Православна церква 1 грудня вшановує пам’ять святих мучеників Платона Анкірського і Романа Кесарійського. Їм моляться про матеріальне благополуччя. Платон був братом мученика Антіоха. Виросли вони в благочестивій родині і отримали хорошу освіту. Уже в юні роки Платон почав проповідувати християнство серед язичників. Керував тоді імператор Агриппин, який негативно ставився до прихильників християнської віри. Платона заарештували і на суді вимагали відректися від віри, але він відмовився. За це його піддали тортурам і відрубали голову. Романа вбили за віру разом з отроком Варулом. Жили вони за царювання імператора Максиміліана, який організував гоніння на християн. Роман був дияконом. В один із днів він зустрів єпарха, який прямував на язичницьке свято. Роман з ним заговорив і в ході бесіди став переконувати його відректися від віри і прийняти християнство, але Роман відмовився. Після цього Романа схопили і піддали численним тортурам. Це побачив Варул, який теж був християнином, він заступився за Романа. За це його теж піддали побиттю. Обидва чоловіки були замучені до смерті. У народі цей день називають “Зимовим покажчиком”, адже погода в цей день визначає погоду на всю зиму.

У цей день у світі відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, ( За опублікованими в 2007-му році даними цей вірус почав розповсюджуватися з Африки приблизно з 1969-го року. Спочатку на Гаїті, потім потрапив у Сполучені Штати Америки, потім далі по всьому світу. Згідно інформаційного бюлетеня ЮНЕЙДС за 2017 рік, глобальна статистика ВІЛ: з початку епідемії заразилися ВІЛ 76,1 [65,2-88,0] млн людей; до червня 2017 року 20,9 мільйона людей отримували лікування в рамках антиретровірусної терапії; в 2016 році загальносвітове число людей, що живуть з ВІЛ, становило 36,7 [30,8-42,9] млн людей, причому число нових випадків зараження ВІЛ склало 1,8 [1,6-2,1] мільйона; тільки в 2016 році число людей, які померли від супутніх СНІДу хвороб, склало 1 [0,83-1,2] мільйон. У 2016 році показник нових випадків зараження ВІЛ-інфекцією серед дорослих, за оцінками, знизився на 11% відносно 2010 року. Показник смертності внаслідок СНІДу знизився на 48% щодо пікового показника 2005 року.

В Україні – День працівників прокуратури(У Х столітті почало формуватися княже законодавство давньоруської держави Київської Русі. Ще княгиня Ольга, встановивши норми і пункти збору данини, посилила функції нагляду. Статути князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого внесли важливі нововведення у фінансове, сімейне і кримінальне право. Велике значення у формуванні правової системи мало прийняття зведення великокнязівських законів, яке отримало назву «Руська правда». Суттєва роль у «Руській правді» відводилася нормам кримінального процесу і права. У 1578 році на сеймі Речі Посполитої було утворено Луцький трибунал – вищий суд України. В 1579 році в Батурині був утворений Український трибунал, який складався з семи департаментів. Депутати трибуналу щорічно обирали прокурора (інстігатора), який спостерігав за порядком подання позовів до суду. Посада прокурора збереглася в Україні і в XVII сторіччі. В Українському трибуналі разом з гетьманом і іншими вищими чинами засідав і прокурор.

Слід зазначити, що на Нюрнберзькому процесі головним обвинувачем від Радянського Союзу був прокурор Української РСР Руденко).

А ще сьогодні Міжнародний день невролога, День Антарктиди.

1 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1135 - По смерті останнього короля з нормандської династії Генріха Боклерка за владу в Англії почалась збройна боротьба між французькими родинами Блуа і Анжу. Відома як Анархія, через 20 років вона закінчилась перемогою нормандського герцога Генріха Короткий Плащ, який став першим Плантагенетом на англійському престолі.

1640 - Близько 40 заколотників захопили королівський палац у Лісабоні, змусили намісницю Португалії Маргариту Савойську зректися посади віце-королеви і проголосили королем Португалії Жуан Браганського, представника бічної гілки Бургундської династії. До кінця місяця практично вся Португалія перейшла на бік нового короля, що поклало край 60-річній династичній унії корон Іспанії та Португалії.

1783 - Піднявшись у повітря з двору палацу Тюільрі в Парижі, професор Жак Шарль і Ніколя-Луї Робер здійснили перший пілотований політ на кулі, наповненій воднем. Він тривав 2 години і 5 хвилин, за які куля пролетіла 36 км, досягнувши максимальної висоти 550 метрів, і успішно приземлилась у містечку Нель-ла-Валле.

1 грудня 1800 Вашингтон був наділений статусом столиці США. Територію нової столиці назвали округом Колумбія на честь Христофора Колумба, а саме місто - Вашингтоном на честь першого президента США. Розробкою плану нового міста зайнявся військовий інженер і учасник війни за незалежність П'єр Ланфан. Архітектура сучасного Вашингтона увібрала в себе всі стилі, напрямки та епохи. У Вашингтоні розташовані резиденція президента США - Білий дім, Конгрес, Верховний Суд та інші федеральні установи, а також представництва найбільших корпорацій, банків, адвокатських контор, штаб-квартир різних організацій. Тут знаходиться Національна академія наук, Ботанічний сад, Смітсонівський інститут, п'ять університетів, більше сотні музеїв.

