Ось як відповів на найпопулярніші питання по війні журналіст та головний редактор “Цензор.нет” Юрій Бутусов:

Отримую багато запитань від людей у зв’язку з повідомленнями в ЗМІ щодо ймовірного початку повномасштабних бойових дій, спробував це якось упорядкувати лаконічно.

1. Чи буде велика війна?

Велика війна вже йде, вона ведеться і на інформаційному, політичному та економічному фронтах, і військова загроза – це також інструмент для торгів в інших сферах. Концентрація військ може бути як ознакою наступу, так і частиною військово-політичного тиску на керівництво України.

2. Чи піде Путін у наступ у січні, як передрікає Міноборони?

Якщо говорити про вторгнення, як це масштабно зобразила Bild, то це малоймовірно. Росія має перевагу в повітрі, а низька хмарність і погана погода взимку обмежить застосування авіації і вертольотів. Крім того, взимку короткий світловий день, а російська армія, і особливо піхота, не забезпечена тепловізорами в кількості достатній для масштабних операцій вночі. Разом з тим, бойові дії можуть загостритися на локальних ділянках фронту на Донбасі за традиційним сценарієм локальної війни.

3. Який ймовірний сценарій вторгнення?

Найбільш ймовірно, що Росія зробить масштабну концентрацію військ навколо кордонів, а потім завдасть ряд коротких ударів на Донбасі. Там для цього є і хоч якесь політичне прикриття, і реальна військова необхідність відкинути наші війська від Донецька і Горлівки.

4. Коли може початися наступ Путіна?

Вони готуються постійно, але раптовості у росіян не буде. Російській армії для розгортання поблизу наших кордонів хоча б декількох дивізій необхідно кілька діб. Ці пересування обов’язково будуть помічені і нашою розвідкою і розвідкою НАТО, і тоді інформація буде набагато більш конкретна, ніж зараз.

5. Чи зможе Путін завоювати Україну?

Ні. Україна чинитиме опір, і отримає куди більш ефективну військову допомогу союзників. Наші слабкості – не в силі Путіна, а в нашій власній нездатності створити реалістичну стратегію, доктрину дій і сконцентрувати ресурси.

6. Що робити?

Готуватися до дій в екстремальних ситуаціях у міру сил і можливостей, бажано в компанії тих, кому довіряєш. Держава зробить все, що може, а все інше повинні будуть зробити добровольці і волонтери.

7. Що не робити?

Не панікувати. Не бігти в магазин і аптеку вигрібаючи все з полиць.

8. Скільки цей жах буде тривати?

Поки ми не поставимо своєю метою – перемогти. Поки наша держава не відмовиться від думок укласти мир за всяку ціну, поки ми не почнемо проводити структурні реформи держави, щоб збільшувати ціну війни для Росії. Ізраїль в стані війни більше 70 років, і навчився не тільки виживати, а й отримувати вигоду і розвивати високоорганізовану державу і суспільство. Тому продовжуємо опір і йдемо до перемоги, ніяких інших варіантів немає.