З 10 грудня в Україні набирає чинності перший етап обмежень обігу пластикових пакетів – заборона використання безкоштовних пакетів у сфері обслуговування.

У пресслужбі Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів повідомляють, що відтепер у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів.

Між тим, заборона не торкнеться біорозкладних пакетів і надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипких продуктів та льоду.

Порушникам загрожують штрафи від 1700 до 3400 грн, а за повторне порушення сума штрафу становитиме від 3400 до 8500 грн.

" Практика, яка зараз вводиться в Україні, не нова. За аналогічними правилами живуть європейці, подібні обмеження встановили десятки країн світу…" – зазначив , в.о. міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець. За його словами, у Туреччині, лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їхнє використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 000 тонн пластику. В Ірландії після запровадження податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.