1804 - перший консул Франції Наполеон Бонапарт обвінчався зі своєю дружиною Жозефіною. Цивільна процедура укладення шлюбу відбулася ще у 1796 р. Наступного дня Наполеон був проголошений імператором, а Жозефіна, яка наполягала на вінчанні, стала імператрицею

1825 - По смерті Олександра I на престол Російської імперії зійшов його син Микола I.

1835 - побачила світ перша книга казок видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена

1879 - народовольці влаштували вибух на залізниці під Москвою з метою убити Олександра II. Цар не постраждав завдяки випадку - зловмисники не знали, що царський поїзд помінявся місцями з поїздом супроводу і підірвали другий, а не перший потяг

1891 - американський учитель фізкультури Джеймс Нейсміт, щоб зайняти чимсь учнів під час довгої зими, запропонував їм закидати футбольний м'яч у кошики з-під персиків. Так у Спрінгфілді, штат Массачусетс, було винайдено баскетбол

1913 - на заводах американської компанії "Форд" уперше запровадили безперервну складальну лінію - конвеєр, з якого через кожні 2 години 38 хвилин сходив автомобіль

1918 - Від імені сербського короля Петра I спадкоємець престолу Олександр I Карагеоргієвич проголосив створення Королівства сербів, хорватів і словенців (з 1929 р. — Югославія). Принц-регентом став його батько, Петр I Карагеоргієвич. Нове Королівство було складене з досі незалежних королівств Сербії і Чорногорії (які об'єднались за місяць до того), а також частини території Австро-Угорщини.

1934 - В Ленінграді (нині — Санкт-Петербург) в Смольному інституті, резиденції місцевого парткерівництва, був вбитий лідер комуністів міста і області Сергій Миронович Кіров. Обставини злочину, скоєного комуністом Ніколаєвим, до сих пір залишаються невиясненими, однак вбивство одного з чільних керівників ВКП(б) було використане Сталіним для організації в країні Великого Терору — цього ж дня ввечері було прийнято документ, що скорочував термін слідства по справах державної ваги до 10 днів, дозволяв розглядати справи за відсутності звинуваченого і виносити смертні вироки без права подальшого оскарження. Протягом року за звинуваченням у причетності до вбивства Кірова було страчено 14 чоловік і 103 отримали різні терміни ув'язнення.

1939 - Після нападу СРСР на Фінляндію сформовано маріонетковий комуністичний фінський уряд під керівництвом активіста Комінтерну Отто Куусінена, котрий проголосив створення Фінської Народної Республіки. Однак "уряд фінських демократичних сил" так і не отримав ніяких повноважень через невдачі СРСР у військовій кампанії проти Фінляндії, а після підписання 12 березня наступного року мирного договору був просто "забутий".

1944 – наказ Наркомату внутрішніх справ СРСР про створення в його складі Головного управління з боротьби з бандитизмом, одним із завдань якого була боротьба з «націоналістичним підпіллям» у Західній Україні та Балтії.

1 грудня 1945 року була заснована Міжнародна демократична федерація жінок. Це сталося на Міжнародному жіночому конгресі, який проходив у Парижі в складний час - відразу після закінчення Другої світової війни. Федерація підтримує зв'язок з ООН і бере участь в її діяльності, а також в роботі її спеціалізованих установ - ЕКОСОС і ЮНЕСКО.

1 грудня 1953 року в газетних кіосках Чикаго з'явився перший номер чоловічого журналу "Playboy". Видання вийшло накладом 70 тисяч примірників. Його засновник Х'ю Хефнер сумнівався, що коли-небудь випустить другий номер. Але за тиждень розійшлися три чверті тиражу, а до кінця першого десятиліття журнал продавався тиражем більше мільйона примірників. До речі, саме Хефнер придумав раз на місяць поміщати на розгорнутому внутрішньому вкладиші журналу фотографію красивої оголеної дівчини. Перший номер "Playboy" прикрасила фотографія Мерилін Монро з еротичного календаря за 1949 рік. У різний час для журналу позували Елізабет Тейлор, Сінді Кроуфорд, Памела Андерсон та інші відомі жінки. Для багатьох зірок шоу-бізнесу та кіно "Playboy" став стартовим майданчиком. Сьогодні "Playboy" - один з найвідоміших у світі брендів.

1955 - Швея-негритянка Роза Паркс відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в муніципальному автобусі в місті Монтгомері (штат Алабама), за що була заарештована поліцією. На знак протесту проти прояву расизму темношкіре населення Монтгомері під керівництвом бабтистського проповідника Мартіна Лютера Кінга протягом року бойкотувало міські автобусні поїздки. В результаті тривалого судового розгляду 13 листопада 1956 року Верховний суд США відмінив закон про сегрегацію в міському транспорті і через 381 день Роза Паркс була серед перших чорношкірих, хто проїхався міським автобусом. Це була перша перемога Мартін Лютера Кінга і його руху за ненасильницьке відстоювання громадянських прав.

