Дівчина була освіченою, вивчала роботи відомих філософів, письменників, лікарів, знала кілька мов, мала ораторську майстерність. У християнство Катерину навернув сирійський ченець; за переказами, після хрещення їй уві сні з’явився Ісус Христос і вручив обручку.

Катерина прийшла на церемонію жертвопринесення, яке вчинялося в язичницькому храмі імператором Максиміном, і закликала його відвернутися від ідолів. Правитель, вражений красою дівчини, намагався спочатку переконати її словами, а потім наказав піддати катуванням. Одне зі знарядь тортур була зруйнована ангелом, що зійшов з неба. Дізнавшись про це, дружина Максиміна теж звернулася до християнства і почала звинувачувати свого чоловіка в тому, що він відмовляється визнати істинного Бога. У результаті і правителька, і свята Катерина були страчені.

Святу Катерину вважали покровителькою шлюбу та наречених, а також помічницею вагітних та породіль. У ніч на Катерину дівчата, що мріють про заміжжя, ворожили на наречених — наприклад, відламували гілку яблуні і клали під подушку, щоб здався суджений. Якщо ж у дівчини вже був хлопець на прикметі, вона потихеньку брала в нього якусь річ, а потім кругами катала навколо неї коровай, вірячи, що цей обряд змусить і молодця ходити кругами біля її будинку.

У вівторок, 7 грудня, в світі відзначають Міжнародний день цивільної авіації, Всесвітній день української хустки та День Шапки. В Україні цього дня святкують День місцевого самоврядування.

  • 1678 — Луї Геннепін першим з-поміж європейців побачив Ніагарський водоспад.
  • 1732 — у Лондоні відкрився театр Ковент-Гарден, домашня сцена Лондонського королівського балету та Лондонської королівської опери.
  • 1920 — Ліквідована Кубанська область; утворена Кубано-Чорноморська область РРФСР.
  • 1941 — Японська авіація знищила американську морську базу Перл-Гарбор.
  • 1972 — Вирушила 11 та остання у програмі “Аполлон” пілотована людьми місія на Місяць.
  • 1982 — У Форт-Ворті (Техас) уперше у світі застосована страта смертельною ін’єкцією.
  • 1988 — Землетрус у Вірменії силою 6,9 бала зруйнував міста Спітак та Ленінакан. Загинуло близько 25 тисяч людей.
  • 1991 — На зустрічі президентів Білорусі, Росії та України ліквідовано СРСР.