Вінничани, котрі купили житло у 68-квартирному будинку неподалік пляжу на вулиці Гонти, у розпачі.

Нещодавно ця новобудова визнана незаконною, і прокуратура наполягає на її знесенні коштом забудовника. Це перший такий випадок у Вінниці! До суду також звернулися власники суміжних ділянок, обурені цим незаконним багатоквартирним будинком на шість під’їздів.

Наразі справа слухається в Адміністративному суді. Але власники придбаних тут квартир не збираються здаватись. Вони прийшли до майже готового будинку і розповіли журналістам «33-го каналу» про те, як довірилися забудовнику, виплатили повну вартість житла, як потім будівництво різко зупинилося. Хто винен?

Один з ошуканих власників квартир у новобудові Руслан Поліщук розповідає:

– Восени 2019 року ми уклали договір з ЖБК «Артхаус ІІ», за яким до кінця 2020 року мали отримати квартиру у новозбудованому будинку. Забудовник Олександр Краковський обіцяв звести триповерховий будинок на декілька десятків квартир з паркомісцями і парковою зоною. Казав, що має домовленості з міською радою про те, що вона буде сприяти і будинок буде зданий вчасно. Згодом забудовник пояснив, що вирішив замість триповерхового будувати чотириповерховий будинок і займається переоформленням документів.

У розмовах забудовник завжди називав імена високопосадовців міської влади, казав, що вони його партнери і приводів для хвилювання немає. Кожному обіцяв різні терміни завершення будівництва. Але з літа він почав уникати телефонних розмов, а відділ продажів, в якому ми оформлювали договір, припинив існування. Тоді ми, почали шукати причину, що ж не так? Адже всі гроші за обі­цяні квартири ми сплатити, а це по 30-35 тисяч доларів. По факту будинок не готовий і не під’єднаний до будь-яких комунікацій. А якщо скажуть знести, то що ж нам робити? — каже Юлія Паламарчук.

На підставі скарг ДАБІ Вінницької міської ради було проведено перевірку будівництва та встановлено низку порушень будівельних норм. За результатами перевірки було видано Олександру Краковському припис, за яким він мав привести будівництво у відпо­відність до вимог чинного законодавства. Утім, він так і не виконав той припис, хоча його за це неодноразово штрафували. Дізналися ми й про те, що у забудовника є чимало інших об’єктів у Вінниці, котрі теж проблемні. Починаючи з грудня минулого року, суперечки перейшли у суди. Наразі у справі перерва, у зв’язку з тим, що Краковський захворів на коронавірус. Він зник і не йде на жодні контакти, — додає до сказаного Михайло Дудник.


– Ми просимо міську раду, щоб допомогла нам закінчити цей будинок. Адже ми вклали немало грошей і змушені зараз жити у найманих квартирах, — каже Тетяна Дубова.

– По цьому будинку в судах дві справи, одна з яких — про знесення будинку. Відповідач до суду не з’явився, засідання відклали, — розповідає адвокат Олег Зільберт.

— Порушення будівельних норм при будівництві були. Земельну ділянку вже перевели у відповідний статус. Залишилося виправити недоліки самої будівлі. Є проблеми, але їх можливо усунути. Все залежить від експертного висновку. Я сподіваюся на те, що вдасться укласти з департаментом мирову угоду.

Таких проблемних будівельних об’єктів у Вінниці чимало. Всі вони недобудовані та без комунікацій. Шкода, що мало хто з потенційних потер­пілих вникає у тонкощі дозвільних схем та документів.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА
Фото та відео Сергія Хіміча