1 грудня 1959 року у Вашингтоні був укладений договір про Антарктику, що передбачає демілітаризацію району Антарктиди, використання його у виключно мирних цілях і перетворення в зону, вільну від ядерної зброї. Він набув чинності 23 червня 1961 року після його ратифікації 12 державами - початковими учасниками, чиї вчені проводили активні дослідження на території Антарктики. Зараз членами Договору є 46 країн, частина з яких - консультативні сторони. Договором заборонено створення в районі південніше 60-ї паралелі південної широти військових споруд, проведення військових маневрів, випробувань будь-яких видів зброї, ядерних вибухів, розміщення і поховання радіоактивних відходів, також заборонено в цьому районі проведення будь-яких заходів військового характеру, що, перш за все, направлено на створення умов для захисту вразливої екосистеми Антарктики. Що стосується живих ресурсів, то договір жорстко регламентує їх промисел. Будь-яка діяльність в Антарктиці, навіть туризм, а тим більше судноплавство, рибальство, прокладка кабелів і трубопроводів, перш, ніж вона буде дозволена, повинна на міжнародному рівні пройти процедуру попередньої оцінки її впливу на навколишнє середовище Антарктики.

1962 – Микита Хрущов відвідав виставку художників, після чого в СРСР почалося цькування абстракціонізму.

1981 - на Чорнобильській АЕС став до ладу 3-й енергоблок потужністю 1 млн. кВт

1989 – зустріч Папи Івана Павла ІІ з керівником СРСР Михайлом Горбачовим започаткувала офіційну легалізацію УГКЦ.

1990 - Будівельники підземної траси під Ла-Маншем між Великою Британією та Францією пробили перший із трьох запроектваних тунелів — в породі було зроблено отвір достатнього розміру, щоб французи і британці могли потиснути руки на глибині 40 метрів під землею і водою. Офіційне відкриття тунелю відбулось у травні 1994 року.

1991 - Більше 90% відсотків громадян України, що взяли участь в референдумі, висловилось за незалежність другої за значенням республіки СРСР. Одночасно з референдумом проводились і президентські вибори, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України. За нього проголосувало більше 61% виборців.

1991 - На президентських виборах, котрі проводились одночасно з референдумом про незалежність України, 20 мільйонів виборців (61%) віддали свої голоси за Леоніда Кравчука, котрий став першим всенародно обраним Президентом України. Опозиція не виставила єдиного кандидата. Найбільш реальний суперник Кравчука, лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл, отримав підтримку 7,42 млн. виборців (23,27%). Третє місце посів голова УРП Левко Лук'яненко - 4,49% (1,43 млн.), четверте - заступник голови ВР Володимир Гриньов із ПДВУ (4,17%, або 1,33 млн.). П'яте - Ігор Юхновський (1,74%; 554,7 тис.), шосте - Леопольд Табурянський, Народна партія України (0,57%; 182,7 тис.)

1991 - Нурсултан Назарбаєв обраний президентом Казахстану на перших президентських виборах.

Молдавські сепаратистські території Придністров'я і Гагаузія теж обрали своїх президентів (Ігоря Смирнова та Степана Тополя)

1992 - На VII з'їзді народних депутатів Росії загострились протиріччя між законодавчою і виконавчою владами. Спроби депутатів обмежити повноваження виконавчих органів президент Борис Єльцин назвав "повзучим переворотом" і залишив зал засідань, закликавши зробити те ж саме своїх послідовників. Лише зусиллями голови Конституційного суду Валентина Зорькіна сторони знайшли компромісні рішення конфліктної ситуації і призначили на 11 квітня наступного року референдум з основних принципів нової конституції Росії.

1994 - Американська кінозірка Річард Гір і топ-модель Сінді Кроуфорд оголосили про своє розлучення після трьох років подружнього життя.

1994 - Український форвард Андрій Шевченко у матчі проти дніпропетровського "Дніпра" забив свій перший гол в складі київського "Динамо".

2004 - Верховна Рада, підтримувана багатосоттисячною вуличною маніфестацією, проголосувала за відставку уряду Віктора Януковича й відкрила прямий шлях до остаточної перемоги на президентських виборах демократичної коаліції.

Після голосування маніфестація перейшла по вулиці Грушевського на майдан. Між тисяч людей на даху жовтого мікроавтобуса з гучномовцями рухалися депутати від опозиції - Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Юрій Луценко, Валентина Семенюк, Віктор Терен

2019 - Німкеня Урсула фон дер Ляєн змінила Жан-Клода Юнкера на посаді президента Європейської комісії.

2019 - У місті Ухань у центральному Китаї зафіксовано перший випадок пневмонії невідомого походження, яку, як згодом було встановлено, спричинив бетакоронавірус 2019-nCoV.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА