КНДР. Це розвіяло сподівання на швидке припинення громадянської війни в Кореї, котра тривала ще протягом наступних двох з половиною років.

1965 • З космодрому на півдні Алжиру в пустелі Сахара Франція запустила штучний супутник “Asterix-1” масою 42 кілограми, виведений на орбіту ракетою “Diamant-A”, і стала третьою у світі космічною державою. І супутник і ракета-носій були створені в Національному центрі космічних досліджень (CNES), створеному в 1962 році за ініціативою президента Шарля де Голля.

1966 • У Бретанії (Франція) президент Шарль де Голль урочисто відкрив першу у світі приливну електростанцію.

1968 – сесія Генеральної асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства

1974 • Прем’єр-міністр Японії (з 1972 р.) Какусі Танака був змушений піти у відставку у зв’язку зі звинуваченнями у хабарництві і спекуляції землею. Пізніше він також пішов і з поста голови Ліберально-демократичної партії.

26 листопада 1976 року в Окружному Секретаріаті штату Нью-Мексико була зареєстрована нова торгова марка – “Microsoft”.

1977 – у Львові відкрили пам’ятник першодрукареві Івану Федорову

1988 – Верховна Рада СРСР скасувала декларацію про суверенітет Естонії

1991 – парламент Азербайджану скасував автономію Нагорного Карабаху

1992 • Уряд Великобританії повідомив, що королева Єлизавета II сама забажала платити прибутковий податок з власних доходів.

1994 – загони чеченської опозиції провели невдалий штурм Грозного. У полон до прихильників Дудаєва потрапили російські військовослужбовці, що брали участь у штурмі

1998 • Тоні Блер став першим за всю історію прем’єр-міністром Великої Британії, що виступив у ірландському парламенті. Він запевнив, що зусилля, котрі докладаються для встановлення миру в Північній Ірландії, будуть неминуче успішними, оскільки співробітництво між Британією та Ірландією стає дедалі тіснішим.

У 2003 році свій останній політ здійснив надзвуковий пасажирський британо-французький авіалайнер “Конкорд”. Він вилетів з Хітроу, пролетів над Біскайською затокою, здійснив прохід над Брістолем і приземлився в аеропорту Філтон. Всі побудовані “Конкорди” зберігаються в різних музеях і експозиціях. Винятки становлять №211, використаний на запчастини в 1982-1994 роках, і №203, що розбився в 2000 році в Парижі.

2004 – збори господарського активу Донецької області ухвалили резолюцію із пропозицією трудовим колективам регіону провести збори й мітинги з метою обговорення питання про можливість референдуму щодо надання Донецькій області автономії.

Вчена рада Львівського національного університету позбавила президента України Леоніда Кучму звання почесного доктора ЛНУ.

Народні депутати від опозиції та працівники інших редакцій у видавництві “Преса України” зупинили друк газети “Урядовий кур’єр” із повідомленням ЦВК про обрання Віктора Януковича президентом України. Вже віддруковану частину тиражу “помаранчеві” депутати на чолі з Петром Порошенком повантажили на машини й, очевидно, десь спалили.

2005 – указом президента Віктора Ющенка поетові й дисиденту Василю Стусу посмертно присвоєно звання Героя України

2005 — Установлено День пам’яті жертв Голодомору 1932–33 років (остання субота листопада).

2011 • Бойові вертольоти НАТО вторглися з території Афганістану в повітряний простір Пакистану і нанесли удар по блокпосту в племінній області Мохманд, загинули 28 пакистанських військовиків, ще 14 поранено. У відповідь влада Пакистану закрила північний маршрут доставки вантажів для військ НАТО в Афганістані через Хайберський прохід, і зажадала від США в 15-денний термін звільнити базу Шамсі у Белуджистані

2018 • О 21-54 за Київським часом на поверхню Марса в районі нагір’я Елігій здійснив посадку модуль InSight, запущений американським аерокосмічним агентством НАСА 5 травня. Місія InSight, розрахована на 720 днів, протягом яких модуль, що представляє собою автономну лабораторію, буде досліджувати внутрішню структуру планети, реєструючи сейсмічні поштовхи на її поверхні.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА