Після тріумфу збірної України із кіокушинкай карате на чемпіонаті Європи в румунській Ораді переможці повернулись додому та розповіли подробиці здобуття 36 медалей різного ґатунку! Бо «срібло» в скарбничку збірної принесли наша землячка Ірина Козачковська та її тренер Олександр Вихованець.

І серед збірних 22 країн-учасниць Україна показала найкращий результат — наші хлопці та дівчата посіли перше загальнокомандне місце, завоювавши 12 золотих, 15 срібних та 9 бронзових медалей на чемпіонаті Європи серед молоді, юніорів та юніорок у розділах «ката» та «куміте».


- Коли звучав Гімн України та честь перемоги нашої збірної, то хотілось кричати на весь світ: – “Слава Україні!” Я так радів лише двічі: коли одружився і коли народилась моя дитина! Бо ми точно не найбагатша країна Європи, але наші спортсмени наперекір всьому – безгрошів’ю, байдужості влади та коронавірусу – завдяки своєму таланту стають чемпіонами і прославляють Україну в світі… Я ледь не плакав від радості за Іру, яка змогла подолати всіх суперниць. Перетерпіла ту кричущу несправедливість у фі­налі, коли їй не зарахували явний нокдаун суперниці. Ко­ли боліло наколоте гормонами коліно… І все одно вона вийшла і билась до кін­ця.

Нарешті ми з нею маємо «сріб­ло» такого крутого чем­пі­о­нату, бо дотепер брали переважно «бронзу»! І ці вічно треті місця були вже як наше «спор­тивне прокляття». Тому я маю право вважати, що це сріб­на перемога Іринки, перш за все, над собою! Ві­таю всю Вінницю із цією нагородою! Ми круті!!! — розповів про успіх в Румунії 19-річної володарки «чорного пояса» із кіокушинкай карате Ірини Козачковської її тренер і також володар «чорного пояса» Олександр Вихованець.

- Як святкували перемогу?

- Просто вітались і обіймались, хоча в тисячному залі не було глядачів та всі на тестах для уникнення захворюваності… Шампанського не було, а була кава у гарному ресторані та розмова про плани на 22-й рік. Бо Іринине коліно потребує уваги лікарів, які накололи його на чемпіонат у Румунії… Але попередили, що за кілька тижнів знову почне боліти. Тому треба відпочити і визначитись — робити операцію чи ні… Я пропоную їй зважити всі за та проти і на перше місце поставити здоров’я та особисте життя! Якщо Іра знайде в собі сили, а вона знайде, тоді ми виступимо на наступному чемпіонаті U-20 в Софії наступного року… І шанси на «золото» у неї 99%! Бо битись фул-контакт уже серед дорослих навіть у жіночому кіокушинкай карате – це дуже важке випробування для спортсмена!

- Це правда, що Іра отримала «чорний пояс» ще у 17 років – достроково?

- Так, це унікальне досягнення моєї учениці, яке навряд чи хтось повторить найближчим часом в Україні. Ця Іра — вона така! І треба було бачити, як вона вистояла всі спаринги тоді із чоловіками, коли отримувала цей пояс найвищого ґатунку. Нині ми із нею дивимось по-філософськи на свої «чорні пояси», бо це лише визнання нашої праці… І вона після тринадцяти років у нашому виді вже сама тренер ВОКДЮСШ та зірка карате для сотень наших вихованців по всій Вінниці та Україні…

- Що із Ковідом у Європі? Із нашим сертифікатом пускають скрізь?

- Так, всі кордони і двері для вакцинованих відкриті… Але нас додатково перевіряли під час чемпіонату і тестили. Бо 12 спортсменів із збірної Латвії, де знайшли один «позитивний» тест, зняли із чемпіонату Європи в повному складі… А так всі магазини та ресторани відкриті, всі в масках і лише сканують твій код в телефоні. Єдине, що було, це нашу 14-річну спортсменку із Вінниці не пускали в «МакДональдс» без щеплення, то ми купили їй бургери і солідарно їли разом на вулиці…

Ви питаєте про Ковід-обмеження, а ми вчотирьох – два тренери і дві спортсменки – за 14 годин на авто подолали сотні кілометрів додому через всі кордони і перевірки… Бо щасливі летіли до Вінниці із цим букетом нагород, кубків та незабутніх емоцій від тріумфу нашого карате в Європі… А тут нас чекала «червона» зона і дистанційне навчання для старших класів. Жаль, бо як вчитель я за живе навчання у школі та справжні знання та оцінки. Особливо для випускників…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