Православна церква 3 грудня вшановує пам’ять святого Прокла. Він жив приблизно в V столітті, був єпископом в Константинополі, навчався богослов’я у самого Івана Златоуста. У Прокла був дуже великий обсяг знань в області Святого писання. Тому завдяки ораторському мистецтву у нього добре виходило проповідувати християнську віру. Відомо, що він став навіть свідком явлення Іоанну апостола Павла. В сані єпископа Прокл активно проповідує християнство. Святий прославився своїми чудесами та допомогою знедоленим. Наприклад, під час його єпископства стався руйнівний землетрус. Прокл разом з місцевими жителями вийшов на вулицю міста і молився.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день людей з обмеженими можливостями, ( Подія була проголошена Генеральною асамблеєю ООН в 1992 році. На жаль, сьогодні багато людей страждають від невиліковних хвороб чи травм, які обмежують їхні фізичні можливості. Близько 15% жителів планети не можуть виконувати звичні для здорової людини функції) Всесвітній день комп’ютерної графіки, (Започаткувала свято американська компанія Alias у 1998 році. Дату святкування вибрали на честь абревіатури тривимірної графіки (3D): де “3” – число, а “D” – місяць грудень (англійською December) Міжнародний день боротьби з пестицидами (Дату обрали не випадково. Саме 3 грудня 1984 року сталася катастрофа, коли після вибуху на заводі пестицидів в Індії (Union Carbide) в атмосферу стався викид смертельного газу. Трагедія призвела до більш ніж 200 тис. смертей та пів мільйона випадків важких недуг в наступні роки)

3 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

У 1586 році в Англію з Колумбії прибули кораблі, які вперше в Європу завезли картоплю.

У 1775 році відбулося перше офіційне підняття американського прапора на борту морського судна “Альфред”.

1879 • У своїй лабораторії в Менло-Парку Томас Едісон разом з помічником Френсісом Аптоном продемонстрували публіці роботу лампи розжарювання, розробленої ними за рік завдяки підтримці фінансистів Моргана і Вандербільта. Лампа з вугільною ниткою, поміщеною в вакуумну скляну колбу, могла неперервно горіти протягом чотирьох годин.

1896 • 29-річний Герман Голлеріт, конструктор табулятивної машини для підрахунку статистичних даних, зчитуваних зі спеціальних перфокарт, заснував компанію Tabulating Machine Company, котра після ряду злиттів і реорганізацій перетворилась у відому сьогодні корпорацію IBM.

1912 • Країни-члени Балканської ліги — Болгарія, Сербія, Греція і Чорногорія — підписали з Туреччиною перемир’я, що поклало край першій Балканській війні, двомісячному конфлікту, в ході якого союзники захопили всі європейські території Отоманської імперії за виключенням Константинополя (нині — Стамбул). 30 травня 1913 року у Лондоні було підписано мирний договір.

1920 – Михайло Фрунзе призначений командувачем радянських збройних сил України й Криму

1932 — Постановою Ради Народних Комісарів УСРР заборонено торгівлю м’ясом і худобою в областях України, які ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса. Постанова стала однією з причин Голодомору 1933 року.

1944 • В Афінах відбулись криваві сутички демонстрантів і прокомуністичних збройних формувань з поліцією, які переросли у протистояння по всій країні із коаліційним грецьким урядом, підтримуваним британською армією. Громадянська війна тривала до лютого наступного року і завершилась роззброєнням прокомуністичної Армії визволення Греції і відновленням монархії.

1952 • В Празі за звинуваченям у співробітництві із західними розвідками і сіонізмі повішено 11 високопоставлених функціонерів Чехословацької компартії, в тому числі її колишній генсек, віце-прем’єр Рудольф Сланскі. У 1963 році він був реабілітований, а в 1968 році — посмертно поновлений в рядах компартії.

1959 — У Ленінграді здали в експлуатацію перший у світі атомний криголам «Ленін».

