Православна церква 8 грудня вшановує пам’ять святого Климента. Він жив у I столітті і ріс у родині язичників. Одного разу рідний брат батька намагався спокусити матір Климента, вона не захотіла розголосу і збрехала чоловікові, що бачила уві сні ангела, який передрік їй виїхати з Риму на 10 років. Чоловік відпустив її з двома дітьми, а третього – Климента – залишив при собі. Пізніше діти були розлучені з матір’ю, їх виховала інша жінка, а, досягнувши повноліття, вони стали учнями святого Петра. Батько Климента незабаром вирушив шукати дружину, так його син залишився один . У своїх поневіряннях зустрів апостолів Петра і Варнаву, які хрестили його. Там же він зустрів і батьків, які теж звернулися до Христа. Після їх смерті Климент вірно служив Господу, а апостол Петро призначив його папою Римським. Він прославився даром зцілення хворих і здатністю виганяти злих духів з одержимих. Ще день назвали “Клим холодний”.

Цього дня у світі відзначаються День художника(Це свято було засновано 2007 року Міжнародною Асоціацією “Мистецтво народів світу”) І Всесвітній день клімату (з ініціативи кількох екологічних асоціацій Франції та Бельгії)

8 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1609 — в Мілані відкрилася Амброзіанська бібліотека, друга найбільша в Європі публічна бібліотека після Бодлеанської, відкритої в Оксфорді 1602 року. До Амброзіанської бібліотеки входить також картинна галерея. Давні рукописи були перевезені в Мілан з провінційного монастиря Св. Колумбана. При бібліотеці було відкрито типографію; тут же розміщувалась школа класичних мов, а також картинна галерея, заснована  Федеріко Борромео. Особливостю бібліотеки були вільно розставлені видання, які не приковували ланцюгами до полиць, як то було заведено з середньовіччя аби зашкодити крадіжкам. Приміщення зайняло дві третини площі колишнього монастиря і церкви Санта-Марія-делла Роза; у роки 2-ї світової війни вибух пошкодив будівлю і ту її частину, де зберігали лібретто стародавніх опер — всі вони були втрачені. Сьогодні в бібліотеці зберігаються 12 рукописів Леонардо да Вінчі, 12 тисяч малюнків європейських художників XIV—XIX століть, стародавнє видання «Іліади» (Ilia Picta, V ст.), Вергілій з ілюстраціями Сімоне Мартіні і маргиналіями Петрарки.

8 грудня 1863 року понад 2000 людей загинули під час пожежі в чилійській церкві Ла-Кампана. У день святкування Непорочного Зачаття в єзуїтській церкві Товариства Ісуса в центрі Сантьяго від гасової ламри спалахнула завіса, що прикрашала стіни церкви, і це призвело до пожежі, в якій загинуло від двох до трьох тисяч людей. Це найбільша пожежа в історії Чилі і одна з найбільших в історії людства.

1868 — у Львові засноване товариство “Просвіта”.

1881 — згорів віденський Рінгтеатр, у якому загинуло близько 850 людей (найжахливіша театральна пожежа у світовій історії).

1919 – Коаліція союзників (члени Антанти) визнала східним кордоном Польщі «лінію Керзона», юридично затвердивши окупацію Польщею етнічних українських земель — Холмщини, Лемківщини, Посяння і Підляшшя.

1941 – Після нападу японців на військово-морську та повітряну бази в Перл-Харборі, президент США Франклін Рузвельт отримав дозвіл від Конгресу на оголошення війни Японській імперії і підписав відповідне розпорядження. Цього ж дня війну Японії оголосила і Велика Британія. У відповідь 11 грудня війну США оголосили Німеччина та Італія, 13 грудня — Румунія, Угорщина і Болгарія.

1941 – у Польщі, в Хелмінському концтаборі неподалік Лодзі, гітлерівці вперше застосували отруйний газ для вбивства євреїв

1949 – Зазнаючи постійних і нищівних поразок від комуністичних сил під керівництвом Мао Цзедуна у громадянській війні, керівництво партії Гоміньдан перебазувалось на острів Формоза (нині — Тайвань) і визначила Тайбей  тимчасовою столицею Китайської Республіки. Це поклало початок існуванню двох китайських держав: Тайвань був країною-засновником ООН і одним з п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН. Лише у 1971 році Республіка Китай поступилася місцем в ООН Китайській Народній Республіці.

8 грудня 1955 року парламентська асамблея Ради Європи затвердила офіційний прапор цієї організації, що згодом перейшов у спадок Євросоюзу. У конкурсі на кращий проект прапора брали участь сотні художників. Переміг чиновник з апарату Ради Європи Арсен Хейтц, який і запропонував варіант – зірки на блакитному. В офіційному поясненні до рішення Комітету міністрів Європейської ради від 9 грудня 1955 року щодо прийняття прапора говорилося наступне: “На тлі блакитного неба західного світу зірки символізують народи Європи в колі, знак єдності. Число зірок незмінно, визначається рівним дванадцяти. Це число символізує досконалість і повноту… як дванадцять знаків Зодіаку представляють весь всесвіт, так дванадцять золотих зірок стоять за всі народи Європи, і за ті, що ще не можуть брати участь в побудові Європи в єдності і світі”.

