Однією із перших в Україні вінничанка Олена Павлова вирішила створити соціальний ресторан, де працюють люди із обмеженими можливостями. Розповідає, що ідея створення соціального підприємництва народилась, коли побачила подібний заклад у Івано-Франківську, де 100 підприємців зорганізувались та зібрали по тисячі доларів для створення закладу “Urban Space 100 “.

“Проживаючи у Вінниці, разом із покійною громадською діячкою з інвалідністю Раєю Панасюк ми мріяли та намагались зробити все, щоб працевлаштувати та соціалізувати людей із інвалідністю. Особливо молодь. Адже це найвразливіша категорія населення. Побачивши соціальний ресторан, ми зрозуміли, що такий має бути у Вінниці”, – розпочинає Олена.

Волонтерка розповідає, що планування та розробка стратегії “Коцюбинський 220” розпочалась за кілька років після виникнення ідеї. Олена — дослідниця унікальних гастрономічних рецептур. Жінка консультує вінницькі заклади стосовно автентичних страв. За її словами, у 2015 році вона розробляла меню для міжнародного фестивалю оповідань “Intermezzo” , який проходив на проспекті Коцюбинського. Каже, лише тоді вирішили, що соціальний ресторан має бути унікальний своїми стравами. Майже всі рецептури — авторські дослідження Олени Павлової із творів Михайла Коцюбинського.

“На фестиваль “Intermezzo” я приготувала унікальний куліш за одним із творів Коцюбинського. У творчості вінницького генія більшість бачать спогади дитинства, історії кохання та пригоди. Та мені найбільше подобались його гастрономічні вподобання, про які він згадував у кожному своєму літературному творінні. Як гастрогід я намагалась знайти унікальні гастрономічні поєднання. Коли вдалось створити розкішне історичне меню, ми розуміли, що місце соціального ресторану має бути на проспекті Коцюбинського”, - розповідає Павлова.

Жінка ділиться враженнями та розповідає, що за деякий час після розробки меню, на онлайн-аукціон виставили приміщення, де була їдальня будівельного коледжу. Коштів на придбання закладу в авторів проєкту не було. Проте, за словами пані Олени, підтримати проєкт першими вирішили французи. Перед аукціоном вони були у Вінниці та бачили коротку презентацію майбутнього закладу.

“Першими партнерами проєкту стали французи, голова клубу успішних людей Надія Лисецька та Андрій Гижко. Дякуючи їм, ми змогли вчасно викупити приміщення на 5 років із можливістю подальшого продовження оренди ще на 5 років. Лише на даному етапі почали розробляти бізнес-план. Ми вдячні підтримці Євросоюзу. Адже, дякуючи нашим партнерам із Франції, сьогодні вже існує соціальний ресторан. Повноцінно функціонувати заклад буде у 2022 році. Проте зараз вже працює. Наші партнери із Франції допомогли впровадити освітні тренінги на території закладу: волонтери із Франції навчають французькій мові вінничан”, - продовжує Олена Павлова

Приміщення, в якому працює соціальний ресторан "Коцюбинський 220"

Авторка проєкту “Коцюбинський 220” розповідає, що після отримання приміщення зрозуміла, що заклад у хорошому стані і може працювати. Тож саме тут зробили осередок творчих вінничан. Кожен охочий може провести власний захід: творчий вечір, лекцію або ж навчальний тренінг. Також вже у ресторані можна смачно перекусити та випити чаю. Наразі працює команда із восьми людей. Павлова називає команду інклюзивною, адже четверо людей належать до чутливих категорій.

“У нашій команді працює 19-річний хлопець із ментальними вадами. В нього дитяча група інвалідності. 35-річний вінничанин та 50-річний ветеран АТО із синдромами ДЦП. Також 35-річна жінка з інвалідністю. Вона пережила важку аварію, проте повернутись до звичайного життя не змогла. Тепер пересувається на візку. Наразі вони освоюють наступні професії: бармен, хостес, кондитер та кур`єр. Всією командою ми максимально працюємо над тим, щоб люди чутливих категорій змогли самореалізуватись у “Коцюбинському 220”. В подальшому ми плануємо долучати в команду людей від 18 до 50 років. Мова йде про людей всіх чутливих категорій, яким важко реалізувати свої таланти та здібності у Вінниці”, - запевняє Павлова.

За словами Олени, суть проєкту “Коцюбинський 220” полягає в тому, щоб 220 осіб стали інвесторами ресторану. Для старту потрібно вступити в громадську організацію “Про актив 220” та зробити внесок у розмірі однієї тисячі доларів.

“Після повноцінного відкриття соціального ресторану “Коцюбинський 220” 80% чистого прибутку від роботи закладу надходить в громадську організацію та витрачаються на різні соціальні проєкти. Всі інвестори разом визначають, якому проєкту надати фінансування із цих коштів. Відповідно, 20% залишається на внутрішній розвиток підприємства “Коцюбинський 220”, - каже Олена.

Олена Павлова говорить, що заклад повноцінно запрацює вже наступного року. До тих пір навчатимуть команду, вдосконалюватимуть меню та планують розширити співпрацю із країнами Європи: Польщею, Німеччиною та Молдовою.

“На даний момент є лише третя частина інвесторів. Та ми не зупиняємось і запрошуємо до співпраці всіх, хто бажає зробити свій внесок у розвиток соціального підприємництва міста Вінниці”, - каже Олена

Софія Копач