– За останній тиждень вперше можемо говорити про ста­білізацію епідеміологічного процесу. За минулу добу на Вінниччині зафіксовано ще 237 нових випадків захворювання на COVID-19. Померло 25 пацієнтів, одужало – 880. Це менше, ніж минулого тижня. На сьогодні 21 лікарня надає ста­ціонарну допомогу хворим на коронавірус. Завантаженість ліжок складає 54% — це свід­чить про стабілізацію епідпроцесу. На 2910 ліжках у стаціонарах ковідних відділень знаходиться 1560 пацієнтів. 143 па­цієнти — у реанімації, їх стан важкий, вони знаходяться на ШВЛ та СІПАП. Бо «Дельта» — агресивний вірус, який вражає, перш за все, легені і може призвести до летальних випадків, — заявила директор департаменту охорони здоров’я Він­ницької ОДА Ольга Задорожна.

За минулу добу на Вінниччині 237 нових випадків захворювання на COVID-19. Померло 25 пацієнтів, одужало – 880.

Найбільше нових випадків зареєстровано у місті Вінниці — 103. Серед лідерів поширення ковіду — Теплик, Бершадь, Іллінці, Жмеринка, Липовець, Гайсин. Найменше — до десяти нових хворих — у Погребищі, Козятині, Бару, Томашполі, Шаргороді, Калинівці, Тульчині, Могилеві-Подільському, Тростянці, Немирові, Хмільнику, Чернівцях.

За словами голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, на Він­ниччині кіль­кість інфікованих зменшується, але область поки залишається у «червоній зоні». І попередив про зміни правил карантину, які запроваджуються з 6 грудня.

Нові вимоги будуть стосуватися правил на «жовтому» рівні епіднебезпеки. Передбачено, громадські заклади, заклади культури, спортзали, ресторани зможуть працювати за умови вакцинації всього персоналу принаймні однією дозою або наявності негативного тесту чи сертифікату про одужання.

Це ж правило стосується і прийому відвідувачів. Останні повинні бути вакциновані принаймні однією дозою або мати сертифікат про одужання чи негативний тест.

Тобто для роботи та відвідування закладів на «жовтому» рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати хоча б «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасову довідку 063-О, видану лікарем, який проводив щеплення.

Людмила ПОЛІЩУК