Це день підтримки, розуміння, прихильності… Група денного догляду ГО “Паросток” Вінницького міськвиконкому об’єднала молодих вінничан з особливими потребами. Вул. Замостянська, 51, непримітні двері у підвальне приміщення, а там… Гарна вітальня, кухня, спортивна зала з тренажерами, велика туалетна кімната, робочі майстерні із сучасними швейними машинками, інструментами. Всюди пандуси. Добротний ремонт, просторо, чисто і затишно.

– Тут цікаво! Ми займаємось швейною справою, вишиваємо, ліпимо, малюємо, варимо запашне мило. Зараз, наприклад, готуємо іграшки на новорічну ялинку, – розповіла Таня Хуртенко.

– А ще вивчаємо правила української мови, пишемо диктанти, вирішуємо завдання з математики. Наш девіз — ми повинні самі активно допомагати суспільству, а не чекати, поки суспільство згадає про нас і надасть допомогу.

Окрема тема — відпочинок дівчат і хлопців, адже молода пора життя завжди потребує нових вражень.

– За запрошенням житомирян ми з чотирма нашими вихованцями відвідали семінар із здорового способу життя. Вивчали скадинавську ходу, посильні фізкультурні вправи, знайомились із сусіднім містом Житомиром, – згадувала Оксана Щербацька, заступниця голови “Паростка”.

– Вже кілька років підряд влітку наші підопічні відпочивають у християнському таборі “Джерело любові” на Старому місті у Вінниці. Раніше, до ковідного карантину, ми писали листи, прохання, організовували безкоштовні екскурсії, відвідували театр, філармонію, кіно, музеї. Зараз, на жаль, все це обмежено. Та знаходимо інші заняття.

А от із фінансами у вихованців “Паростка” не густо. За їхніми словами, пенсія на групах інвалідності — 1700-1800 грн. Правда, більшість живуть з батьками, але працювати і заробляти не можуть. Та й адміністрація закладу на мінімалці, так що допомога благодійників вкрай потрібна.

Цього дня “Паросток” відвідали друзі із Червоного Хреста, із обласної Ради жінок, із профспілки. Принесли подарунки – продукти, кухонне обладнання, солодощі, фрукти від СФГ “Перлина Поділля” с. Попівці. Всі разом дружно чаювали, обговорювали плани на святкування Дня Святого Миколая і Нового 2022-го року.

Ірина ЗОНОВА