У 1967 році в госпіталі Грут Шут, Кейптаун (ПАР), була проведена перша в історії медицини операція з пересадки серця. Хірург Крістіан Барнард пересадив 54-річному Луїсу Вашканському серце молодої жінки, яка потрапила в автомобільну катастрофу. Пересадка була здійснена успішно, але самостійно серце почало битися лише з третьої спроби. А препарати, застосовані під час двох перших спроб, різко знижували імунітет. Через 18 днів після операції Вашканський помер від пневмонії. Однак наступний пацієнт, Філіп Блайберг, прожив з пересадженим серцем більше 19 місяців. До кінця 1968 року в світі було зроблено вже близько 100 пересадок серця. Згодом виявилося, що пересаджене серце відторгається імунною системою організму. Але на початку 1980-х років, з відкриттям імунодепресантів, кількість таких операцій різко зросла. А в сучасній трансплантології пересадка серця стала рутинною операцією, після якої пацієнти живуть більше 10 років. У 1999 році Крістіан Барнард створив фонд для проведення благодійних акцій по всьому світу. Фінансував його сам, випускаючи екологічно чисті продукти і видаючи свої книги. Хірург надав фінансову допомогу дитячій клініці Інституту онкології в Мінську для постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Другий його фонд – “Серце світу” – допомагає дітям і матерям з країн з низьким життєвим рівнем.

1976 – у Києві здали в експлуатацію Московський міст через Дніпро

1979 – референдум в Ірані схвалив проект конституції країни, яка закріпила курс на ісламізацію суспільства: введено систему шаріатського судочинства, ісламської освіти, жінки надалі мали обов’язково носити чадру

1979 • В Цинцинатті (штат Огайо) під час спроби зайняти місця в концертному залі Ріверфронт-колізеум, де мав відбутися концерт групи The Who, загинуло 11 чоловік.

1984 • На хімічному комбінаті в індійському місті Бхопал сталась одна з найбільших в історії промислових катастроф: через несправність вентиля на місцевому хімічному комбінаті з виробництва пестицидів в атмосферу було викинуто близько 30 тон високотоксичного газу, що привело до негайної смерті 2 тисяч чоловік і пораненню 600 тисяч; 20 тисяч з них втратило зір, а ще 6 тисяч померло протягом року з дня аварії.

У 1989 році президент США Джордж Буш і генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов заявили, що їхні країни більше не є противниками. День увійшов в історію як офіційна дата закінчення “холодної війни”.

1990 • На перших з 1932 року загальнонімецьких парламентських виборах перемогу отримала правляча коаліція ХДС/ХСС. Федеральним канцлером знову став Гельмут Коль.

3 грудня 1992 року відбулася подія, що стала важливою віхою в історії розвитку технологій комунікації. Відбулася перша в світі передача СМС-повідомлення. Ідея створення подібного сервісу виникла в середині 1980-х років, коли велися роботи зі створення стандарту GSM. Група європейських інженерів (вони представляли різні компанії з різних держав Європи) в рамках даного проекту зробила вдалу спробу розробки і впровадження служби коротких повідомлень. Звідти ж з’явилася і абревіатура, яка тепер на слуху у більшості жителів планети: SMS( від англ. Short Message Service), що в перекладі означає буквально “Служба Коротких Повідомлень”. 3 грудня 1992 перша СМС-ка була відправлена з комп’ютера на мобільний телефон інженером Нейлом Папуортом. Зміст повідомлення було класичним поздоровленням з Різдвом, що складається їз двох слів: “Merry Christmas!”. Через 10 років можливість відправки і прийому коротких текстових повідомлень за допомогою мобільного телефону практично повністю витіснила з ринку пейджери. Цьому сприяло і поступове зниження вартості послуги СМС. Сьогодні СМС відіграє велику роль в повсякденному житті.

1997 – в Оттаві представники 121 країн підписали угоду, яка забороняє виробництво та розміщення протипіхотних мін.

Сьогодні число підписів під Оттавською угодою наближається до 150, але найбільші військові держави – США, Росія та Китай – поки що відмовляються її підписати

2004 • Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким результати виборів Президента України 21 листопада 2004 року були сфальсифіковані (дії Центральної виборчої комісії визнано незаконними, а протокол ЦВК — недійсним). Прогримів переможний салют під час вечірнього мітингу на переповненому помаранчевому майдані Незалежності

Тетяна КОНДРАТЬЄВА