Особливо незрозуміло це, коли президент Зеленський у своїй промові намалював райдужним наше сьогодення і завтра.

А тут – стрибок у гривні за кілька місяців. У вересні-жовтні долар можна було купити за 26, 3 грн.

Тепер за 27. 3.

Що буде далі? Адже експорт, особливо восени, не зменшився. Надходження доларів від нього  стабільні. То чому такий стрибок?

До початку листопада 2021 року курс гривні постійно зміцнювався. За дев’ять місяців цього року національна грошова одиниця «виросла» щодо долара США на 6% – з 28,27 до 26,30 грн.

На думку експертів, сплеск стався через інформацію, закинуту у ЗМІ, що на міжбанку паніка, мовляв, нерезиденти масово виходять з ОВДП. Хоча це було не зовсім так. Тобто масовості не було. Було продовження тенденції, яка розпочалася ще з літа.

Однак сплеск стався, і ті, хто намагався зрозуміти ситуацію, згадали все: і «зелені» 16,3 млрд грн, які іноземці отримали від «ГарПоку». І загрозу масштабного вторгнення з боку РФ. І придбання валюти для закупівель імпортного вугілля. І це все почуло населення, яке побігло в обмінники. Далі естафету підхопив готівковий ринок, формуючи додатковий тиск на курс міжбанку.

Тут  експортери, коли побачили падіння курсу гривні, притримали продаж своєї валюти, аби продати згодом дорожче і отримати більше гривні.

Пікантності всьому додавало те, що ці події передувати чорній п’ятниці – традиційному розпродажу всього і вся. Зокрема на закордонних сайтах, де українці купують за валюту. І ще один разовий сплеск призвів до того, що додаткову потребу у валюті відчули банки, які мають забезпечувати ці розрахунки.

Хоча, в принципі, золотовалютних резервів у Нацбанку достатньо. І до цього НБУ скуповував валюту. Так, у січні – жовтні 2021 року Нацбанк купив у резерви $3 млрд 606,7 млн, а продав $984,7 млн.

Тому долар можна стабілізувати, - вважають експерти.

Андрій Власенко