Тут за один гектар беруть від 3500 до 4000 доларів. Таке капіталовкладення окуповується за один – три роки, а особливо якщо держава не помічає цих оборудок.

За інформацією обласного Держзеокадастру, в області розпайовано 1,2 млн. га сільгоспугідь. Право на земельну частку отримали 507 тис. чоловік, з яких лише 5% обробляють свої наділи, 84% передали в оренду, а 9% не визначились що з нею робити та 1% невитребуваних паїв.

– У Вінницькій області чорний ринок землі працює багато років, земля купується та продається майже вільно. Для районів вартість роботи адвоката (юриста) по оформленню купівлі – продажу – однієї ділянки с/г призначення (паю) – 10 тис. грн. Деякі фермери вже накупили по 600 – 800 га землі таким чином. Для купівлі земельної ділянки в більш захищеної особи дізнаються середню оціночну вартість землі і формують ціну, відштовхуючись від неї. Але загальне правило – жоден продавець землі не отримав реальної ціни. Тобто покупці грабують всіх. Мені відомо, що найдорожчі землі у Гайсинському, Тростянецькому та Теплицькому районах – 500 гривень за сотку. Там найкращі характеристики чорноземів, – розповідає Богдан Луньов, вінницький юрист, що спеціалізується у галузі сільського – Одна із найпоширеніших схем продажу земля на чорному ринку – це оформлення договору оренди землі на строк 49 років. Дані договори оформляються згідно чинного законодавства, реєструються у встановленому законом порядку. Орендна плата сплачується наперед, це також належним чином оформляється. Переважна більшість покупців віддають перевагу саме такій схемі продажу. Адже покупець точно знає, що покоління, яке уклало цей договір оренди та віддало земельну ділянку, точно не отримає її назад після закінчення строку оренди, тому вважає її своєю, і небезпідставно. Саме таким чином укладений договір оренди землі дуже важко розірвати. Це дорого, а продавці в основному люди незаможні та неплатоспроможні.

– А які ще схеми використовують вінничани, щоб заробити на продажі землі?

– Оформляється фіктивний договір позики . У ньому вказується, що продавець земельної ділянки винен покупцю велику суму грошей. Потім покупець пише позов до суду про стягнення заборгованості, і просить стягнути в рахунок боргу земельну ділянку. Продавець землі визнає позов, або закінчують справу мировою угодою, в результаті право власності на земельну ділянку переходить до покупця. Але для ефективності цієї схеми потрібно давати судді хабар. Тому нині вона рідко використовується. Та й суттєвий удар по ній нанесло введення електронного реєстру судових рішень. Ще одна схема – це оформлення так званих “відумерлих” паїв. Тобто тих ділянок, власники яких померли, а спадкоємці через брак грошей, часу, бажання чи можливості не змогли вчасно оформити спадщину. Тому через суд юрист продовжує термін прийняття спадщини, яка складається із земельної ділянки, за законом, і покупець звертається із заявою про її прийняття. Дійсні спадкоємці отримують гроші і пишуть в нотаріальну контору відмову від прийняття спадщини на ім’я покупця. Таким чином, покупець отримує свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку(пай). Схема дороговартісна, але не надто складна.

– А де у Вінницькій області найдорожча земля?

– Ділянки, прилеглі до земель, які орендують великі землевласники. Я думаю, що читачі зрозуміли, про кого йде мова. Там за землю бійки страшенні. В середньому за пай беруть, виходячи з характеристик продавця : особи, хворі на алкоголізм, наркомани, психічно хворі, раніше судимі, старі та соціально незахищені грабуються нещадно. Я знаю випадок, коли особа, яка повернулась з місць позбавлення волі, отримала від фермера два відра горілки і померла за три тижні. А вона була спадкоємцем восьми земельних ділянок.

– То навіщо ж тоді люди продають землю, якщо невигідно?

– Дійсно, люди роблять велику дурницю, продаючи землю. Але вони не мають навіть наміру бути цій землі господарем. Психологія рабів. Однак в ринкових відносинах хтось має бути кращим, а хтось гіршим. Тож від цього нікуди не дінешся.