У 1963 році сталася катастрофа Boeing 707 в Елктоні через попадання блискавки. Загинула 81 людина. Цей удар блискавки потрапив в Книгу рекордів Гіннесса як найбільш смертоносний.

1963 — у Неваді викрадений син американського співака Френка Сінатри. Френк Сінатра-молодший народився у 1944 році. Його батьки – співак Френк Сінатра і Ненсі Барбато. Відзначимо, що ЗМІ писали про викрадення Сінатри-молодшого у віці 19 років. Його звільнили через два дні після того, як батько віддав викуп у розмірі 240 тисяч доларів. Злочинці були спіймані. Він помер

16 березня  2016 року

1966 – В Егейському морі затонув грецький паром «Геракліон», здійснюючи черговий рейс з острова Кріт. Причиною катастрофи стала вантажівка-рефрижератор, яка зірвалася з кріплення і проламала ворота. Загинули 264 людини

1968 – на екрани вийшов фільм Михайла Швейцера “Золоте теля”.

В одній з найкращих екранізацій творів Ільфа і Петрова блискуче зіграли Сергій Юрський (Бендер), Зіновій Гердт (Паніковський), Леонід Куравльов (Балаганов), Євген Євстігнєєв (Корейко)

8 грудня 1980 року Джон Леннон був убитий в Нью-Йорку психічно неврівноваженим фанатом Марком Чепменом. У день смерті Леннон дав своє останнє інтерв’ю американським журналістам. О 22 годині 50 хвилин, коли Джон разом з дружиною Йоко Оно, повернувшись зі студії звукозапису Hit Factory, входили під арку свого будинку, Чепмен зробив п’ять пострілів йому в спину. Воротар викликав поліцейських, які на своїй машині доставили Леннона в госпіталь Рузвельта. Однак всі спроби лікарів врятувати легендарного артиста були марні. О 23 годині 15 хвилин Джон Леннон помер через велику втрату крові. Він був кремований в Нью-Йорку, прах Леннона був переданий Йоко Оно. Його вбивця Марк Чепмен за свій злочин відбуває довічне ув’язнення у в’язниці суворого режиму “Аттика”, біля міста Буффало (Нью-Йорк). Вже десять разів він подавав прохання про дострокове звільнення (останній раз у серпні 2018 року). Однак кожен раз ці прохання відхилялися. Йоко Оно ще в 2000 році послала лист в “Департамент зі звільнення” штату Нью-Йорк, в якому закликала не звільняти Чепмена достроково. У наступні роки вона ще не раз заявляла, що не буде відчувати себе в безпеці, якщо Чепмен буде звільнений. Про Марка Чепмена і його останні дні перед вбивством Джона Леннона зняті фільми “Вбивство Джона Леннона” і “Глава 27”.

1987 — у Вашингтоні генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган підписали договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

У 1991 році в Біловезькій Пущі президент Росії Борис Єльцин, президент України Леонід Кравчук і голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич підписали Біловезьку угоду про створення СНД і припинення існування СРСР. Протягом наступних чотирьох днів Біловезька угода була ратифікована парламентами трьох колишніх радянських республік, які денонсували «Договір про утворення СРСР 1922 року».У документі говорилося, що “Союз РСР як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування”, Стаття 1-я свідчила: “Високі Договірні Сторони утворюють Співдружність Незалежних Держав”. На сьогодні СНД фактично існує на папері.

1998 – у Чечні страчені четверо співробітників британської фірми “Грейнджер телеком”, яких сепаратисти викрали в жовтні й утримували як заручників. Фотографії та відеозйомка відрубаних голів Стенлі Шона, Пітера Кеннеді, Даррела Хікі і Рудольфа Пейчі обійшли весь світ

1999 – В Москві підписано Договір про створення Союзної держави Білорусі та Росії і принйнята Програма дій Республіки Біларусь і Російської Федерації по реализації положень цього договору. Він набув чинності 26 січня 2000 року, після ратифікації договору парламентами двох країн і обміну ратифікаційними грамотами між в.о.презідента РФ Володимиром Путіним і президентом РБ Олександром Лукашенком

У 2005 році закінчилося використання паровозної тяги в Китаї. На Цзітунскій залізниці були “загашені” всі залишилися в країні паровози.

2010 — із другим запуском SpaceX Falcon 9 та першим — SpaceX Dragon, SpaceX стає першою приватною компанією, якій вдалося успішно запустити, вивести на орбіту та безпечно повернути космічний апарат.

2011 – Список синглів, опублікований журналом Billboard на основі аналізу музичних чартів за 2011 рік очолила британська співачка Адель з піснею «Rolling in the Deep», яка очолювала хіт-парад Billboard Hot 100 сім тижнів підряд.

2013 — о 18:00 в Києві під час мітингу на Євромайдані повалено пам’ятник Леніну на Бесарабці.

2013 – Японські вчені зафіксували в Антарктиді рекордно низьку температуру для поверхні Землі -91,2°C.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА