Православна церква 29 листопада вшановує пам’ять апостола, Євангеліста Левія Матвія. Левій Матвій був одним з найближчих учнів Ісуса Христа, входить у список дванадцяти апостолів. Саме він вважається автором першого канонічного Євангелія. Святий апостол Матвій обійшов Сирію, Персію, Мідію та Парфію і ніс з собою благі вісті. Помер мученицькою смертю в канібальській Ефіопії. Проте перед цим зміг побудувати храм, єпископом якого став Платон. Також існує така думка, що євангеліст Матвій навіть проповідував християнську віру в місті Ієраполіс (Мала Азія).

У цей день у світі відзначаються День “Клієнт не завжди правий”, День електронних привітань, День солідарності з палестинським народом (Цього дня в 1947 році Асамблея ООН прийняла резолюцію про розділ Палестини. Чому Палестина спочатку відмовилася від власної державності, коли це пропонувалося при заснуванні держави Ізраїль, а потім передумала, захотіла автономії в його складі (не без впливу і активному сприянні СРСР) – напевно звичайна загадка природи?)

29 листопада у світі – Кіберпонеділок (Cyber Monday). Цей розпродаж завжди з’являється після розпродажу на Чорну п’ятницю. В цей день шалені знижки можна знайти лише в інтернет-магазинах. Раніше Кіберпонеділок був популярним тільки в США. Але щороку до розпродажу приєднуються все нові і нові країни світу, в тому числі і Україна. Кіберпонеділок був заснований в 2005 році за ініціативи продавців. Вони помітили, що саме після Чорної п’ятниці, коли працівники вертаються до роботи в офіси, продовжують купувати товари зі знижками через різноманітні гаджети.

29 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

539 – землетрус майже повністю знищив місто Антіохія (сучасна Антакія в Туреччині)

1775 – ІІ Континентальний конгрес США у Філадельфії проголосив створення Комітету таємниці листування. Нова організація повинна була донести до Європи ідеї молодої американської держави та отримати фінансову і військову допомогу від інших країн

1780 – У Відні у віці 63-х років померла ерцгерцогиня Австрії, велика герцогиня Тосканська, королева Угорщини і Чехії Марія Терезія Габсбург, сорокарічне правління якої стало “золотим століттям” австрійської історії.

1783 – на засіданні Російської академії княгиня Катерина Дашкова запропонувала для використання літеру “ё”

1830 – У Варшаві почалось національно-визвольне повстання, ініціатором якого стали польські офіцери.  Підтримане варшавським студентством і ліберально настроєною шляхтою, воно за тиждень охопило всю територію Царства Польського, а також перекинулось у Литву, Білорусію і Правобережну Україну. Російський цесаревич Костянтин Павлович, який правив Польським царством, ледь не загинув під час атаки на Бельведер і відступив зі своїми військами за Буг. Пригнічений подією, він був відкликаний братом-імператором з армії (влітку наступного року захворів на холеру і помер). Повстання було придушене 1831 р.

1877 – американський винахідник Томас Едісон уперше продемонстрував публіці фонограф – перший звукозаписувальний пристрій

1887 – У лондонському журналі «Beeton’s Christmas Annual» надруковано першу повість 27-річного Артура Дойла «Етюд у багряних тонах». Попри те, що автор скептично ставився до детективного жанру і написав чимало історичних, пригодницьких й фантастичних творів, саме 56 оповідань і чотири повісті про ексцентричного розслідувача Шерлока Холмса і його приятеля доктора Ватсона принесли йому світове визнання.

29 листопада – День народження іспанського футбольного клубу “Барселона”, однієї з кращих команд світу. “Барса” була заснована в 1899 році групою швейцарських, британських, іспанських футболістів на чолі з Жоаном Гампером. Він дав оголошення в місцеву газету, в якому запросив усіхохочих взяти участь у створенні футбольного клубу. На оголошення відгукнулися 11 осіб, які 29 листопада зібралися на установчі збори, підсумком яких і стало створення “Барси”.Сьогодні “Барселона” – один з найбільших світових клубів, що володіє воістину фантастичним набором титулів і трофеїв – у своїй історії він виграв всі європейські Кубки, 25 разів ставав чемпіоном Іспанії, 30 разів володарем національного Кубка Іспанії, 13 разів-Суперкубка Іспанії. Також він володар безлічі інших кубків і багаторазовий переможець Ліги чемпіонів. “Барселона” посіла 4 місце в списку кращих футбольних клубів XX століття за версією ФІФА, 5 місце – за версією журналу “Kicker”. Офіційними кольорами клубу є синій і гранатовий. Клуб став одним із символів Каталонії, звідси і фраза – “El Barca es mes que un club” – “Барса” – це більше, ніж просто клуб”.

1919 – Пленум ЦК РКП(б) ухвалив резолюцію «Про Радянську владу на Україні», якою було внесено вагомі корективи у національну і земельну політику. Утверджений резолюцією перехід до українізації та формальне визнання права України на незалежність заклали основи тій політиці більшовиків, яка в епоху творення національних держав змогла надовго подовжити існування централізованої імперії.

