За релігійним календарем  сьогодні день пам’яті святого Амфілохія Іконійського. Був єпископом Іконії, другом Василія Великого і Григорія Богослова. Один з Отців церкви. Народився святий Амфілохій в побожній родині в Каппадокії (Мала Азія). В молодості хотів стати адвокатом, але пізніше вирішив покинути світ і присвятити себе служінню Богу. Жив в пустелі, де для себе вирощував різну городину. В 374 році був обраний єпископом міста Іконії. Тоді ж він скликав Іконійський Синод, на яких засудив єретиків-македоніян, які заперечували божество третьої Особи Божої. На цю темі Амфілохій навіть написав твір. За вірність Бог наділив Амфілохія даром зцілення молитвою.

6 грудня українці святкують День збройних сил. Національні Збройні Сили захищають недоторканість і суверенітет України. Початком їх відродження вважається 2014 рік, коли з’явилася потреба швидко протистояти російській агресії. Тому за короткі терміни було відновлено кількісний склад війська та насичено його сучасними видами зброї. В цей період особливу підтримку держава отримала від волонтерських організацій. Вперше День збройних сил України було відзначено в 1992 році.

6 грудня в Україні починається Всеукраїнський тиждень права. Святкується він з 2008 року. Це завжди той тиждень, який містить у собі 10 грудня – День прав людини. Заздалегідь українці планують різноманітні заходи, які допомагають суспільству краще зрозуміти свої права. Проводяться екскурсії для дітей різного віку в органи виконавчої влади.

6 грудня у світі святкують День народження мікрохвильової печі. Її винахідником став американець Персі Спенсор. Він був інженером і звернув увагу, що надвисокочастотні хвилі можуть нагрівати продукти. Це було, коли Персі стояв поруч з магнетом, лампою, яка генерує мікрохвилі. В його кишені був шоколад, що почав танути. Патент на пристрій, який готує їжу за допомогою мікрохвиль, винахідник отримав в 1945 році. А вже в 1949 світ побачила перша мікрохвильова піч “Raytheon”. На той час техніка була дуже громіздка і важка (розмір 183 см, а вага – 340 кг). Тому використовували її лише в армії. А от звична для нас мікрохвильова піч з’явилася в Японії (фірма “Sharp”) в 1962 році.

А ще сьогодні у світі святкують День народження Санта-Клауса. Хоча нашій культурі він не близький, але сучасні українські діти знають все про нього з мультфільмів і зарубіжних казок. Прообразом Санта-Клауса став Святий Ніколас, який приходить до дітей в Нідерландах. Після міграції в Північну Америку переселенці взяли з собою і свої традиції. Місцевим індійцям важко було вимовити правильно ім’я святого, тому поступово воно трансформувалось в Санта-Клаус.

6 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1240 рік – орда хана Батия захопила Київ і підпалила Десятинну церкву; Збудована в 996 році, вона була першою на Русі кам’яною церквою. Князь Данило Галицький, що княжив у Києві, на той час виїхав з міста, залишивши замість себе воєводу Дмитра. Мороз, який скував заболочену заплаву Хрещатицького ручаю (вона захищала найуразливіше місце – Лядські ворота), дозволив нападникам підвести стінобитну техніку до муру по всьому периметру. За даними літописів, каменеметальні машини “безперестану били день і ніч” і таки зробили у стіні пролом, куди увірвалися тисячі ординців. Сили були нерівними. Розуміючи, що всієї території Верхнього міста йому вже не втримати, Дмитро відвів уцілілих оборонців Києва у град Володимира. Вранці 6 грудня підкріплені свіжими силами ординці прорвали укріплення міста Володимира в районі Софійських воріт, названих пізніше Батиєвими. Оборонці запекло, на смерть боролися за кожну вулицю, кожен будинок. Чи не найдовше трималася Десятинна церква, але зрештою впала і вона. Дмитро був поранений, але Батий, вражений хоробрістю воєводи, наказав не вбивати його Від завданих ордою непоправних втрат місто так і не оговталось, втратило княжий статус, а чисельність населення відновило лише за шість століть.

1370 – великий князь литовський Ольгерд узяв в облогу Москву.

