Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів. У цей день наша країна згадує наймасштабніший штучний голод ХХ сторіччя – Голодомор 1932-1933 років, коли в Україні загинув кожен 4-й її мешканець.

«Суп з лободи, перемерзла картопля, павуки… Щоб вижити. Голодомор 1932-33 років забрав мільйони життів українців. Половина – це діти і підлітки. Внаслідок сталінського геноциду країна втратила ціле покоління, яке могло народитися. Ми знаємо це з сучасних досліджень, розповідей очевидців. Важко уявити, що тільки на Поділлі загинуло 1,7 млн людей. Горе торкнулось кожної родини. У збереженні історичної правди, у повазі до людей, яких нищили фізично і морально, у засудженні несправедливості – наша національна ідентичність. Злочини проти людяності не мають терміну давності», – написав на своїй сторінці у фейсбук міський голова Сергій Моргунов.

Традиційно сьогодні, о 16:00, по всій Україні у вікнах запалюють свічки пам’яті. Кожен вінничанин може запалити свічку скорботи та хвилиною мовчання згадати безневинно замучених земляків.