— 9 пацієнтів померло в ковідній лікарні, пробки на дорогах, зупинка трамваїв і всіх безперервних виробництв… Чому вибачалось «Вінницяобленерго»?

Виключення світла в неділю та понеділок у найбільшому мікрорайоні Вишенька призвело до масштабних втрат.

Спочатку цей мікрорайон Вінниці накрили рекордні пробки на всіх дорогах! «Швидкі» вимушено їхали по зустрічних смугах руху…

Так само стояли всі трамваї по Хмельницькому шосе, а сотні-тисячі вінничан марно чекали громадського транспорту на зупинках… І, звісно, запізнились на роботу та навчання… На митниці біля «Епіцентру» також були рекордні черги, бо комп’ютери не працювали…

Цілодобовий АТБ на Космонавтів не працював до 11.00.

Втім, головна проблема — енергопостачання лікарень, яких найбільше на Вишеньці. Зокрема у Вінницькій багатопрофільній клінічній лікарні, яка зараз лікує важких ковідних хворих, повідомили, що подвійні відключки на вихідні спричинили зупинку ШВЛів та апаратів СІПАП.

– Важких киснезалежних пацієнтів перевели на масковий режим. Бо лікарняні генератори не справляються з такою потужністю медичного електрообладнання, — повідомили в лікарні.

Але, незважаючи на всі заходи, ці важкі вихідні стали фатальними для 9 пацієнтів реанімації…

Згодом «Вінницяобленерго» попросило вибачення за незручності та перебої із світлом. Ось офіційне пояснення «відключок»:

— 6-го грудня вранці, о 05.57, на ПМ «Західна» сталось технологічне порушення, що призвело до знеструмлення споживачів мікрорайону Вишенька та прилеглих до м. Вінниці населених пунктів, — повідомило АТ «Вінницяобленерго».

За неофіційною версією, в цей день сталося пошкодження на високовольтній підстанції, була пожежа, згоріла одна «чарунка» і вся підстанція погоріла. Її відновлювали, замінювали все, що згоріло. Саме тому така велика частина міста була відключена від електроенергії. І померли жителі Вінниччини у колишній «районці».

Людмила Поліщук
Сергій Годун