Простоявши під містом вісім днів, він почав просити вічного миру, пропонуючи видати свою дочку за двоюрідного брата князя Дмитра Івановича – серпуховського князя Володимира Андрійовича

6 грудня 1492 перша експедиція Колумба, через 40 днів після того, як вона сповістила світ про існування Хуани (нині – Куба), в 100 км на південний схід від неї вона відкрила ще один великий острів – Гаїті. Назва країни з мови індіанців таїно перекладається як”гірська країна”. Спочатку острів був названий Еспаньйола, тобто Іспанська. У 1677 році Гаїті перейшов під контроль Франції. Місцеве населення – індіанці – було знищено, а його місце зайняли ввезені з Африки негри-раби. 1 січня 1804 року чорношкірі гаїтянці утворили незалежну державу на чолі з Дессаліном. А мулати утворили свою республіку на чолі з Олександром Петіоном. У 1825 році Франція визнала незалежність Гаїті, але натомість наклала на Гаїті величезну контрибуцію як відшкодування власності, втраченої колишніми рабовласниками в результаті гаїтянської революції 1804 року. У 1915-1934 роках Гаїті був окупований військами США, які залишили при владі еліту мулатів. Сьогодні на острові Гаїті розташовані дві держави – Домініканська республіка і Республіка Гаїті.

1648 – В ході Англійської революції загони Олівера Кромвеля на чолі з полковником Томасом Прайдом провели “чистку” англійського парламенту від представників пануючої партії пресвитеріан, які представляли інтереси лондонської буржуазії і виступали за угоду з королем Карлом: 45 чоловік було заарештовано, 186 втекли, 86 осіб були відсутні добровільно, а 83 членам парламенту було дозволено увійти в парламент тільки після офіційної відмови від голосу за прийняття умов короля; ще 71 чоловік спочатку були прихильниками перевороту. В очищеному парламенті, званому «охвістям», переважали індепенденти, які прагнули до встановлення республіки. Створений палатою громад Верховний суд постановив стратити короля Карла I.

1741 – У Росії відбувся двірцевий переворот — імператорський престол посіла Єлизавета Петрівна, дочка Петра І, яка усунула від влади малолітнього Івана VI Антоновича і його регента-матір Анну Леопольдівну.

6 грудня 1768 року в Единбурзі (Велика Британія) вийшов друком перший зошит першого тому “Британської енциклопедії, або словника мистецтв і наук, складеного за новим планом”. Ідея проекту енциклопедії належала видавцеві і книготорговцю коліну Макфаркуеру і граверу Ендрю Беллу. Енциклопедія виходила майже щотижня у вигляді окремих брошур з досить великими есе на різні теми до 1771 року.

Всього було надруковано 100 таких зошитів: 2 400 сторінок тексту і 160 ілюстрацій. Незважаючи на чималу на ті часи ціну – 12 фунтів, енциклопедія стрімко розійшлася по країні трьохтисячним тиражем. У 1870 році видавництво перейшло під егіду газети “The Times” і переїхало до Лондона, де були випущені 9-е і 10-е видання. 11-е – “Кембриджське” видання, в якому енциклопедія практично набула сучасного вигляду, випустив Кембриджський університет за участю 1500 експертів. У 1901 році “Британіка” перемістилася в США. Авторами “Британники” є провідні світові експерти, серед яких десятки лауреатів Нобелівської премії. У різний час статті для “Британники” писали Зигмунд Фрейд, Альберт Ейнштейн, Марія Кюрі, Генрі Форд, Лев Троцький.

1862 – російський імператор Олександр II затвердив проект створення ракетного заводу в Миколаєві, представлений вченим-артилеристом Костянтином Константиновим

1869 рік – в Африці відкрито родовище алмазів; Нині регіон забезпечує 50 % світового видобутку алмазів.

1877 рік – виходить перший номер газети “Вашингтон пост”;

1877 рік – Томас Едісон робить на фонографі (власний винахід) перший запис людського голосу;

У 1912 році при розкопках в єгипетській амарні був виявлений бюст Нефертіті.

1917 – Парламент Фінляндії затвердив звернення сенату «До народу Фінляндії», в якому проголошувався намір Великого князівства Фінляндського вийти зі складу Росії, і почав розгляд нової конституції, за якою Фінляндія мала стати суверенною республікою.

