У Василівці на Тиврівщині Олександр Джига створив власну ферму. Окрім овочів та фруктів, чоловік успішно вирощує там коштовні гриби — трюфелі.

Все дитинство, нічого не підозрюючи, він разом із місцевими харчувався цим грибом. Його родина збирала трюфель відрами та робила з ним… вареники.

Однак, коли фермер дізнався, що прямо-таки ходить по делікатесу, ціна якого вимірюється тисячами євро за кілограм, то активно взявся за розвиток бізнесу, сподіваючись відродити трюфельну справу на теренах України.

– Перша трюфельна плантація, з якою я познайомився особисто, була закладена ще Суворовим двісті двадцять два роки тому. І на тій плантації збирав гриби мій прадід, який навчив мого діда, а вже мій дід навчив батька. Так і я почав збирати трюфель. Хоча не догадувався, що це він, — розповідає Олександр.

— Усі сили та ресурси вкладаю у трюфельний бізнес. Справу разом із родиною та друзями довелося починати з нуля. Коли взнали ціну трюфеля, одразу змінилося ставлення.

Трюфель у цьому році чоловік один раз тільки їв, бо гості приїхали, треба було пригостити. «Ми хочемо все узаконити, щоб була ліцензія, генетичний паспорт, щоб ми могли експортувати, офіційно продавати. Тому намагаємося кожну копійку зекономити», — додав фермер.

Він переконаний, що у селі можна заробляти дуже багато, якщо до справи підходити з розумом і бути готовим вкладати гроші й ризикувати. Крім того, слід виходити за межі власного городу та продумувати, як краще реалізувати свій продукт.

На нестачу клієнтів Олександр не скаржиться. Коштовний гриб «земляне серце», як його ще називають, закуповують ресторатори та звичайні люди, які хочуть посмакувати «делікатесом замор­ським» першої свіжості. Чорний літній трюфель занесений до Червоної книги. Ми його хочем від­новити, щоб у ньо­го було майбутнє в Україні в більших масштабах.

Народився Олександр Джига в Сутисках, навчався у Він­ницькому аграрному університеті, нині керівник та співзасновник товариства з обмеженою відповідальністю «Санберрі Україна».

Перші гроші йому принесла перемога в конкурсі «Бізнесмен за три хвилини». Як Олександр сам розповів: «На конкурс я потрапив не з власної ініціативи. Друзі затягнули. На конкурсі я представив проєкт з вирощування перців в теплицях вартістю 150 тисяч гривень. Я розказав, що і як маю зробити, куди здаватиму продукцію, де шукатиму постачальників.

Мій проєкт був найдетальнішим. Мабуть, тому інвестор повірив мені, вклав у нього гроші, а зі мною уклав контракт».

Довго вагався, що вирощувати, але коли вивчив ринок, то стало зрозумілим, що тільки перці. Встановив дві теплиці, накрив їх цупкою плівкою.

Одну використовує для вирощування розсади, іншу – товарних плодів. Тепер основний вид діяльності – вирощування трюфелів.

Соломія КАЛЮЖКО