Поки всі чекають на рішення Господарського суду міста Вінниці, у РПЦвУ вирішили проігнорувати закон і увійти до храму на богослужіння. Поліція завадила це зробити.

На інцидент миттю відреагували в УПЦ і на сайті єпархії розписали про те, як «поліція та прихильники «ПЦУ» перешкодили священникам та віруючим Миколаївської парафії Могилів-Подільської єпархії УПЦ села Бахтин Мурованокуриловецького району реалізувати своє законне право на звершення богослужінь у власному храмі, який з 2019 року був заблокований у зв’язку зі спробами прихильників ПЦУ «перереєструвати» релігійну громаду УПЦ у свою конфесію». Священник МП протоієрей Василій Балан назвав цю ситуацію провокацією, котру спеціально влаштували керівники місцевої поліції та представники влади.

Між тим священник ПЦУ отець Олександр, який знайомий із ситуацією, адже є благочинним Могилів-Подільського району і до Томосу ПЦУ 25 років служив священником УПЦ (МП), зокрема в Донецьку, пояснює ситуацію:

«Жодних документів, для того, щоб вони могли забрати в нас цей храм – немає. У ПЦУ пропонували здійснювати в храмі почергове богослужіння, але в Московському патріархаті від такого мирного вирішення навідріз відмовились, як і у всіх інших аналогічних випадках. Зараз в ПЦУ чекають рішення Господарського суду. Надіюсться що його ухвалять до Нового року».


- Два роки тому більшість мешканців Бахтина захотіли перейти до ПЦУ. Після сутичок і протистоянь храм закрили і ключі передали мені до рішення суду, — розповідає староста села Анатолій Кравчук.

— Нещодавно до мене звернувся священник з Московського патріархату, сказав, що парафіяни хочуть провести у храмі службу. Пообіцяли, що все буде тихо, мирно. Але натомість привезли з інших сіл десь 45 людей, групу підтримки, хоча самих прихильників УПЦ МП в Бахтині не більше 15 чоловік. Поліції під закритим храмом зібралося чимало. А віддавати ключі я відмовився, аби не викликати протистояння. Чому саме тоді вони вирішили прийти до храму — важко сказати. Кажуть, домовилися з правоохоронцями, що вони їм допоможуть увійти до храму. Добре, що без якихось серйозних конфліктів минулося. Хіба що священника ПЦУ штовхнули. Розумію, що нарікань на мене йде багато. Але моя позиція категорична: буде постанова суду відкрити храм — віддам ключі.

Варто зазначити, що Бахтин — не єдина «гаряча точка» на релігійному фронті Вінниччини. Час від часу загострення виникають і біля інших храмів. Здебільшого для того, аби створити відповідну картинку «гонінь».

Вислухала
Тетяна КОНДРАТЬЄВА