6 грудня 1917 року під час Першої світової війни в канадському порту Галіфакс зіткнулися норвезький вантажний пароплав “Імо” і французьке вантажне судно “Монблан”. “Монблан” був допоміжним транспортом військово-морського флоту Франції. На його борту знаходилися бочки з сухою і рідкою пікриновою кислотою і ящики з тринітротолуолом і пороховою бавовною. Перед самим відплиттям в Галіфакс судно прийняло додатковий вантаж – бочки з бензолом – новим пальним для танків і бронеавтомобілів. Весь вантаж був суворо засекречений. За день до трагедії “Монблан” прибув з Нью-Йорка на зовнішній рейд Галіфакса, де повинен був дочекатися формування британського конвою для переходу в порт призначення – Бордо (Франція). Одночасно в шести милях від нього в гавані готувався вийти в море норвезький вантажний пароплав “Імо”. Вранці 6 грудня 1917 року “Монблан” і “Імо” майже одночасно почали виходити з портової гавані. Щоб уникнути зіткнення обидва судна зробили ряд маневрів, але запобігти катастрофі не вдалося. Від удару розкрилися кілька бочок з бензолом. Тертя металевих корпусів “Монблана” і “Імо ” викликало іскри. Бензол загорівся, і на судні почалася сильна пожежа. О 9 годині 6 хвилин ранку пролунав потужний вибух, який зруйнував всі будівлі, що знаходилися на набережній. Придонна хвиля, що утворилася в результаті вибуху, зірвала з якорів десятки суден. Загинули понад 2000 осіб, близько 9000 отримали важкі поранення, 25000 залишилися без даху над головою.  Це був  найбільший вибух у доатомну еру

1919 – Почався Зимовий похід Дієвої армії Української Народної Республіки в тилу Збройних сил півдня Росії. Упродовж піврічного рейду центральною Україною тилами спочатку білої, а згодом червоної армії українські бійці зберегли кістяк армії та продовжили боротьбу за державність. Партизанський рейд тилами більшовиків і денікінців став безпрецедентним за своїм характером і героїчністю. В поході під проводом Михайла Омеляновича-Павленка взяло участь близько 10 тисяч осіб, проте сам бойовий склад частин нараховував 2 тисячі багнетів, 1 тисячу шабель та 14 гармат.

За підсумком рейду Армія УНР була збережена. За час походу пройдено 2500 км, проведено більше 50 успішних боїв.

Усі учасники Зимового походу, що повернулися, були нагороджені найвищим орденом – Залізного Хреста

1921 рік – підписано англо-ірландський договір, по ньому через рік Ірландія здобула незалежність;

1956 – у Мельбурні під час XVI Літніх Олімпійських ігор відбувався найскандальніший матч в історії водного поло.

За місяць до того Радянський Союз увів війська в Угорщину, а в півфіналі збірна СРСР зустрілася з угорською збірною. Угорці змагалися затято й вигравали 4:0, але матч не був завершений через те, що між командами спалахнула бійка, басейн забарвився кров’ю. Зрештою збірна Угорщини стала чемпіоном (збірна СРСР здобула бронзові медалі), причому частина команди вирішила не повертатися на батьківщину, попросивши політичного притулку у США

1976 рік – американка Кітті О’Ніл встановила новий (на той час) рекорд швидкості для жінок на автомобілі Moticator SM1 з реактивним двигуном – близько 850 км/год;

1986 – в Оренбурзі – у школі-інтернаті №2 – засновано поп-групу “Ласковий май”.Її утворили керівник музичного гуртка інтернату Сергій Кузнєцов і 13-річний учень Юра Шатунов.

Сирота Шатунов із піснями на кшталт “Белые розы” став культовим персонажем поп-сцени останніх років існування СРСР

1991 рік – створення Збройних Сил України;

1991 рік – Куба і Естонія визнали незалежність України;

1997 – Через дві хвилини після зльоту військово-транспортний літак АН-124 “Руслан” рухнув на житловий квартал Іркутська. Катастрофа, що сталась  через послідовну відмову трьох з чотирьох двигунів, забрала життя 72 чоловік (всіх 23-х, хто знаходився у літаку).

1998 – лівий радикал Уго Чавес уперше переміг на президентських виборах у Венесуелі, набравши 56% голосів

2000 рік – відкритий новий хімічний елемент, ліверморій;

2003 рік – створено Львівський муніципальний духовий оркестр “Галицькі Сурми”.

2008 — у Греції спалахнули масові заворушення через вбивство в Афінах поліцейським підлітка.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА