2 грудня 1906 року у Вінниці, в сім’ї лікаря народився Матвій Бронштейн – радянський фізик-теоретик, автор перших робіт з квантової теорії гравітації і його брат-близнюк Ісидор. В дружній сім’ї росла і донька Михайлина. Бронштейн відомий своїми роботами в області релятивістської квантової теорії, астрофізики, космології, квантової електродинаміки, теорії тяжіння. Дитинство прийшлось на роки Першої світової війни, революції і громадянської війни — він практично не навчався в середній школі і пройшов її програму самостійно.  На початку війни батька мобілізували, а мати з дітьми переїхала до Києва. Працюючи на заводі в Києві, зацікавився фізикою. Його перші кроки в цій науці направляв відомий радянський фізик Петро Савич Тартаковський. Дев’ятнадцятирічним юнаком, студентом електромеханічого технікуму, Бронштейн опублікував свою першу роботу посвячену спектру рентгенівського випромінювання, що була опублікована у відомому на той час німецькому фізичному журналі.

Ставши в 1926 р. студентом першого курсу Ленінградського державного університету він був автором шести статей з квантової механіки. Блискуче закінчивши університет в 1930 р., він вступає на теоретичний відділ Ленінградського фізико-технічного інституту. Був одним із найактивніших учасників ядерного семінару у фізтеху, товаришував з Левом Ландау. В листопаді 1935 р. захищає докторську дисертацію на тему квантування гравітаційного поля. Він вважався серйозним і перспективним фізиком-теоретиком, викладав у кількох університетах. Матвій Бронштейн одружився на Лідії ьЧуковській, доньці письменника Корнія Чуковського. В сім'ї виховувалася її донька від першого шлюбу Люша (Олена)

Матвія Бронштейна арештували у зловісному 1937 році, звинувативши  в активній участі у контрреволюційній фашистській терористичній організації. Вирок — розстріл з конфіскацією всього майна, був виконаний через 15 хвилин після оголошення, у підвалах НКВС.

Матвій Бронштейн прожив усього 31 рік. Йому пророкували блискуче майбутнє. Він був чудовим популяризатором науки, автором науково-популярних книг з фізики «Атоми і електрони», «Сонячна речовина» та ін. Йому були притаманні і прекрасні гуманітарні здібності: читав Дон Кіхота в оригіналі, як і наукові статті японською мовою; перекладав українську поезію російською мовою. Його ім'ям названо співвідношення Хопфа — Бронштейна.