Які ще важливі рішення ухвалили на сесії обласної ради.

Низку важливих змін до обласного бюджету ухвалили депутати на сесії Вінницької обласної ради 26 листопада.

З обласного бюджету виділені кошти на підтримку обласної «інфекційки» і розгортання додаткових «ковідних» ліжок, на призові виплати спортсменам, а також на зарплату й оплату «комуналки» в обласних закладах.

Зокрема близько 1 млн 600 тис. грн рішенням сесії спрямували на оплату енергоносіїв у комунальних закладах. Ще близько 1 млн грн – на заробітну плату.

– Перш за все, це було необхідно, щоб не допустити виникнення простроченої кредиторської заборгованості в обласних комунальних підприємствах із заробітної плати та розрахунків за спожиті енергоносії, — розповів голова обласної ради Вячеслав Соколовий. – Маємо підтримати наші комунальні заклади, тим більше, коли йдеться про спеціалізовані школи-інтернати.

Ще одне важливе рішення – виділення майже 4 млн грн для обласної інфекційної лікарні. Там, у колишньому приміщенні психіатричної лікарні №2, до кінця року планується обладнати стаціонарне відділення і розгорнути 100 «ковідних» ліжок, в тому числі три – реанімаційні.

- Це будівля, кілька поверхів якої нині займає обласний комунальний заклад «Клінічний Центр інфекційних хвороб». Частина приміщень колишньої психлікарні не використовується. Саме там і буде розміщено нове «ковідне» відділення. Усі 100 ліжок будуть обладнані централізованим киснепостачанням, — зазначив Вячеслав Соколовий.

– Підтримка медичної галузі — один з пріоритетів обласної ради, тим більше в умовах пандемії. На сьогодні на боротьбу з ковідом з обласного бюджету ми уже спрямували близько 20 млн грн. На цій сесії знову виділили кошти, які необхідні для ефективної роботи медичного закладу і відповідно – надання якісної медичної допомоги жителям Вінниччини.

Із виділених коштів для обласної «інфекційки» на реконструкцію будівлі та прокладання кисневої мережі призначається понад 1,97 млн грн. Ще 1,95 млн грн – на закупівлю апаратів ШВЛ високого класу.

Віднайшла обласна рада і кошти на фінансову підтримку Печерської обласної лікарні відновного лікування – їй спрямують 250 тис. грн. Ще 1,5 млн грн отримає обласний пансіонат для осіб з інвалідністю і та осіб похилого віку.

- За ці кошти в одному з блоків закладу будуть створені найсучасніші умови для перебування підопічних. В кімнатах зроблять ремонт та обладнають їх сучасними меблями, кнопками виклику персоналу, спецліжками для осіб з інвалідністю, побутовою технікою, — розповів Вячеслав Соколовий.

Підтримали депутати і рішення про преміювання вінницьких олімпійців і паралімпійців, а також тренерів. На це направляється понад 2 млн грн. Серед тих, хто має отримати винагороди, – чемпіонка Паралімпійських ігор 2020 року Мар’яна Шевчук та бронзовий призер Олексій Денисюк.

- Системність і планомірність роботи – це те, чим відрізняється обласна рада цього скликання і що робить її діяльність ефективною. Сесії проводяться щомісяця. І це дає змогу не накопичувати питання та проблеми, а потім «гасити пожежі» чи «закривати діри», а вчасно реагувати на виклики, ухвалювати планові рішення і рішення на перспективу, — наголошує Вячеслав Соколовий. — Працюємо на людей і для людей, спрямовуємо кошти і на вирішення нагальних потреб, і на розвиток області.

Віктор МАРКОВИЧ