Чому один з кращих азербайджанських борців переїхав у Вінницю, яких результатів тут досяг та які перспективи розвитку греко-римської боротьби є у вінницьких спортсменів — в інтерв’ю з тренером Вінницького спортивного клубу з греко-римської боротьби «Олімп» та старшим тренером збірної України U-13 Тогрулом Юсіфзаде.

– У збірній Азер­байджану завжди був у трійці перших. Неодноразово ставав чемпіоном Азербайджану. Мріяв про Олімпіаду. Але доля розпорядилася інакше. Зустрів наречену і переїхав у Вінницю. Я був ще в ідеальній спор­тивній формі. Міг брати участь у різних міжнародних змаганнях, але багато часу було втрачено на отримання українського громадянства. Уже під українським прапором ставав призером міжнародних турнірів, чемпіоном України. Захистив «майстра спорту».

Але у 2013 році вимушено завершив свою спортивну ка­р’єру. Дуже довго був у відчаї, важко було змиритися з нереалізованими мріями.

Тому вирішив надолужити у тренерській роботі. У 2018 році створив клуб «Олімп». Це, до речі, був перший спортивний клуб з боротьби у Вінниці. Потім з’явилося ще п’ять, і я радий, що став поштовхом для розвитку греко-римської боротьби у нашому місті. Зараз серед моїх вихованців є чемпіони області, призери чемпіонатів України, переможці всеукраїнських та міжнародних турнірів. В «Олімпі» зараз тренуються мої сини. Старший, Алі, показує гарні результати, хоча займається трохи більше ніж 2 роки. Якщо ми хочемо бачити висококласних спортсменів, потрібно починати з дітей.

– Вас запросили бути старшим тренером збірної України U-13, з кого формуєте команду?

– 22-23 грудня планується великий всеукраїнський турнір у рамках «Дитячої ліги боротьби України». Його можна прирівняти до чемпіонату України, адже у цих змаганнях беруть участь найкращі спортсмени. У багатьох містах є потужні школи з боротьби: Київ, Маріуполь, Миколаїв, Одеса, міста Західної України. Тому переконаний, що команда у нас буде потужна!

- Ви нещодавно повернулися з навчально-тренувальних зборів, які відбувалися у Туреччині, розкажіть про свої враження.

- 24 листопада команда українських борців повернулась із м.Трабзон, Туреччина, де два тижні проходили навчально-тренувальні збори для збірної команди Дитячої ліги боротьби України, вікової категорії до 13 років. Такого ставлення до наших спортсменів я ще ніколи не бачив, хоча за свою спортивну кар’єру майже весь час проводив на зборах у різних країнах. Маю на увазі саме молодшу вікову категорію. Тому що ставлення до старших спортсменів, які професійно виступають — це одне, а те, що маленьких бор­ців так зустрічають — це фантастика! За час нашого перебування у Туреччині до нас завітав міністр транспорту та розвитку інфраструктури Туреччини пан Мехмет Джахіт Турхан, приймав у себе мер міста Трабзон Ахмет Метин Генч. Команду постійно відвідували та запрошували на вечерю очільники та меценати місцевого спорту. Керівником української команди був Олег Чекулаєв — засновник та голова Дитячої ліги боротьби України. Ми змогли домовитись про проведення там міжнародного турніру під егідою Дитячої ліги боротьби України. Я вважаю - це прорив для розвитку нашого виду спорту, тому що співпраця з такою потужною країною, як Туреччина, де боротьба дуже розвинена, дасть гарний поштовх та стимул до розвитку греко-римської боротьби у нашому регіоні та країні в цілому.

- Ще плануються виїзні збори?

- Так, у наступному році навчально-тренувальні збори для збірної команди Дитячої ліги боротьби України будуть проводитися у Грузії та Азербайджані. На організаційному рівні вже все домовлено. Ведуться перемовини із Естонією. Багато країн слідкують за нашою діяльністю і зацікавлені у співпраці. І це дуже добре, бо обмін досвідом завжди йде на користь, діти розширюють свій світогляд, змінюють ставлення до спорту, до своєї ролі у ньому.

Спілкувалася
Людмила ПОЛІЩУК