1929 – Американський пілот Річард Берд з трьома компанйонами першим у світі перелетів Південний полюс літаком. Взявши старт 28 листопада о 15-29 із спеціального базового табору “Літл Америка” на шельфі Росса в Уельській затоці, він близько 1 ночі 29 листопада пролетів над полюсом і скинув на нього невеличкий американський прапор. Пам’ятаючи, що в 1926 році багатьма була поставлена під сумнів правдоподібність польоту Берда над Північним полюсом, цього разу Берд описав у повітрі над теоретично визначеним місцем полюсу коло діаметром декілька миль, і о 10-11 екіпаж успішно повернувся на базу.

1939 – Радянський Союз розірвав дипломатичні відносини з Фінляндією, щоб наступного дня почати збройну агресію

1941 – німці повісили 18-річну партизанку Зою Космодем’янську

У 1945 році була проведена перша в світі рятувальна операція за участю вертольота, котрий сконструював колишній киянин Ігор Сікорський.  Біля берегів Коннектикута сильний шторм посадив на мілину нафтову баржу. Двох осіб змило у воду, команда не могла їх підняти на борт. Тоді на допомогу прийшов екіпаж гелікоптера, який дістав потерпілих із бурхливого океану

1947 – Незважаючи на сильну арабську опозицію, Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про розділення підмандатної території Палестини і створення незалежної єврейської держави. Це привело до збройних сутичок між арабами і євреями, котрі через рік переросли у війну.  У Палестині проживало 1.2 мільйони арабів і 650 тисяч євреїв. Згідно з рішенням ООН, територія єврейської держави мала включати прибережну рівнину (за виключенням Яффського анклаву), Східну Галілею і малонаселену пустелю Негев (для майбутніх переселенців); араби ж отримували більшу частину Іудеї і Самарії, Північно-Західну Галілею, сектор Газа з частиною Негева і Яффський анклав. Єрусалим оголошувався міжнародною підопічною територією, відкритою для обох народів. У травні 1948 року на наступний день після виводу з Палестини британських військ і проголошення держави Ізраїль почалась перша арабо-ізраїльська війна – країна була атакована Трансіорданією (нині Іорданія), Єгиптом, Сирією, Іраком та Ліваном.

1955 рік —  у  Севастополі вибухнув і затонув радянський лінкор “Новоросійськ”, загинуло близько 1000 людей (за офіційною статистикою 608).

1959 – Церемонію вручення нагород “Гремі” вперше показано по телебаченню. Цього дня записом року було визнано пісню “Mack the Knife” Боббі Даріна, а його самого — кращим новим співаком року; було також нагороджено Френка Сінатру за кращий диск року (“Come Dance with Me”) і Джимі Дріфтвуда за кращу пісню року (“The Battle of New Orleans”).

1963 – Президент США Ліндон Джонсон підписав розпорядження про заснування Комісії на чолі з Верховним суддею Ерлом Уорреном для розслідування замаху на президента Джона Кеннеді, вчиненого тиждень перед тим. Через десять місяців Комісія Уоррена прийшла до висновку, що Лі Харві Освальд убив Кеннеді діючи сам, без якої б то не було змови, міжнародної чи внутріамериканської, а Джек Рубі, вбивця Освальда, ніколи не мав з ним ніяких контактів. В 1978 році, після дорозслідування нових обставин справи, Комісія із замаху Палати представників Конгресу США зробила висновок, що “вбивство Кеннеді могло стати результатом змови” і участі кількох, а не одного, вбивць.

1983 – Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію 37/37, заявивши, що Радянський Союз має вивести свої війська з Афганістану

1987 – “Боїнг-707” авіакомпанії Korean Airlines (Абу-Дабі – Бангкок) вибухнув над Андаманським морем неподалік кордону між Таїландом і Бірмою. В результаті теракту загинули 155 осіб. У причетності підозрюють північнокорейські спецслужби

1990 – Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, що дозволяла застосувати проти Ірака силу у випадку, якщо він не виведе свої війська з Кувейту до 15 січня 1991 року.

1996 – Міжнародний Гаагзький трибунал з колишньої Югославії виніс свій перший вирок. До 10 років тюремного ув’язненння засуджений хорват Дражен Ердемович, визнаний винним у здійснення злочинів проти людяності під час громадянської війни в Боснії.

2004 – під тиском багатосоттисячних опозиційних мітингів і пікетів Сергій Тігіпко пішов із посад начальника виборчого штабу Віктора Януковича та голови Національного банку

У 2009 році в Швейцарії відбувся референдум, підсумком якого стала заборона на будівництво мінаретів.

2015 – У бою за титул чемпіона світу з боксу за версіями IBF, IBO, WBO, WBA та журналу «The Ring Magazine», який проходив у Дюсельдорфі, Володимир Кличко програв за очками британцю Тайсону Фюрі і втратив усі пояси.

2018 – У Стамбулі завершився синод Вселенського патріархату, який призначив дату проведення в Києві Об’єднавчого собору і схвалив текст Томосу для України, на котрому базуватиметься статут нової автокефальної церкви України.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА